hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [轉載]AVBE53被換上巴士仔Lazzerini 座椅
開啟左側

[轉載]AVBE53被換上巴士仔Lazzerini 座椅

EX-TL 發表於 2014-5-9 16:00 | 顯示全部樓層

原帖由 GW4866 於 2014-5-9 12:01 發表

BW/BE/ASB唔同BWU果款V凳,前三者果款的確唔好座,個頭枕向前傾頂住個頭
而BWU同禍根隻V凳一流,同座大部份舊L凳無分別
新呢隻L凳喎,硬癲癲薄姨姨,見到都唔開胃,同E200果隻凳一樣咁難頂 ...

V扒同V MAN已經係兩款凳, 頭枕來講V. MAN係向後, V扒裝得比較前,
個人覺得V. MAN係舒服, 但V扒只係剛好可以接受, AVBWU / AVC隻V凳真係好唔掂,
一係頂頸頂膊頭, 一係腰冇承托, 唔識坐!

AVBWU款V凳同ATENU隻所謂「重口味」簡直係各走異端, 前者適合背部肌肉發達,
或者好好肉地的人士坐, 闊身桶擺得晒成個身形, 但俾著瘦削人士坐, 坐落去左搖右擺,
遇著身長+瘦仲麻煩, 好似我咁都唔知點坐, 而ATENU就絕對唔適合好肉地或背部肌肉
發達的人士, 窄身桶擺唔落咁多肉, 反而一路頂向前, 配合埋所謂窄行距, 感覺就會好差,
但其實瘦身形坐過晒兩者的話, 就知道現在ATENU的「重口味」不在於行距窄定闊,
或者椅墊厚定薄, 而係採用左窄桶, 將身體推向前造成不舒服.

AAU係咁多款新凳中最愛的, 可能又係身形作怪.

有版友話頂親條骨, 我倒試過一次在城巴單門22XX, 一坐落去有條鋒利的橫鐵頂正條
腰椎, 以大家的認知, 呢款凳的墊唔係薄, 而且一直受巴迷推崇, 為何我坐就會有事呢,
或許我太瘦, 皮包骨令凳內的東西都感受到!
PKD32 發表於 2014-5-9 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2014-5-9 16:00 發表

V扒同V MAN已經係兩款凳, 頭枕來講V. MAN係向後, V扒裝得比較前,
個人覺得V. MAN係舒服, 但V扒只係剛好可以接受, AVBWU / AVC隻V凳真係好唔掂,
一係頂頸頂膊頭, 一係腰冇承托, 唔識坐!

AVBWU款V凳同ATENU隻所謂「 ...
你講嘅野,我都係咁覺得,不過我琴日坐綠蛋,張凳第一次可以坐到腰痛,原來各位軟左好多,坐隔離個位就無問題
bus_mister 發表於 2014-5-9 19:26 | 顯示全部樓層
個人認為係9巴唔甘心同新城睇齊
因為如果大家睇車牌會知係AVBWU 1 開始V椅先成為標準 (單層唔理,因為非主流車款)
之前的AVBW/AVBE/新ATE/ATEU都係仲有L椅V椅夾雜
但自AVBWU開始城巴81XX新巴55XX系開始普及,但配置同ATE太相似,當中座椅有空間變奏所以9巴就轉軑去打造返自己特色
點知好選唔選就選中左V椅
其實最應該真係用B.MAN個款,點坐都舒服又承載得好,ASC都有再用但雙層反而唔肯用
定係V椅平D? 因為新城幫舊低地台車換有安全帶導航位都係用V椅(係10XX黎講已經叫全車最舒服既位, 唉)
得5101 (好似係)用B MAN個款同好似1159用L椅
 樓主| ATR83 發表於 2014-5-9 21:00 | 顯示全部樓層

今日搭過AVBE,L椅感覺佢頭枕角色有點傾前
無第一款ATE咁好坐,V椅會揀290部既威蛋
新果款不過不失
知足‧就能活得幸福
pd7560 發表於 2014-5-10 07:43 | 顯示全部樓層
我返而鍾意鐵巴6xx上層嗰款L凳,上次坐過覺得好舒服,成個身冇刻意坐直,一坐落去高貼晒身,好舒服,缺點係…冇頭枕。
如果呢款凳裝頭枕就prefect
3ASV3-JE1672 發表於 2014-5-10 20:26 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2014-5-9 00:19 發表
老九玫瑰色同九巴仔花款凳係 Vogel Spot 400/6 唔係 System 400/6 黎。
九巴依家係冇車用緊 Vogel Spot 400/6
量產E400上面果啲仲係 Vogelsitze System 400/4 (?)
但肯定玫瑰+巴士仔係 Vogelsitze System 400/6

之後 Vogelsitze 改名做 Vogel
同時產品亦都改埋名:System 400/6 -> Spot 400/6;System 400/4 -> Revo,同時衍生出Revo S 400/ 440/ 480 等等

AAS, ENU, BWU 291- 上面啲凳就係改名後所出產既,所以叫 Vogel Revo S 400/ 480
N691 發表於 2014-5-10 23:38 | 顯示全部樓層

據我所知,
V品牌較L品牌平一半!

我一直覺得V牌子最新的垃圾凳真係好垃圾,
好似L凳簡簡單單的設計咪幾好!
sam0904 發表於 2014-5-10 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2014-5-8 22:12 發表

Revo 呢款極品真係正到......凳背直到乜咁,跟住佢激窄0既行距
,無論我隻腳點放,都係超頂腳。

至於你係樓上所講0既 Citylight 坐唔直會頂背,我之前試過好 ...

呢隻極品櫈豈止背直咁簡單
最要命的是椅背同坐墊薄到死
再加上奇特的桶型
真係比快餐豪果張極品仲要難頂幾十倍

呢隻凳根本唔適合長途線用
問題係批車又用黎行長途線果下才要命

唔好話長途線
有次坐86C唔好彩黎左架ATENU
真係..坐十分鐘就已經想叫救命

世界の色の夢を見ている
3ASV174 發表於 2014-5-11 02:35 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-5-10 20:26 發表
九巴依家係冇車用緊 Vogel Spot 400/6
量產E400上面果啲仲係 Vogelsitze System 400/4 (?)
但肯定玫瑰+巴士仔係 Vogelsitze System 400/6

之後 Vogelsitze 改名做 Vogel
同時產品亦都改埋名:System 400/6 -> Spot 40 ...

放兩條 link:
http://www.vogelindustries.com.my/usr/pagesub.aspx?pgid=18
http://www.vogelindustries.com.my/usr/pagesub.aspx?pgid=43

第一條 link 就講左 Vogel 前身 Vogelsitze 其實係馬來西亞一間公司同德國 Vogelsitze 在馬來西亞開既合資公司,
只係後來俾德國o個邊買返晒o的股份之後,輾轉改名做 Vogel,但同時歐洲 Vogelsitze 元祖到今時今日仍然存在,
所以話改名只係岩一半,實際上係兩間公司,
只不過香港早年既 Vogelsitze 座位係咪只係馬來西亞出品就無從判斷。

第二條 link 就清楚講左 Revo 係一款 2009 年先出現既新產品,不只是 System 400/4 改名咁簡單。
Revo 問世係 2009 年既事,但 Vogelsitze 馬來西亞分支到 2012 年先改名做 Vogel,並不是 Vogelsitze 改名後 System 先改名。
Revo 特點係每個座位比以前(相信係同 Spot 比較)輕左 3kg。
九巴第一部配 Revo 座位既車 AVBWS1 係 2010 年先建造,ATSE 量產車已經全部係 Revo 黎。
至於上一代 Spot 雖然系出 System 400/6,但同 System 400/6 最大分別在於凳腳偷空左減磅,扶手連接位同頭枕角度都有明顯分別,
由 2006 年的 AVBW 開始已經係同以前 Volgren 車身批車用既款式唔同,即係 2006 年開始其實批貨已經係 Spot 黎,
咁多改動,好難話佢只係「改名」,而 System 條 line 今日 Vogel 都仍然有保留,如果只係改名,點解 System 750 唔改埋做 Spot 750?

在 Vogelsitze 的配件 catalog 上,是可以搵到一樣野叫 System 400 Spot 的。

lcl 發表於 2014-5-11 11:59 | 顯示全部樓層

我諗輕量化凳點都好過膠豬果D窄凳啩....

其實諗,如果架拆出嚟D凳唔殘o既話,搵部膠豬換落去又得唔得呢可?
九巴 – 原子巴士
門將 ─ 譚均幹
後衛 ─