hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 將軍澳中心 <> 機場
開啟左側

將軍澳中心 <> 機場

兜子 發表於 2014-5-26 16:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[來回程都要問]平日朝早0730機,如果要預早一個鐘去到機場 (時間上會唔會tight?)
諗到以下方法:

1) 連人帶喼行過去坑口搭A29頭班車。
2) N796出尖沙咀轉A21頭班車。
3) N29,不過又好似太早。
4) E22A 頭車,但係又會唔會仲耐過行去搭A29?

回程夜機,老問題,A29唔到將中又唔想E22A慢兜,
以下方法:

1) A29 > 地鐵 (應該未開尾班車)
2) 九龍站(TCL/AEL後話) > 296D
3) A22 > 藍田轉地鐵

謝師兄解答。
Gary_B 發表於 2014-5-27 02:28 | 顯示全部樓層
原帖由 兜子 於 2014-5-26 16:32 發表
[來回程都要問]平日朝早0730機,如果要預早一個鐘去到機場 (時間上會唔會tight?)
諗到以下方法:

1) 連人帶喼行過去坑口搭A29頭班車。
2) N796出尖沙咀轉A21頭班車。
3) N29,不過又好似太早。
4) E22A 頭車,但係又會唔會仲耐過行去搭A29?

N29 尾班 到 T1 都至少 0630  
我搭 0810 機都係搭佢 如果真係有時間剩就食個早餐囉

回程︰

5)  E22 牛頭角轉地鐵   平!

GCx468 發表於 2014-5-27 02:41 | 顯示全部樓層
時間上會唔會tight? 非常!!
除非你係搭商務/頭等兼短途機,只得1個鐘之前去到機場係幾牙煙架!
N29尾班到達機場時已經過左6am!剩低唔到90分鐘

我如果搭經濟艙,我要預61-90分鐘前要去到check-in蛇餅度,黎明時分交意塞車好罕見,60-70我都ok喇
N29尾班尚可接受,最好預備定電召的士電話,一旦巴士途中跪低時可走趲,萬一交意馬路全封就冇野好講,希望唔會啦!
如果係我,除非"去旅行免費,抽獎贏番黎既,miss飛機損失好濕碎",否則我都唔會預60分鐘咁少

可能我受屋企人影響啦,一齊搭飛機去加拿大爸媽會指令必須"3個鐘前"到,我自己就唔會咁顛,但係去D特強安檢國家我都要預2.5小時前到,用機快市區預辦check-in同埋坐商/頭艙我就可能減時

回程呢,你搭到296D,又點會搭唔到296A?296A番尚德尾班成1點廿幾分先到牛頭角鐵路站!班次密過D成倍!
回程如過一心要幫襯下MTR,點解唔搭A29去黃大仙/九龍灣轉? A22晚間都慢過A29去觀塘,想像下A29同A22去到觀塘之前,沿途燈位數目有幾大落差!
如果搭AEL去轉296D,比咁貴車程都一定超過70分鐘,好唔值! E22A去到市中心深夜80分鐘都應該夠!

最後,勿忘城巴A字頭線設有實時抵站時間查詢,以及預售車票優惠
JX9097 發表於 2014-5-27 13:49 | 顯示全部樓層

去程
1. A29頭車去到機場大約0605-0610
    若果行李唔大的話,建議此方法
2. 唔建議呢個方法
    因為一嚟要等兩程車
    二嚟用嘅時間一定多過步行+A29
3. N29絕對唔會太早,因為要兜藍田+觀塘道沿線+樂富站
    第二班車入到機場大約0540-0550
    尾車已經講緊0615-0620 (比A29更遲到機場)
4. E22A頭車開0520 (比A29遲),同時要入後勤
    若果上0730機,去到機場會好趕

回程
因為唔知樓主會唔會買好多嘢返嚟
若果唔會的話,隨咗以上方法,仲可以考慮A22-->296D(歐化轉車)
小弟有同事夾唔到A29時間都會選擇呢個方法返將軍澳(不過轉98D)
時間上佢話大約60分鐘完成
296D較98D疏,樓主可能要70分鐘左右完成

另外,若果唔會買太多的話
A29+步行都可以考慮
由南豐行過去將中大約10-15分鐘左右
全程應該可以70-75分鐘左右完成