hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 你喜愛哪個新市鎮?
開啟左側

你喜愛哪個新市鎮?

mmlcs36 發表於 2006-4-12 21:25 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2006-4-12 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-12 18:51 發表

將軍澳典型特徵係
樓密交通好(寶林/坑口/尚德),
樓疏交通差(翠林/康盛)
你會點揀?

不過調景嶺除外,調景嶺係樓密得黎,交通都唔見得好
(就算有地鐵站,好多人都覺得調景嶺果頭好"背")

我一揀就揀山下
見證住山下0的巴士由"好到無倫"去到最高峰,再由高峰跌到谷底
hkicq 發表於 2006-4-14 18:35 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2006-4-12 18:51 發表
不過調景嶺除外,調景嶺係樓密得黎,交通都唔見得好
(就算有地鐵站,好多人都覺得調景嶺果頭好"背")

調景岭在交通有如杏花村,地鐵有絕對主道,
因此會比人覺得'無車到',難以引導區外人專程搭地鐡入去,
而且新市鎮最近市區既不會係人旺市中心,就如荔景及顯徑.
調景岭最差既成個區係由舊調景岭村'石礦場'式削山而成既,
切底將山景破壞,削到與藍田只係剩番塊'牆'
(由調鐵步行到藍田廣田村只須19分)
以現時將軍澳既人口規划,拆掉調景岭村根本無必要.
至于將軍澳市鎮,以鐵路/車路由中/尖區起,與去荃灣及沙田無異,
而且有想行山到住所附近就得既特點,係其它新市鎮所無既.
238X 發表於 2006-4-14 19:55 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-4-12 21:22 發表

我地去呢d 地方
真係仲耐過過海...
(除非你搭亡命小巴或者的士 ...

難聽 D 講句,荃灣落觀塘唔應該耐過去則魚涌,
呢個係九巴既罪行
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Ketsu 發表於 2006-4-14 20:22 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-4-14 19:55 發表

難聽 D 講句,荃灣落觀塘唔應該耐過去則魚涌,
呢個係九巴既罪行。

都唔好話哂九巴
其實搭地鐵一樣咁耐
你睇下由荃灣搭去觀塘有幾耐就知
停站都停到你暈啦!

所以有一次我由將軍澳返青衣
我索性搭地鐵搭到去藍田就落車轉42c
Abusing dead rule -> Denial of reality
238X 發表於 2006-4-14 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-14 20:22 發表

都唔好話哂九巴
其實搭地鐵一樣咁耐

地鐵車長,路軌配置有限制,不忍深責,
但九巴有客唔做、有錢唔賺,唔鬧佢鬧邊個?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
咖喱 發表於 2006-4-14 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-4-14 20:22 發表

都唔好話哂九巴
其實搭地鐵一樣咁耐
你睇下由荃灣搭去觀塘有幾耐就知
停站都停到你暈啦!

所以有一次我由將軍澳返青衣
我索性搭地鐵搭到去藍田就落車轉42c

o 一 ot : 荃灣返o黎觀塘梗係搭亡命紅小啦, 4 個字, 好過搭地鐵啦,
9 個字車, 又要企餐死.........
Ketsu 發表於 2006-4-15 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2006-4-14 23:10 發表

o 一 ot : 荃灣返o黎觀塘梗係搭亡命紅小啦, 4 個字, 好過搭地鐵啦,
9 個字車, 又要企餐死.........

紅小雖則係快
但心血少d 都真係嚇親飽
嚇完仲分分鐘嘔到一地都係...
Abusing dead rule -> Denial of reality
chrisappear 發表於 2006-4-15 00:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-15 00:26 發表
紅小雖則係快
但心血少d 都真係嚇親飽
嚇完仲分分鐘嘔到一地都係...

針無兩頭利,既快捷又舒適無疑理想,但往往難以兩者兼得.
或者咁講,其實有無必要拿紅小做絕對指標?搭地鐵要經十幾個站,但都係40分鐘左右,唔算太慢喎.
荃灣對外交通有值得批評地方,只是有時換個角度,試下欣賞可取一面,唔算罪過o卦.
hk_ayu 發表於 2006-4-15 11:12 | 顯示全部樓層

原帖由 hkicq 於 2006-4-14 18:35 發表
調景岭在交通有如杏花村,地鐵有絕對主道,
因此會比人覺得'無車到',難以引導區外人專程搭地鐡入去

除非係巴迷,
否則區外人對巴士線唔熟悉的情況下,
搭巴士係頭痛的事

鐵路有引導區外人的功能,
好似西鐵咁,
改變不少市區人對元朗天水圍的農村印象,
因為以往唔專程搭巴士入去