hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [新線] 有關建議開辦新巴第682C號線繁忙時間班次 ...
開啟左側

[新線] 有關建議開辦新巴第682C號線繁忙時間班次

VA54-HN8897 發表於 2014-5-21 15:08 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-5-21 13:58 發表

上面有人話系黎自未出牌過擋豪,即系不是由現時任何一條線抽...

但果4架做完682C之後會去邊就唔知...

其實Concept 上有D問題,
所謂「抽資源」,來來去去都係講兩樣野,
一係所謂繁忙路段o既 quota (即係A線減班/cut 線換取B線 加班/開線,例如796B->798 / 5減班->5X加班)
二係講緊邊度搵人/車做,講緊o既係車務調動 (例如增加A線車order B線,某某字軌早D開遲D收做B線,甚至加一個新字軌去做等等)

但「抽車」/「抽資源」唔會實實質質講車隊數目,頂多都係講緊後備車o既比例會因此而相應調整

簡單D黎講,按照你o既logic,如果冇過檔VA,咁一係要買多部新車去開條新線,如果唔係就冇得開線
其實呢個logic,係將兩個獨立o既concept 撈埋左一碟黎講,但實際上
過檔VA同開682C 係兩回事黎

GCx468 發表於 2014-5-21 17:40 | 顯示全部樓層
拖到今年尾/明年年初西港島線通車先搞啦,到時咪夠車lor。不過我都唔相信能夠12月31號前通到,實係過農曆年前後喇
mak5052 發表於 2014-5-21 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 drbean7218 於 2014-5-21 14:51 發表
朝早加多少少車落去做西隧88R好過/ 放工加開回程88R(經西隧)
將61R同88R都變成城巴專利線,是否可行?
暫擬編號:
88R改688(青沙線改988)
61R改289
castanopsis 發表於 2014-5-21 19:55 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2014-5-21 14:40 發表
NR89唔係全日線, 城記非專中段利用率好難維持

NR88就係全日線, 咁中段都會郁架車做生意, 容易維到皮

望住88R中段的載客率,唔見得利用到架車
我見非繁大部分88R都唔多客
ma212223 發表於 2014-5-21 21:24 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

373B咪又係373(A)支線
不過89R取消唔似北區重組咁大單
九巴隨時唔知682c發生咩事
一出RDP   要去鵝頸橋?
Ravenclaw 發表於 2014-5-21 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2014-5-21 15:08 發表

其實Concept 上有D問題,
所謂「抽資源」,來來去去都係講兩樣野,
一係所謂繁忙路段o既 quota (即係A線減班/cut 線換取B線 加班/開線,例如796B->798 / 5減班->5X加班)
二係講緊邊度搵人/車做,講緊o既係車務調動 (例如增加A ...

所以你明唔明我點解一開波要問d車系邊度抽?

沒過擋VA可能真系沒得開線架,如果從682自己抽我就會問,咩682自己頂得順嗎?仲要體下佢咩方向減班,西行減都仲好少少...如果由其他線抽,咁又要體下合唔合理,要評估下實質上被抽的線有沒有水位...

唔好同我講佢做得出就一定合理,呢間公司咩都做得出架...
HF3204@243M 發表於 2014-5-21 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-5-21 22:00 發表

沒過擋VA可能真系沒得開線架,如果從682自己抽我就會問,咩682自己頂得順嗎?仲要體下佢咩方向減班,西行減都仲好少少...如果由其他線抽,咁又要體下合唔合理,要評估下實質上被抽的 ...

定其實係 19 俾咗城仔做,放車俾 682 發圍?
我都唔信老新可以有咁多架車做晒成個沙田出東區咁犀利...
VA54-HN8897 發表於 2014-5-21 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Ravenclaw 於 2014-5-21 22:00 發表

沒過擋VA可能真系沒得開線架,如果從682自己抽我就會問,咩682自己頂得順嗎?仲要體下佢咩方向減班,西行減都仲好少少...如果由其他線抽,咁又要體下合唔合理,要評估下實質上被抽的 ...

對於你問邊度抽資源我個人並冇咩意見...
但又係D因果關係問題,
與其你話沒有過擋VA可沒得開線,不如話冇巴士就唔係巴士公司...其實冇咩分別...

你明白我講咩嘛?我係話十部VA 同 682C 無關...我o係前一兩頁都大約講過堆車只係用黎頂已退役o既車,並唔係咩「新資源」,亦唔係682C o既「配額」...

VA54-HN8897 發表於 2014-5-21 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ccw819p 於 2014-5-21 13:53 發表
咪住先,開一條線係邊到抽車先?
港島新記可以話抽冇可抽,就算新記多左十架Va
個條數都要彌補遲D da,康豪退
吾通下條到新記2a 40min一班,認真真係試過

唔會話抽無可抽架...頂盡咪將個後備車比率再推低D,然後求神拜佛再熱D o既時候堆車醒醒定定壞少D就得啦,鬼叫運吉限左車隊數目咩

ctb8107 發表於 2014-5-22 02:44 | 顯示全部樓層

其實而家早繁車廠已經幾乎行得郁既車都出哂去,而新VA加入亦冇令車隊變大,所以有理由相信682C開辦係需要從其他線調配資源,但冇人話要指某4架車行682C咁死,其實佢可以左攝右攝,將車隊既閒置時間降至最低 (即原本做完一單到下一單之間既緩衝時間縮減),咁樣理論上可以將對現有路線既影響減至最低。

另外,其實叫運吉加quota都得,之前唔係話有10架9xx(x)準備去新記咩?