hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 神級鐵路膠王夢恕
開啟左側

神級鐵路膠王夢恕

paul2357paul 發表於 2014-5-12 09:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

王夢恕發高鐵瘟發到想起中國經俄羅斯到美國的「高鐵」,不過就要例如起200公里長的海底隧道和列車全程太長等問題被斥荒謬。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%8E%8B%E5%A4%A2%E6%81%95%E7%A8%B1%E6%93%AC%E5%BB%BA%E4%B8%AD%E7%BE%8E%E9%AB%98%E9%90%B5-%E8%A9%95%E8%AB%96-%E4%B8%96%E4%B8%8A%E6%9C%80%E8%A0%A2%E6%A7%8B%E6%83%B3-051100274.html

3357。KS8450 發表於 2014-5-12 09:42 | 顯示全部樓層
膠人捉錯用神
邊有用高鐵架
用磁浮做動力, 將速度再扯高2-3倍
或勉強過到關既
stevenlim84 發表於 2014-5-12 10:39 | 顯示全部樓層
如果是一般貨運鐵路的話,以現時中美、中加貿易量,都或者有可能
238X 發表於 2014-5-12 11:57 | 顯示全部樓層

之前唔知 discovery 定 National Geographic 節目
都提過白令海峽鐵路,其實唔係咩新嘢。

你可以話我做咗一次喪屍,
但唔該唔好一聽到中共官僚講嘢就先打三十大板。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cn2661_2d32 發表於 2014-5-12 21:56 | 顯示全部樓層
小弟真心覺得用來做純貨運有得諗.

飛機太貴又載得少. 半日就到.
船載得多但係N日先到.

火車一列拖咁多卡貨櫃. 兩日就到. 載車載貨都得. 一定平日大截.

仲有. 如果行全自動冇工作人員, 全載貨, 即係冇人. 救援都唔洗諗. 實行就易得多.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
238X 發表於 2014-5-12 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 12/5/2014 21:56 發表

仲有. 如果行全自動冇工作人員, 全載貨, 即係冇人. 救援都唔洗諗. 實行就易得多.

無人跟車,啲貨中途被人調包、偷咗... 邊個負責?
cn2661_2d32 發表於 2014-5-12 22:51 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-5-12 22:37 發表

無人跟車,啲貨中途被人調包、偷咗... 邊個負責?

有人跟車, 有食Q由車頭行到車尾行足兩日?

全程唔停車有人上車偷得到?

貨船飛機都有人. 真係冇貨唔見過?
238X 發表於 2014-5-13 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 12/5/2014 22:51 發表

有人跟車, 有食Q由車頭行到車尾行足兩日?

全程唔停車有人上車偷得到?

貨船飛機都有人. 真係冇貨唔見過?

1. 可以中途換人
2. A - 喺起點站咪得;B - 亦有可能會塞車;C - 未必係人禍,但意外都有機會
3. 有人看住丟失機會始終較小,而且亦都易啲追得番或者搵出原因

最主要係,貨物始終唔係數據,
數據寄失,可以重發,貨物唔得。
無人跟,無論有咩事,基本上同石沉大海無乜分別

stevenlim84 發表於 2014-5-13 14:08 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

貨運兩日肯定不能到,廣東至美國西岸大約要14000-15000km左右,貨運鐵路又不會開得很快,武漢至波蘭的貨運專列也要15天,估計去美國西岸要20天,不過去美國東岸會比較好,不用受巴拿馬運河限制。
cn2661_2d32 發表於 2014-5-13 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-5-13 11:10 發表

1. 可以中途換人
2. A - 喺起點站咪得;B - 亦有可能會塞車;C - 未必係人禍,但意外都有機會
3. 有人看住丟失機會始終較小,而且亦都易啲追得番或者搵出原因

最主要係,貨物始終唔係數據,
數據寄失,可以重發,貨物唔得。
無人 ...

1. 白令海峽海底隧道海中間換咩人? 玩人就有份.
2. A 起點站車站冇人? 開左車仲點偷? B 塞咩車? 全自動訊號又唔洗等乘客上車又冇人衝門等埋站, 塞咩車?
C 有人跟車唔出得意外?  有人跟左車唔會出意外?

有人跟車絕對唔會唔見? 唔見左有得重發? 年中郵局/DHL唔見咁多件. 唔通郵車, 飛機冇人?, 郵差唔係人?
我冇聽過寄失件100%尋回.呢d叫唔叫石沉大海?

人來呀. 我冇氣喇.

原帖由 stevenlim84 於 2014-5-13 14:08 發表
貨運兩日肯定不能到,廣東至美國西岸大約要14000-15000km左右,貨運鐵路又不會開得很快,武漢至波蘭的貨運專列也要15天,估計去美國西岸要20天,不過去美國東岸會比較好,不用受巴拿馬運河限制。 ...

係wor. 我都冇考慮貨車唔會高鐵咁快... 不過應該做得到150km/h車速. 理論只要100小時. 計埋可能中途車頭停車休息/換頭. 應該7日內有可能得.