hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 齊賀洋總裁韋達誠離任
開啟左側

齊賀洋總裁韋達誠離任

A19-AD4807 發表於 2014-5-9 14:30 | 顯示全部樓層

stevenlim84 發表於 2014-5-9 17:35 | 顯示全部樓層
個人觀感,這公司的文化,和政府的文化一樣,基層做到死,上層權力大,決策時間長和過程繁複,而且上層不簽字又不能決定,上層批准後又聲稱自己只是看看,並不需負責,出事就推落中層。這樣的公司文化,又怎可能有好的管理。
ben1985623 發表於 2014-5-9 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 dannywong 於 2014-5-8 23:35 發表

香港的「全球招聘」結果還不是英語世界限定
我也想請日本人來做,但就算董事局能接受,對方又願不願意來港工作?
狂想,不如退而求其次請個日本工程總監,引進其經驗搞東鐵線四線化都好 ...

如果英德國人做CEO就好啦
P1X3L YOLICA FANS
s3n370 發表於 2014-5-9 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Megabus 於 2014-5-9 09:21 發表
無錯佢係最大權力最大,但好多野唔係佢諗出黎都唔係佢一個人可以隻手遮天話晒事,要開會同果班真真正正屬於果個部門但又唔知下面發生緊咩事果班經理傾,大機構D人不嬲又要威又要帶頭盔,諗埋D比屎橋更屎的屎橋...有大食大而 ...

小弟覺得陶傑寫呢篇野真係好一針見血
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
ArnoldC 發表於 2014-5-10 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ben1985623 於 2014-5-9 21:50 發表

如果德國人做CEO就好啦

唔通你想港鐵星期六日日頭停駛做維修,夏天焗暈人,人手不足天氣熱落葉都可以喺誤點理由,工潮不斷,年年超通脹加價,政府唔肯注資就提早放棄專營權,長期用減速代替維修,維修外判到撞車死人,工程超支到破產?
dannywong 發表於 2014-5-10 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 9-5-2014 00:04 發表
既然港交所都可以搵個中國大陸人做主席,食物安全中心又可以搵中國大陸人座鎮,港鐵搵中國大陸人做CEO不是夢,仲保證可以可以引進溫州經驗。

咁又未免太高估 CEO 權力
原帖由 053h4 於 9-5-2014 00:09 發表
咁講啦,香港就話世界級公司,裝修就未夠期就換
車呢就翻新內裝就唔換車
資本投資就係收窄通道加鋪

過得廿年年連大陸都不如就唔好啦

乘客見得到的表面裝飾落重本,見不到的設備就榨到最後一滴
即是金玉其外、敗絮其中囉
其實龜龜已經追唔上大陸步伐啦,上面已經有網上全線運行狀況圖,車站有後車位置顯示,只有龜龜自己喺度夜郎自大
原帖由 053h4 於 9-5-2014 01:05 發表
睇新聞先好笑,公司高層四月先知高鐵延誤

即係管理層平時係咩都唔洗管,比下面瞞係無責任的,無能無知可以當無野

咁十一月嗰次打俾張炳良做咩呢呵?
原帖由 stevenlim84 於 9-5-2014 17:35 發表
個人觀感,這公司的文化,和政府的文化一樣,基層做到死,上層權力大,決策時間長和過程繁複,而且上層不簽字又不能決定,上層批准後又聲稱自己只是看看,並不需負責,出事就推落中層。這樣的公司文化,又怎可能有好的管理。

內部文化呢家嘢,換一個 CEO 真係未必改得到
原帖由 ArnoldC 於 10-5-2014 00:15 發表
唔通你想港鐵星期六日日頭停駛做維修,夏天焗暈人,人手不足天氣熱落葉都可以喺誤點理由,工潮不斷,年年超通脹加價,政府唔肯注資就提早放棄專營權,長期用減速代替維修,維修外判到撞車死人,工程超支到破產?

其實已經學緊一半
JE1262 發表於 2014-5-10 12:59 | 顯示全部樓層

原帖由 A19-AD4807 於 9/5/2014 02:30 PM 發表

韋生上任後請左好多車站助理

捉進就業

改善左失業率

可惜最不幸就係請左你呢d「高」質素車站助理/車站助理督導員
KG6316
busfunfun 發表於 2014-5-12 01:46 | 顯示全部樓層
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140511/18716567

今日睇完呢個報導
更加相信韋哥係替死鬼
ArnoldC 發表於 2014-5-12 22:38 | 顯示全部樓層

......韋達誠任職紐約市大都會運輸局(MTA)行政總裁時,管理紐約地鐵嘅表現可以用fail(不及格)嚟形容......在任時大幅加車費,但車站設施一直無改善......紐約地鐵殘舊,經常延誤甚至故障,車站月台無冷氣,最難受係車站好污糟,成日見到老鼠出沒......以往都已經唔理當地傳媒,加上港鐵服務喺世界上有好好名聲,完全唔明點解港鐵會搵佢嚟做行政總裁。

原來韋生喺紐約時,個名已經麻麻哋。

dogdog 發表於 2014-5-12 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2014-5-12 22:38 發表
明報12/05/2013:在美港人越洋烽煙:「紐約人好憎韋達誠」

原來韋生喺紐約時,個名已經麻麻哋。

即時諗起明知大陸車衰,都仲係要買大陸車