hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) ADL香港新訂單
開啟左側

[問題] ADL香港新訂單

GW5498 發表於 2014-5-2 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2/5/2014 08:57 PM 發表
如果唔係尾批7龍早退,分分鐘老9嗰部VDL做緊生意成批7龍仲行緊,
頂尾批7龍嘅短車亦唔一定係E400

您又知城巴一定二話不說, 試都唔試就買嗰部嘢?
佢營運嘅路線途經嘅路面環境, 唔見得比九巴嘅簡單

以細容積引擎推動雙層冷馬喺香港始終都係首次, 唔試真啲點得呢?
December12 發表於 2014-5-2 22:52 | 顯示全部樓層
期待MTRB都買幾部,但載客量會唔會照舊係90個?
bnr34 發表於 2014-5-2 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-5-2 20:53 發表
其實巴士公司車長對訂購邊款車可以畀意見,
而除非他們是巴士迷,否則對市場上的供應的車款基本上只局限公司車隊,或者對家主要車款。
提出到嘅估計主要只是好似7000/1vs7500,同8900vs81xx嘅比較,邊款好揸..
變咗好似強國嘅 ...

我諗你真係諗上腦 ...
訂車呢個決定,主任級都話唔到事,更何況你所講既車長

原帖由 sutrak 於 2014-5-2 12:05 發表

思想請不要太單純, 最輕唔一定最好. 巴士公司會考慮好多o野, 慳油只係其一, 壞車率高唔高, 部車易唔易維修, 行車穩定性等等, 反而載客量, 實際上載幾多人比數字上緊要.

VDL DB300 如果係好用, o係英國點解剩係得 ...

早有人回應,kmbodth 兄你係不能理解定還是選擇性失明?
kmbodth 發表於 2014-5-2 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 bnr34 於 2014-5-2 23:13 發表

我諗你真係諗上腦 ...
訂車呢個決定,主任級都話唔到事,更何況你所講既車長

早有人回應,kmbodth 兄你係不能理解定還是選擇性失明?
搞錯咗,原來是‘有員工表示想提供駕駛巴士意見,協助公司購買新巴士’
另外請問城新齋大量買一款短雙有咩好?博買多有折扣儲件成本低?唔驚ADL得佢獨大就吊高賣嘅。
再者,12.8米咁長,碰撞風險更高,操控更難,要另外批嘅就試,家陣仲過重。不少總站揸架12m只是剛剛好,相反試架短車接近可走天涯。
輕咗兩噸嘅新兩擔過埋TD嗰關啦喎,試呢架仲好啦

NEO_962 發表於 2014-5-3 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5498 於 2014-5-2 22:18 發表
以細容積引擎推動雙層冷馬喺香港始終都係首次, 唔試真啲點得呢? ...
其實小弟而家諗諗下又有個迷思

大家都係18噸冷馬

用副7.3公升偈搭ZF6AP車75人, 1200nm
大家會話架車好爽

但點解換左副6.7升偈搭Voith 4波車98人, 1020nm
點解大家又會覺得架車淨係識行平路?

前者係AVC, 後者叫DB300

老實講句, 我坐過幾次新車既E400
某程度上係over左架車要用既動力

如果大家認為果種先叫Acceptable 既power的話
咁小弟無話可說

如果唔係既話, 保養正正常常
用6.7公升跑短車線,
我會覺得合格
bnr34 發表於 2014-5-3 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-5-2 23:45 發表
搞錯咗,原來是‘部分員工表示希望提供駕駛車輛意見,協助公司購買新車’
另外請問城新齋大量買一款短雙有咩好?博買多有折扣儲件成本低?唔驚ADL得佢獨大就吊高賣嘅。
再者,12.8米咁長,碰撞風險更高,操控更難,要另外批嘅就試,家陣仲過重。不少總站揸架12m只是剛剛好,相反試架短車接近可走天涯。
輕咗兩噸嘅新兩擔過埋TD嗰關啦喎,試呢架仲好啦

你問得真係好,建議你搵返當年既年鑑去睇,兩軸 B9 實係在輸得十分慘烈
  • 油耗比 E400 高
  • 載客量比 E400 少
  • 只得兩軸而且軸距長,轉向軸心比同樣長度既 2700 更後,所以更難通過窄彎
  • 以新城來說,訂 B9 零件唔會好似 ADL 件咁大批大批買,冇折扣優惠更顯得零件價錢貴
所以當 E400 仲行緊南區線,假日寧願拉 11 米入去打仗既時候,7500 不論平日假日都早已流放咗去 690
不過 7500 總算忍辱負重到今時今日肯訂多五十部三軸 B9
你怨就只能怨點解 VDL 而家先提供樣辦車,否則當年測試結果可能冇咁一面倒,雖然點睇兩軸 B9 都仍然係輸家

---

12米E500Turbo加埋尾軸轉向其實好多彎到好易過,所以12.8米E500Turbo未必真係咁難轉,只要運吉肯為套尾軸轉向開綠燈就得了
但部12.8米B9就真係難講啲

原帖由 NEO_962 於 2014-5-3 00:10 發表

大家都係18噸冷馬

大家會話架車好爽

但點解換左副6.7升偈搭Voith 4波車98人, 1020nm

前者係AVC, 後者叫DB ...

大型單層滿載係咪真係足18噸?日常運作係咪真係塞得滿七八十個人?
車架淨重相差幾遠呢?冷氣機耗用既功率又差幾遠?
DB300 既條件唔係同 B7RLE 差唔多,而係差好遠呢
GW5498 發表於 2014-5-3 09:21 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 3/5/2014 12:10 AM 發表

大家都係18噸冷馬

大家會話架車好爽

前者係AVC, 後者叫DB ...

單層同雙層又點可以直接比較呢? 淨係講淨重都差成噸以上, 重心又唔同, 引擎佈局又唔同(雖然兩者都用排氣量相若嘅引擎)
九巴AVC行T-drive, 而MCV雙層(VDL)就用橫偈, 多少都有動力流失, 何況輸出仲比AVC少
所以好難怪有人擔心佢嘅動力表現, 話唔定九巴會將引擎輸出調高至同AVC睇齊

如果限佢跑短途當然無問題啦, 但會引起其他問題, 譬如派車唔夠靈活, 從而影響派車質素等等
 樓主| S3N92 發表於 2014-5-3 17:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-5-2 23:45 發表
搞錯咗,原來是‘有員工表示想提供駕駛巴士意見,協助公司購買新巴士’
再者,12.8米咁長,碰撞風險更高,操控更難,要另外批嘅就試,家陣 ...

如果我話VOLVO都提供12.8米....你又點睇呀
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
 樓主| S3N92 發表於 2014-5-3 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-5-2 20:53 發表
作為乘客,畀得車費,對預期嘅服務,表達意見亦冇咩問題。
好似某大公司買咁多年直梯車,買幾耐當然要嘈幾耐,
當年話直樓梯賣廣告有收拉上補下,但近年反而狂加價。
而頂閘時因選用直梯而未能上車嘅乘客多不勝數。

一言堂與論 ...

你搞到我呢個POST氣氛咁差...我有資格唔歡迎你掛
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
kmbodth 發表於 2014-5-3 17:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3N92 於 2014-5-3 17:14 發表 如果我話VOLVO都提供12.8米....你又點睇呀
volvo又點?就算VDL畀嘅樣板是12.8米,而其他巴士生產商則沒有提供12.8米作測試,在下一樣寧願VDL提供短兩擔/11m/12m作測試。試只適合大公路嘅12.8m,將來最多咪買少量公路長車,但是試DB300則有機會取代埋11m車款,城仔以70xx行走不少以往以大車為主力嘅線。到時大量買入嘅話,每架輕成噸,意義比少量公路車更深遠。老9在慳油有不少測試,以往前衛的城仔今時今日越來越固步自封好似係保鐵政策所致咁,就算試701被ban,到近年早退舊車都仲要回水,擺明有本可試新嘢又唔試
原帖由 S3N92 於 2014-5-3 17:17 發表

你搞到我呢個POST氣氛咁差...我有資格唔歡迎你掛
唔好啊
嘩,家陣有掟蕉灑溪錢要風紀隊長出動趕出議事廳?
在此先祝迷西瓜波/volvo黨成為齋talk霸主,千秋萬世。就快要分小圈子,迷scania黨自成一國?
如果DB300重過E400在下亦唔會歡迎這款車,而目前DB300獲批多8個位,英國版E400MMC輕~400kg,將來港版E400MMC在淨重可能同DB300叮噹碼頭。E400MMC車尾幾靚,可以嘅話好似以往山寨R型頭幅萬能key咁key到落E50D/新蛋車尾就好喇
利申:glory hunter,非專利/非電腦車/輕矮窄慳油就是硬道理
PS:樓上話慳油唔係唯一考慮嘅板友啊,唔係經營有幾百幾千架車嘅車隊,唔洗找油錢數,上車掉幾蚊到幾十蚊就有車搭,當然可以咁口響。下次官方入氣站加價嗰陣又有業界出嚟示威罷駛/慢駛遊行喇。老9仲有成堆頹線載緊空氣/無咩客,買架輕車燒少d油不無好處,如果DB300測試成功,對老9以致全世界嘅人都有好處。慳油減排,空氣更好。