hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 不以前人標準做事就係巴敗?
開啟左側

不以前人標準做事就係巴敗?

kimfung 發表於 2014-6-9 21:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚FB最多人share兼臭罵既文章

http://jackyhtlim.blogspot.hk/2014/06/busrubbishphotographer.html

因為大量巴迷朋友在林評論員的FB留言被刪, 只好在這裏發表看法, 大家一齊討論.

我覺得有人就APM1事件抽水, 一竹嵩打晒全部新世代巴迷, 我地點影相點貼相有我地既自由, 只要無企出馬路無破壞公物就得.

影相無標準既, 唔好拿幾張舊中巴相出來抽水再抬高自己

我地既器材值幾多錢, 點樣用來影相, 更加都唔關林評論員事.
FBI2 發表於 2014-6-9 21:37 | 顯示全部樓層
踩雪榚筒影車都唔叫巴敗,咁點先算係巴敗?

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
kelvina905 + 1 中point
Stephen10 + 1 一語中的

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
1314 發表於 2014-6-9 21:56 | 顯示全部樓層
影標角度相係無問題,
只不過問題係而家d人鐘意用200mm以上既鏡去影大頭相,容易俾人阻就鬧人之餘,
仲要有人破壞公物去令自己有多一個影相位
PB602 發表於 2014-6-9 22:24 | 顯示全部樓層

堅持「標準相」規格固然無謂,但令林評論員沾沾自喜嘅六張中巴舊相之中,好多張嘅取景角度又確實相當令人費解,而當中亦肯定同係咪用 Nikon FM2 + 35-105mm 無關。
kokleung 發表於 2014-6-9 23:03 | 顯示全部樓層
成篇文, 連埋佢個人, 都係一個大笑話

笑點:

往往就要用上400mm 以上焦距的鏡頭,遠距離zoom 埋去架巴士;更有人用上800mm 鏡頭,

講到底,一切都只是因為巴敗嘅本質就係無家教,自以為是

說穿了不過是使一班自己或屋企有本事俾幾千銀買枝長焦距鏡頭,有一個show off 的機會,覺得自己咁先巧威威。

不過又是show off 800mm 作崇。
pklaw 發表於 2014-6-9 23:15 | 顯示全部樓層
咁我用舊手機拍巴士、咪唔算巴敗咯?
orange 發表於 2014-6-9 23:53 | 顯示全部樓層

拍攝各師各法,你要影長鏡相,可以,但食得咸魚抵得喝,始終人係生相機係死,
而家唔係追擊手要用長槍先中目標,唔好好運用器材,只是浪費金錢,與其花時間企,
倒不如裝個CCTV長期拍攝

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
河灣西 + 1 + 1 難得你發言正常!

查看全部評分

益童學校,全民教育
VA54-HN8897 發表於 2014-6-10 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-6-9 21:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
踩雪榚筒影車都唔叫巴敗,咁點先算係巴敗?

純粹針對姓林呢位網民o既言論,

1. 標準相從來都係因人而異o既主觀概念,利用個人觀點定下焦距、角度、大少,然後視之為「業界」「標準」,既天真,又無說服力,教人如何用間尺量度重量?

2. 既然自己唔認同某種「標準」,但又將佢講成「標準」,矛盾極至

3.林網民o係 facebook 中如此回應:
你哋班巴膠唔好再响度嘈生晒
一條好簡單嘅問題:
今日單新聞,如果唔係為咗「標準相」,點解一定要企嗰個位? 點解要整爛個燈箱呀??

連咁簡單嘅邏輯都解唔到話,全部收嗲啦

今晚23:59 全部BAN 晒

冇錯擺雪榚筒、破壞、同亂企馬路係巴敗,但唔係影「標準相」o既條件
整爛燈箱係為左「標準」,但並不等於為左「標準」一定要整爛燈箱,而且必須重申,「標準」一詞因人而異,林某o既「標準」不代表我
簡單D 黎講,你可以生仔係因為你係女人,但唔代表因為你係女人所以一定要生仔,你可以選擇唔生

成件事就係一個笑話

PZ9884@87S 發表於 2014-6-10 01:15 | 顯示全部樓層
我覺得呢條友講野冇乜邏輯 又冇乜point

SMP 發表於 2014-6-10 01:40 | 顯示全部樓層

總之為求達到目的去破壞公物, 秩序, 不管你用什麼工具方法去影, 都是不對啦...
完全吾關其他問題, 什麼標準相, 只是題外話.