hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 85行車記錄
開啟左側

85行車記錄

s3v12 發表於 2014-5-8 20:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

主要想討論碌車問題
碌神大概有
僵屍樣(某版友講的),叫做第二果個,阮生,程生

碌車:
之前搭程生架車翻學(9106),碌到癡線過鄭生
平路三波唔過30,上山無頂閘一波直結5km/h
我落車之前忍唔住爆粗鬧佢+舉中指
之後再以5km/h爬上雲景道頂,阻塞交通!

鍾生有次放學搭(9108?)中,慢到過鐘,但上山至少都有個譜

有次遊車河同放學中鄭生(9034,9040)
平路唔算快不過上山慢到死

阮生初期唔算特別慢,不過近期越開越慢

比較快/正常:
梁生舊85搭過太古城去海防博物館(2010年,454)
都幾快幾定,果時無特別留意車速
當日翻歸搭岑生架901,佢好似幾多野講,手車好正
近排搭佢地車都唔會太慢,雖然岑生有時都碌碌地

後生個陳生同塊面有撻野果個手車最好
唔碌車又開得定,後者仲超好人成日同我幾個fd吹水
お可愛いこと~
ma2 發表於 2014-6-8 00:35 | 顯示全部樓層
講起698R亦有一位car佬塊臉有撻野,成日以為同一人。。

提外話,85的李x光也是車手。。佢好好人,真係會同班fans
吹水。。我也識佢 !而之前的羅車長也不會6車,近期坐陣佢
車開始6車。。 但性格依舊扮cool,唔易相處。手車最衰係鄭
第幾,大舊衰,白頭佬。。出晒名6車大王。。已退休的鄧x昌
手車就又唔慢又唔快,算幾定,而有一位白淨肥經常駕駕下急速
扭軚真係要扶實!

GU8600 發表於 2014-6-8 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 8-6-2014 00:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

提外話,85的李x光也是車手。。佢好好人,真係會同班fans
吹水。。我也識佢 !而之前的劉車長也不會6車,近期坐陣佢
車開始6車。。 但性格依舊扮cool,唔易相 ...

85/698R不嬲係同一個人黎
 樓主| s3v12 發表於 2014-6-10 17:33 | 顯示全部樓層

原帖由 ma2 於 2014-6-8 00:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

吹水。。我也識佢 !而之前的劉車長也不會6車,近期坐陣佢

鄧x昌今日放學先搭過黎
鄭第幾今朝出奇地飛車,仲差d過前面85a

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
JJ6021@296M + 1 + 1 鄭第二會飛車?!

查看全部評分

お可愛いこと~
ma2 發表於 2014-6-11 17:16 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

鄭第幾經常用3波踩全程架,所以搞到有時6得明顯。。
不過昨晚放工搭鄭第幾架9100的85雖然依舊全程3
波行車,但離奇地唔6車!不過,李x光同我講有部份
85 個幾位c兄包括鄭第幾,經常用3波行全程好傷個
波箱。。最終玩死班維修技工,原因佢地最怕抬波箱。。
 樓主| s3v12 發表於 2014-6-12 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ma2 於 2014-6-11 17:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
鄭第幾經常用3波踩全程架,所以搞到有時6得明顯。。
不過昨晚放工搭鄭第幾架9100的85雖然依舊全程3
波行車,但離奇地唔6車!不過,李x光同我講有部份
85 個幾位c兄包括鄭第幾,經常用3波行全程好傷個
波箱。。最終玩死班維修 ...

碌得最勁始終程生,平路全程三波低轉
呢兩年搭炮台山道最慢紀錄系9106吉車上山
碌到9100,9106,9107踩地板油都唔夠力上二波
大成個碼果堆83xx架架頂閘二波照推住上
お可愛いこと~
 樓主| s3v12 發表於 2014-6-12 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ma2 於 2014-6-8 00:35 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

吹水。。我也識佢 !而之前的羅車長也不會6車,近期坐陣佢

大嚿衰係唔係程俊賢?
白淨肥好似係姓陳?

お可愛いこと~
ma2 發表於 2014-6-13 14:33 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

大舊衰係一位又肥樣又老的阿叔85 car佬來。。白淨肥
仔係姓陳! 另外,駕85的瓸x文又6車專家來。。不
過目前85 6車得最勁係鄭第幾,白頭佬。。。
ksmbh 發表於 2014-6-13 23:50 | 顯示全部樓層
近排夜更好似好左
冇之前碌得咁過份
最爽都係黃生
JJ6021@296M 發表於 2014-6-22 23:31 | 顯示全部樓層

前幾日坐9104中岑生,上山方向好碌

之後換咗傅生,不過又俾岑生跟實喎...

話說前幾日搭中個姓黎嘅新仔,手車勁快

城巴85線-常客