hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) apm 開一田
開啟左側

apm 開一田

pd7560 發表於 2014-5-7 02:07 | 顯示全部樓層

我都同意吉之島/aeon咁多年喺香港發展都有一班忠實顧客,去一d稍為偏僻開舖都會吸引到d客流。講真咁多百貨中都係鐘意行吉之島,吉之島d價格比較平民化,貨品又比較多合心意既,即使返大陸行下,我都會抽時間去行下吉之島,d熟食選擇多,尤其喺大陸,始終都係對吉之島/aeon有信心
pd7560 發表於 2014-5-7 02:09 | 顯示全部樓層
如果有返美食廣場就好,行到攰一攰可以有多d位坐底食下野,選擇多好多!而且執之前美食廣場d食物真係好超值。
OTIS401 發表於 2014-5-7 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 pd7560 於 2014-5-7 02:09 發表
如果有返美食廣場就好,行到攰一攰可以有多d位坐底食下野,選擇多好多!而且執之前美食廣場d食物真係好超值。

我覺得Aeon宜家寧願搵人去佢個場開食肆
都唔願意自己去開美食廣場
hkaiw 發表於 2014-5-7 10:36 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-5-7 02:20 發表
我覺得Aeon宜家寧願搵人去佢個場開食肆
都唔願意自己去開美食廣場

正如康怡總店沒有了美食廣場,只於近太古站C出入口那邊的出入口加設了座椅,讓在超市買了食物顧客在那邊坐下來吃。
喵...
gordon 發表於 2014-5-7 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2014-4-30 22:47 發表

咁o岩都係AEON租用新地場姐
又唔見翔龍灣廣場開一田
(話時話當初東港城趕走吉之島後都冇開一田)
以前新地旗下未收購西田百貨(當然都未改名一田啦), 咁好多場要帶旺就要靠AEON呢類大百貨公司, 但依家唔同, 新地旗下有一田, 咁就逐漸收回滿約的AEON自己搞......

至於點解唔會在翔龍灣廣場開一田, 就等於為何港灣豪庭商場的不是AEON, 因為兩者都是恆基的商場, 前者自己的千色都唔開(之前卻租給AEON開超市, 依家就開惠康同煌府), 證明個場都係算數吧啦(星期六日開果架紅小都係俾土瓜灣附近的居民去德福淘大買野同行街)

翔龍灣的AEON超市結業前半年, AEON不斷在附近搵舖位, 連愛民廣場都考慮過, 但可惜找不到心水, 因為何文田站的上蓋物業商場是新地的, 肯定又係開一田(除非個場細到唔夠位開超市), 黃埔店的前景又未明朗, 得番九龍城廣場, AEON的區內的佔有率都笈笈可危......
新地旗下的商場已經冇晒AEON的足跡了, 連Living Plaza都沒有......

不知AEON會否對龍翔廣場有興趣......

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2014-5-7 11:40 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2014-5-1 12:41 發表

食左都無用,荃灣店人流比隔離新AEON差天共地,

一田做唔到咁旺場~
荃灣店算吧啦, 上次大減價, 沙田同大埔都迫滿人, 竟然荃灣店可以有一層係冇客的......
gordon 發表於 2014-5-7 11:45 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2014-5-4 01:49 發表

熊貓間惠康執左,唔多唔少都同附近AEON超市有關,

淨係貨品種類AEON都贏九條街la,都未計行得舒服唔會在走廊中間擺埋貨係度~

隔離「東亞商場」間百佳都有影響,壽司部都唔敢賣得太貴,甚至要平過AEON先有些少客買~

YATA輸在 ...
有, 大減價果陣囉, 好快又有下一次大減價了(過往的傳統是每年5月及11月)
gordon 發表於 2014-5-7 11:54 | 顯示全部樓層
其實同一個情況都可以睇下樂富, 當年樂富有JUSCO, 日日客似雲來, 現在變成UNY, 有D時候鬼影都冇隻......
大埔同荃灣都係同一個情況, 荃灣可能係因為AEON開了在原址的對面, 但大埔本身是獨市生意, 人流都是不及當年JUSCO的
AVD1 發表於 2014-5-7 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-5-7 11:32 發表
不知AEON會否對龍翔廣場有興趣......

當年領匯都好似唔續樂富比 Jusco, 結果樂富先變左做 UNY,
而 Jusco 先去左 MegaBox ...

如果黃埔店真係要搬, 附近比較同而家黃埔店相若 o既就可能會係國際都會, 一係就係海逸坊 (海逸豪園) ...
LJ7006 = MF5119 = AVD1
lpc 發表於 2014-5-7 17:54 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2014-5-7 11:45 發表
有, 大減價果陣囉, 好快又有下一次大減價了(過往的傳統是每年5月及11月)

而家大減價都唔去
因為無野特別平
又多強國人