hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 336轉936有冇下文?
開啟左側

[問題] 336轉936有冇下文?

32 發表於 2014-6-18 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2014-6-17 21:15 發表
32 一早就要執九龍區定線
而家咁行,根本係連死雞都執唔到幾多
有心做既最好去程踢埋出彌敦道行,
回程就跟 36B/行長沙灣道
如果話Quota問題,我就覺得一個鐘頭得兩三班車影響唔到幾多
九巴近年呢度收一架嗰度收兩架,呢度嗰 ...

條線佢唔想做又點會俾你返生,
我情願取消左佢開過條 出九龍向荃灣流兩繁線又好,
特快貴線又好,都好係依家半生不死,
而且佢似係鍾意留一啲蝕錢線用黎年年加價做借口,絕對有時間同你慢慢耗
kps19862008 發表於 2014-6-18 02:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DR7099@32 於 2014-6-18 00:19 發表
我唔知你理解能力有問題定睇錯,我從來都冇講過石象自己有能力去支持任何一條線,我亦都冇講過32所有客都去石象,唔該唔好歪曲我講既意思.
係有板友講到石象所有巴士冇人搭,唔需要巴士服務咁姐. ...
你理解能力咪一樣有問題,邊度講到話象石巴士冇人搭,唔需要服務先,
由始至終只係講象石巴士客量偏低,冇你講到象石對巴士服務有咁大需求囉!
jx6215 發表於 2014-6-18 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DR7099@32 於 2014-6-18 00:19 發表
我唔知你理解能力有問題定睇錯,我從來都冇講過石象自己有能力去支持任何一條線,我亦都冇講過32所有客都去石象,唔該唔好歪曲我講既意思.
係有板友講到石象所有巴士冇人搭,唔需要巴士服務咁姐. ...

如果要問點解石象巴士冇人搭
原因就一定係九巴自己一手做成
廿幾年黎 巴士服務無用過腦去改善過
只係識得將32B攬炒落36
120%既40P一樣唔加班

講話冇客既 話我知當年用雞用蘭用龍用都既時候32 32B 32M開緊乜班次上幾多客
到今日為止兩條邨冇一棟樓拆左冇一條村消失左點解當年三線頂爆今日得返32識頂閘
有本事既可以照巴士公司既講法講咩經濟環境
事實係西隧通車果年開既930一樣面對愈來愈多愈快愈密既紅小
今日拉長加班加車
而32 32B 32M除左加價之外就真係只係加過價 加過Roadshow
講咩蝕錢唔蝕錢 收車第一個收左32先
都未計要搭幾耐
等一架32已經係搭紅小既全程行車時間兩倍咁你講D咩

版友鍾意拎梨木樹同石象比
講到好似梨木樹就真係好鍾意九巴既服務
你又知唔知居民真正既心意係乜
事實係梨木樹象山既人都知道出九龍只要遠些少既話
除左信地鐵 情願先入沙田信火車都唔信你D咩36B
講到石象人少所以係原罪既話
點解沙咀道出九龍反而得930似樣?
人唔少啦掛 你有膽就搬33A出黎講

下下都要講到好似係石圍角象山欠左九巴
我多謝你幫九巴擋曬我地咁多年黎既怨氣

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
telford5d + 1 講得好,一語道破今日九巴嘅服務態度! ...

查看全部評分

石頭 發表於 2014-6-18 10:41 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2014-6-18 02:57 發表

講話冇客既 話我知當年用雞用蘭用龍用都既時候32 32B 32M開緊乜班次上 ...

講得好,九巴今次真係唔抵幫,

32B同36合併,結果:

1 - 攪到43X分段減價
2 - 48X大窩口加設$0.1八達通轉乘優惠(往沙田方向)
3 - 235加設同36M免費轉乘
4 - 235改上國瑞路

要攪咁多野先取消到一條無人搭既32B,有人搭既36相信流失左唔少客去紅小度!~

235等車耐左好多!繁忙時間隨時等30分鐘或以上,然後一黎兩三架車!
「巧合地」綠小401加密到6分鐘一班車!係任何時間都咁密!
而家荃灣返屋企,俾多$0.2行去熊貓對面搭401算數!30分鐘人地都黎左5架車了!

九巴無心做石象區既服務,連40P佢都唔肯加班既時候,
你點可以期望佢會做得好?之前32減班連網上通告都無,只得巴士站有幾張紙!
唔理有心定無意,一間大公司做到咁鬼鼠,明顯係唔在乎呢區la~!
石象人都係幫襯地鐵吧,九巴擺明無心服務你地呀!

葵涌村果度,九巴做得更無眼睇,33A繁時班班爆走去減班,
行楊屋道真係快好多咩?咁就送客俾小巴!
明明一程車可以做幾水客,結果攪到咁既班次,搵鬼搭la!
呀,唔係搵鬼搭,係鬼見到都唔想搭九巴呀!
DR7099@32 發表於 2014-6-18 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kps19862008 於 2014-6-18 02:44 發表
你理解能力咪一樣有問題,邊度講到話象石巴士冇人搭,唔需要服務先,
由始至終只係講象石巴士客量偏低,冇你講到象石對巴士服務有咁大需求囉!

咁快對號入座?
我冇講過有大需求,只不過係講出港島返工既人唔係板友講既少,巴士唔係冇人搭。只不過宜家石象巴士服務係點太家有眼睇。
放心我唔會搶你條936要拉佢過黎石象,你唔洗咁緊張!你地梨木樹人高人一等要第一個上車丫嗎。

10/1/2008 最後一擊 再會了!
benng911 發表於 2014-6-18 14:59 | 顯示全部樓層

回復 185# 的帖子

咁你係咪認同象石對巴士服務冇咁大需求
樂仔〞 發表於 2014-6-18 15:30 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2014-6-18 02:57 發表

講話冇客既 話我知當年用雞用蘭用龍用都既時候32 32B 32M開緊乜班次上 ...

或者咁諗
石圍角地理位置近地鐵站 , 如果要吸引班客唔行落地鐵站 , 首要條件係巴士唔會好疏 , 好似 43X 咁
但如果要開得密 , 石圍角呢條邨老化成咁 , 又唔會夠客支持

而且 , 石圍角又係好似寶林坑口呢 D 地方咁 , 隔黎左近就有公路直出九龍
如果直出九龍 , 石圍角加埋象山繁時開 20 分一班都未必得滿一架雙層車
但如果石圍角做頭站兜埋其他邨 , 石圍角班客好自然會嫌兜嫌慢 , 寧願行落山坐地鐵
其實就算 40P 係石圍角都未必快得地鐵好多 , 不過唔洗行上斜先叫吸到客咋嘛 , 但石蔭個邊兜到咁其實又唔係幾開胃囉講真

簡單 D 講 , 石圍角根本就九巴開線比你又唔係 , 唔開又唔係 .....
kps19862008 發表於 2014-6-18 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DR7099@32 於 2014-6-18 11:42 發表

咁快對號入座?
我冇講過有大需求,只不過係講出港島返工既人唔係板友講既少,巴士唔係冇人搭。只不過宜家石象巴士服務係點太家有眼睇。
放心我唔會搶你條936要拉佢過黎石象,你唔洗咁緊張!你地梨木樹人高人一等要第一個上 ...
對號入座又如何?擺明講緊象石人對巴士服務需求冇你所講咁大既啦!
都係一句!比你地拉只會嫌兜唔搭既姐!你地都識講你地象石人係醒字派嘛!點會忍受又慢又貴既服務呢!
kps19862008 發表於 2014-6-18 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2014-6-18 15:30 發表

或者咁諗
石圍角地理位置近地鐵站 , 如果要吸引班客唔行落地鐵站 , 首要條件係巴士唔會好疏 , 好似 43X 咁
但如果要開得密 , 石圍角呢條邨老化成咁 , 又唔會夠客支持

而且 , 石圍角又係好似寶林坑口呢 D 地方咁 ,  ...
條32一係改落石籬做總站,逆走方式上石圍角,熊貓,楊屋道出九龍囉!
可能快d出九龍既,回程又係楊屋道,熊貓咁上石圍角象山,再番石蔭石梨囉!
又唔怕象石嘈冇車落兩石,又可以快d出九龍,滿足佢地心願
樂仔〞 發表於 2014-6-18 16:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kps19862008 於 2014-6-18 15:56 發表
條32一係改落石籬做總站,逆走方式上石圍角,熊貓,楊屋道出九龍囉!
可能快d出九龍既,回程又係楊屋道,熊貓咁上石圍角象山,再番石蔭石梨囉!
又唔怕象石嘈冇車落兩石,又可以快d出九龍,滿足佢地心願 ...

咁直接擺梨木樹好過啦 , 石蔭石籬搭返 31B 35A 36B 唔好 ....
不過班次我怕 30 分鐘一班都嫌太密