hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 271地點新顯示?
開啟左側

271地點新顯示?

syp 發表於 2014-5-19 08:02 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2014/5/19 00:57 發表

問題係在於,大家對Central嘅知識就係唔只係中環
就係咁簡單
如果問都唔問就上車去中環但去左大埔
咁就怪自己點解唔問人

正等於有人係東莞見到有巴士去沙田
唔通佢會以為真係去沙田?

搭車前係需要用個腦了解下先嘅 ...

根本就係, 目的地顯示冇可能 please 所有人, 如果熟悉嘅人唔需要靠佢, 唔熟悉嘅人應該查清楚, 今時今日有乳豬紙有 app, 冇藉口話資訊唔夠。目的地顯示最主要用途, 只係顯示行車方向啫, 因為同一路線號有兩個行車方向。其他資料, 只屬輔助, 亦可以講係多餘。
下一站係西營盤
3ASV196 發表於 2014-5-19 08:06 | 顯示全部樓層
簡單回應, 係巴士目的地牌, 一早應該為屋村名加地區, 這唔只方便市民, 亦係市場推廣之一, 最少一望d人知道去大埔區,
可能見到下次會選擇.....

記得係街第一次見"寶達"時, 我真係完全唔知架車係去邊, 連大約方向都未估到...之後查返先知......

3ASV196.KE7270
ccchhhuuunnn 發表於 2014-5-19 10:06 | 顯示全部樓層
屯門人表示:
屯門公路北行, 除咗63X同68A之外, 係咪全部都顯示 "屯門 XX"??

我建議
「新市鎮有獨市/少量條線往某一區」,例 73X 258D 260X 261 271 960 961,出「地區 地點」牌
「新市鎮有很多條線廣泛而普及由各屋鄒往某一區」,例 屯門M/X線, 維持出「地點」牌
PKD32 發表於 2014-5-19 17:22 | 顯示全部樓層

今日見到AV@ 261 有上水(天平)膠牌
AVD1 發表於 2014-5-19 17:27 | 顯示全部樓層
原帖由 PKD32 於 2014-5-19 17:22 發表
今日見到AV@ 261 有上水(天平)膠牌

上水 (天平) 膠牌好似唔係新野,
記得北區重組冇耐已經有呢塊牌 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-5-19 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-5-19 10:06 發表
屯門人表示:
屯門公路北行, 除咗63X同68A之外, 係咪全部都顯示 "屯門 XX"??

我建議
「新市鎮有獨市/少量條線往某一區」,例 73X 258D 260X 261 271 960 961,出「地區 地點」牌
「新市鎮有很多條線廣泛而普及由各 ...

其實真係要加地區名的話, 應該該區 o既對外路線就有需要加一加,
如果從人性化角度去睇的話會易理解,
例如起九龍市區無啦啦有架車寫去寶田, 普通人鬼知起邊, 加返屯門二字好正常,
倒轉如果起屯門區內的話, 屯門二字就已經冇意義 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
tkf_2005 發表於 2014-5-19 22:27 | 顯示全部樓層

入返正題:連橙躉都有了

3AD172004 發表於 2014-5-20 00:05 | 顯示全部樓層
271往富亨方向既電牌顯示更改為「大埔富亨」,不過如果中途加多項轉頁「經:廣福」,你們又覺得點呢?
主賜我異象,來委身香港!
ccchhhuuunnn 發表於 2014-5-20 09:25 | 顯示全部樓層
原帖由 JC8385 於 2014-5-19 01:10 發表

佐敦渡華路,洪水橋洪元路呢種case
我會話根本無需要出埋個街名出嚟
係要整到咁密嘅話咁不如出經元朗

個人認為區內獨市站/區內大站/區內市中心站可獨霸地方名
如:佐敦渡華路 > 佐敦(道)
深水埗欽州街>深水埗
觀塘裕民坊>觀塘

但不宜區內一名多站, 有些人搵總站去等車便很容易去錯
例如保留深水埗東京街等

情況似長沙灣+長沙灣甘泉街

ccchhhuuunnn 發表於 2014-5-20 09:40 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-5-19 17:31 發表

其實真係要加地區名的話, 應該該區 o既對外路線就有需要加一加,
如果從人性化角度去睇的話會易理解,
例如起九龍市區無啦啦有架車寫去寶田, 普通人鬼知起邊, 加返屯門二字好正常,
倒轉如果起屯門區內的話, 屯門二 ...

我看法是
近乎獨市屯門出尖沙咀的如屯門寶田應加返屯門二字
就算目的地是屯門其他不途經的地方,仍可在屯門區內或轉車站轉車

反而屯門幾乎一村的一M一X線
某部份程度上是村巴, 屯門二字作用就很低
甚至唔熟路要入屯門某處嘅生客,見到屯門XX就上車
反而會錯過了適當的直車

這個情況因為屯門一村一M一X線太普及, 而且屯門幅員甚廣
類似情況是沙田-觀塘
如果生客在觀塘想去沙田市中心
見到 83X 沙田(黃泥頭)便上車, 點知目的地其實差好遠

區內線確實無需要加
但區外如果太 "村巴" 只服務區內很少的地方,也不太需要加
例如:
屯門MX線
沙田觀塘線
去沙田的城隧線
將軍澳-西九龍/尖沙咀線
荃灣-彌敦道 30X 234X 238X
等等

其實有點難界定, 但好獨立近乎得一線往某區嘅區外線, 例如260X 261 271 277X等則非常需要