hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 271地點新顯示?
開啟左側

271地點新顯示?

KG1428 發表於 2014-5-24 12:22 | 顯示全部樓層

原帖由 3AD172004 於 2014-5-20 00:05 發表
271往富亨方向既電牌顯示更改為「大埔富亨」,不過如果中途加多項轉頁「經:廣福」,你們又覺得點呢?
講中

不過是75X
往九龍城碼頭加轉頁
「經:黃大仙」

留名看61X
NA4179x賢 發表於 2014-5-24 13:07 | 顯示全部樓層
原來依家啲人出街前唔會查清楚先架
原來依家啲人出街係靠巴士目的地牌架

難怪咁鬼多路痴
sea1986 發表於 2014-5-25 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-5-22 15:16 發表

你呢幾句已經假設佢係香港人,由細個到大了解香港地名
本身熟悉地名,亦都識解中港同港澳,尖沙咀同中環,港島同九龍嘅分別,讀一次已經認得記得個名

外國人去到陌生地方,就算識果度嘅文字,都唔會好似香港人由細睇到大,潛意識已 ...

我冇假設任何人係香港人
而家問題係如果連港澳碼頭同中港碼頭都可以搞清
咁真係自己問題多過係人地有問題多喎

以中文為主嘅遊客
見到港澳碼頭同中港碼頭咁大分別
如果仲覺得係去同一地方
咁真係要去驗眼

英文嘅話就更加大分別
一個叫China Ferry Terminal
一個Macau Ferry
咁都可以混淆?如果你講大家都係碼頭就係令人搞錯,我咁就無嘢好講

應加地區名唔加
唔應加嘅就硬要去加
而家啲人做乜嘢呢?
出街係要帶口、係要帶腦同帶眼嘅
唔知嘅咪當街問
唔係盲摸摸自己鐘上車就懶人地資料唔清楚
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
守下留情 發表於 2014-5-25 18:33 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV356 於 2014-5-21 12:04 發表
如果係咁反而想知安蔭石籬梨木榭葵盛個D又要唔耍加個葵涌

係葵芳站總站入面既月台真係有咁寫d線去邊

例如:荃灣(梨木樹)
荃灣(象山)
荃灣(荃威花園)
屯門(良景)等等

如果唔熟路真係以為架去象山同梨木樹既巴士經荃灣

ps:梨木樹係荃灣區
ccchhhuuunnn 發表於 2014-5-26 15:05 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2014-5-25 00:26 發表

我冇假設任何人係香港人
而家問題係如果連港澳碼頭同中港碼頭都可以搞清
咁真係自己問題多過係人地有問題多喎

以中文為主嘅遊客
見到港澳碼頭同中港碼頭咁大分別
如果仲覺得係去同一地方
咁真係要去驗眼

英文嘅話 ...

當香港人有時都分唔到寶田同寶達
分唔到269C同296C
係咪又要捉晒去驗眼??
根本就係多年潛意識對地名的認識比單純文字上首次認知更令人記得

只是避免太相似而避免誤會
不是非黑即白的問題
既然有方法避免但為何硬要增加誤會的風險?
就算真的引起誤會也不能全諉過於乘客吧?
AVD1 發表於 2014-5-26 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 NA4179x賢 於 2014-5-24 13:07 發表

難怪咁鬼多路痴

起條街上面見到有架巴士得個 number 冇目的地, D 人唔知架車去邊好出奇 ?
完全睇唔出有咩問題出現 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JC8385 發表於 2014-5-26 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 NA4179x賢 於 2014-5-24 13:07 發表

難怪咁鬼多路痴

如果連準確簡潔話俾乘客知架車大約去邊都唔得
咁樣嘅話抵你九巴俾地鐵搶客又話叫窮叫蝕錢啦
不過又無乜所謂嘅,最後咪又係乘客埋單
NA4179x賢 發表於 2014-5-27 13:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-5-26 17:08 發表

起條街上面見到有架巴士得個 number 冇目的地, D 人唔知架車去邊好出奇 ?
完全睇唔出有咩問題出現 ~
原帖由 JC8385 於 2014-5-26 21:51 發表

如果連準確簡潔話俾乘客知架車大約去邊都唔得
咁樣嘅話抵你九巴俾地鐵搶客又話叫窮叫蝕錢啦
不過又無乜所謂嘅,最後咪又係乘客埋單

唔知可以問人,唔知可以睇站牌,唔知可以上網查
問題解決就不了了之 ?
出街前要坐乜野交通工具坐乜野線,出發就應該心中有數
而唔係靠個牌指晒比你聽你,坐乜野你要乜野線
呢啲係個人責任黎

架車去邊個地方,站牌有,app有,電牌都有
仲唔夠簡潔 ?
香港會唔會有兩個寶田邨 ? 香港會唔會有兩個天慈邨 ? 香港會唔會有兩個美田邨 ?
sea1986 發表於 2014-5-27 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-5-26 15:05 發表

當香港人有時都分唔到寶田同寶達
分唔到269C同296C
係咪又要捉晒去驗眼??
根本就係多年潛意識對地名的認識比單純文字上首次認知更令人記得

只是避免太相似而避免誤會
不是非黑即白的問題
既然有方法避免但為何硬要 ...

咁想問寶田寶達出名啲,定抑或港澳碼頭同中港碼頭出名啲?
所有人分唔清寶田寶達都仲情有可原

因為無論中文抑或英文都好似
但港澳碼頭同中港碼頭無論中英文都不盡相同
咁都搞錯嘅真係唔止要驗眼
直情要驗腦

明明港澳碼頭同中港碼頭已經係重要地標

都要畫蛇添足加地區名
駛唔駛機場都加埋地區名?

更何況,家下真係有人想去港澳碼頭搭船去澳門變左去中港城搭咩?
貶低香港人,擁抱強國人,可悲
AVD1 發表於 2014-5-27 14:21 | 顯示全部樓層

原帖由 NA4179x賢 於 2014-5-27 13:34 發表

唔知可以問人,唔知可以睇站牌,唔知可以上網查
問題解決就不了了之 ?
出街前要坐乜野交通工具坐乜野線,出發就應該心中有數
而唔係靠個牌指晒比你聽你,坐乜野你要乜野線
呢啲係個人責任黎

架車去邊個地方,站牌有,a ...

你唔可以比人即興的嗎 ?

假設,
有人起尖沙咀, 無啦啦收到人電話叫佢去屯門市中心,
佢答好, 想去 o既時候, 正路之下可以揀坐 260X, 問題在於寶田呢兩個字又係唔係可以表達到架車去到屯門,
可能到最後該人都係選擇港鐵服務 ~

唔好下下用巴士迷心態去諗普通人 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1