hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 962/962S/301/103 小修小補建議
開啟左側

962/962S/301/103 小修小補建議

icecone 發表於 2014-5-24 00:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本帖係想提供一D 路線好微細既修改,相信佢地爭議性極低,但又會有一定改善
註:價錢班次不變

1. 962(港島方向) 962S 不停屯公轉車站
(原路)
大欖涌, 青山公路
西區海底隧道收費廣場
(原路)

而家每朝早好密既962 + 962S 成日滿座咁係大欖涌兜完一個圈再係屯公轉車站兜多個圈但一個客都上唔到,徒油徒時間
大欖涌朝早出港島使用量都極低但始終歷史問題好難改(其實都仲有962B)
但屯公轉車站真係唔知兜黎做咩,朝早使用量接近0,要搶九巴客出面都已經有大量962A/P
兜一兜入去要等兩支好難等既燈

2. 301 不停舊灣仔警署
(原路)
伊利莎伯大廈, 告士打道
分域街, 告士打道分域
(原路)
簡單易明,朝早灣仔警署8點3開始塞,嚴重可以等5-10分鐘先埋到站
788早繁飛咗, 601P唔停,692P仲要到分域街先再有站
其實最應該飛既係301,一黎密車,二黎紅隧口有成堆104 115 182等等,唯一爭議係301平$0.9,但唔值得要咁多人陪塞掛

3. 103改經太古廣場
(原路)
分域街, 告士打道
太古廣場, 金鐘道
香港公園, 紅棉路
(原路)
(取消美利道站)
23號成日加車加車
加極都唔夠,其實叫架103兜出去好過23加N部車啦,美利道使用率又低,行車時間又唔會耐咗
當然新巴可能唔制,但論清客真係有大幫助
同西港島綫都就通車
hellomato 發表於 2014-5-24 12:16 | 顯示全部樓層
只說103(利申:半山區上課)
同意103改入金鐘幫23、40清客,最好甚至入埋灣仔
做番舊40M上繁的使命(40M改去政總後,上半山不再途徑灣仔和金鐘)
同時希望103出九龍,落山後儘快(最多去到灣仔)過海,放學時間幫970/X清客
早就認為103需要轉型,最好在西港島線通車前解決
我是一部小小MMC~~~~
Ravenclaw 發表於 2014-5-29 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hellomato 於 2014-5-24 12:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
只說103(利申:半山區上課)
同意103改入金鐘幫23、40清客,最好甚至入埋灣仔
做番舊40M上繁的使命(40M改去政總後,上半山不再途徑灣仔和金鐘)
同時希望103出九龍,落山後儘快(最多去到灣仔)過海,放學時間幫970/X清客
早就認為103需 ...

佢就系唔會做,專登架...

佢根本好想金鐘上山23獨市,12M沒得講,做上半山,如果唔系點解開頭系留40M而唔系40...
wingho_cwh 發表於 2014-5-30 19:45 | 顯示全部樓層

唉。。103 根本就係一條點改都會順得哥情失嫂意既路線。。

唔兜銅鑼灣天后又唔夠客,上山條線改入電車路又唔得。。驚死老九會搶晒d上山客咁樣 (老新一定唔制啦。。)
所以話,103 既問題,根本係半山區既劣根性問題,半山既人,好似淨係知道有23號既存在咁。。連接近一個世紀既3B(即係中巴3號線) 都可以好似完全唔識咁既。。

話說小弟曾經試過,同一程車,分別有一個係山道分站亂遞手既女人想截車頭寫住中環既3B(可能係以為3B寫住中環,應該都係快車),同埋兩個上車問路仲要問到唔清唔楚咁既人。。一個係潮商上車問"架車快唔快",個司機都唔知點答,最後因為小弟坐車頭,睇唔過眼就加把嘴話,想快搭90B/4X 佢先傻傻地咁落車。。另一個仲搞笑,問架車係咪到中環MTR。。(入中環但係唔到MTR既路線,恕我諗唔到 )
所以話,新巴條23根本就係同半山居民玩心理戰。。你試下密車既係40。。城新肯定一年賺少成億

淨係一個咁簡單既例子已經知道,半山區,其實係一個死局。。103要點算,小弟想話,灰d都要講,巴士公司會想殺左佢,都唔會花心機諗點改囉。。落山改唔經銅鑼灣天后,九巴又可能會嫌改快103 虧到傻,上山改入金鐘城巴又會因為同新巴23有衝突而唔願跟樓主既方法改。。如果改番經中環,嘩仲衰,連剩番既半山客(當快車搭落銅鑼灣天后 / 過海客)都趕走埋,同cut 左無分別。。

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
kuro 發表於 2014-5-30 22:49 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2014-5-31 03:05 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2014-5-30 19:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唉。。103 根本就係一條點改都會順得哥情失嫂意既路線。。

唔兜銅鑼灣天后又唔夠客,上山條線改入電車路又唔得。。驚死老九會搶晒d上山客咁樣 (老新一定唔制啦。。)
所以話,103 既問題,根本係半山區既劣根性問題,半 ...

103根本已經系最少資源處理獨市位的路線黎,一齊數下佢ge獨市位...

港島區近乎沒得搞咁濟,九龍區勉強有得搞少少,個搞法就系西港島通車方案version 1果個,同113一齊搞,103經九龍城往來竹園殺113...

除此之外,沒其他辦法...
不過做之前,要先搞店113九龍段至黃大仙的流水問題...