hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有朋友想自殺.......
返回列表 發新帖
開啟左側

有朋友想自殺.......

OtisLeung 發表於 2005-1-16 12:03 | 顯示全部樓層

自殺的先兆之一係佢會突然找你(可能佢已經沒有現身好耐)
講一些佢平時唔會多講的說話, 很多都是關於佢自己的
有點像"遺言"feel, 令你感覺怪怪, 不像平時的他

另外, 行為上都可能有變,
例如可能佢平時好吝嗇的,
但就突然間好"慷慨", 捨得買野食好野,
或送左自己的東西給人........

佢地可能唔會講到明自殺的,
但從佢地突然轉變的行為, 可以看得出
你又可以看看佢地的眼神, 性情等是否很抑鬱不開心,
行路又慢又抬不起頭等等

總之, 小弟希望大家都可以關心一下身邊的朋友,
小弟自己都曾經與情緒病及抑鬱症搏鬥,
真的會很痛苦甚至影響到日常生活的啊!
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
307 發表於 2005-1-16 12:32 | 顯示全部樓層
其實點樣去看待情緒病,
最緊要係唔好諱疾忌醫。
好多人都覺得呢d問題唔嚴重,
又或者只係一時間的問題,
無考慮過呢個問題可以有幾嚴重、有幾大機會係持續的問題。

故此,最重要的係有問題者如何看待自己的問題。
只罵不建議=不負責任
superay 發表於 2005-1-16 17:20 | 顯示全部樓層
本人曾經遇上過,有同學的由小玩到大的朋友自殺死去,其實應如何安慰該同學才好?
 樓主| hksf 發表於 2005-1-16 19:01 | 顯示全部樓層

[ref=106196]OtisLeung[/ref]  在 2005-1-16 12:03 發表:

總之, 小弟希望大家都可以關心一下身邊的朋友,
小弟自己都曾經與情緒病及抑鬱症搏鬥,
真的會很痛苦甚至影響到日常生活的啊!

情緒病對你o既工作/學業
有冇影響?
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
OtisLeung 發表於 2005-1-16 22:25 | 顯示全部樓層
[ref=106415]hksf[/ref]  在 16-1-2005 07:01 PM 發表:

情緒病對你o既工作/學業
有冇影響?

um........小弟好多謝閣下關心, 但用板上資源講自己的東西, 唔知恰當與否啦

小弟菂抑鬱症係通過專門的心理測驗及專業人士傾談診斷出來的,
應該都唔會係假的了

其實小弟成長路上都唔係好開心,
小弟小時候係一個大胖子, 被人玩大, 笑大的
上體育堂的情況, 都可以想像的啦
這個可能係潛伏期

而小弟係獨生子, 沒有經過甚麼重大挫折, 考驗,
也應該是一個原因

到了中學後期, 小弟那時不懂帶眼識人, 思想又幼稚得很,
受到某同學深深的傷害, 打擊, 未能應付及解決
情緒問題就出現了

那時小弟真係極無心情讀書, 所以A-level考得很差很差,
雖然仍可順利考入所謂"名牌"大學, 但高考的成績,
比小弟應有的能力差很多很多

um........在大學初期, 小弟又唔去識人啦, 乜都唔參加啦
又勁做兼職以塞滿自己的時間, 讀書心情仍然係無乜
所以開頭讀書成績都頗差

而小弟的情緒問題最嚴重時, 相信亦更容易得罪人,
更少朋友吧.........

不過, 之後小弟大病了一場, 係病到差點可以Game over那隻
搞左好耐, 現在都仍然定期個個月要做治療及覆診
但小弟經此一役終於成長左, 看開左

小弟之後就重拾心情讀者, 在大學最後期的成績進步了不少
更考左好多額外的證書及資格
小弟更唔想衰俾唔妥小弟, 看扁小弟的人睇

現在呢, 小弟的問題,
都係覺得無朋友呀, 無人理自己呀咁..........
小弟識人唔少, 但只限興趣/嗜好等等........沒其他的了
個個都係泛泛之交咁, 又或者自己有利用價值時, 才有人出現..........
小弟如果唔主動搵人, 就好似世界上無左小弟呢個人咁........
無奈.........

現在好左啦.........只係有時覺得寂寞呀, 孤單呀咁.......
遇到"不妥"的人, 都懂得快快處理,
亦唔會好似以前咁, 覺得自己個樣咁衰又唔happy,
見到人地叻過自己又唔happy........唔會了
朋友呢, 都強求不得的, 明白了

anyway, 講左好多廢話了(反正平時無人會聽小弟發up風), 多謝關心啦!

[ Last edited by OtisLeung on 2005-1-16 at 22:33 ]
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
av335 發表於 2005-1-19 14:52 | 顯示全部樓層
[ref=106667]OtisLeung[/ref]  在 2005-1-16 02:25 發表:
其實小弟成長路上都唔係好開心,
小弟 ...

其實小弟的經歷同你幾似
主要都是被自己的性格, 自信及脾氣問題困擾

有一段時間整個人完全提不起勁, 只懂發脾氣罵人
亦試過對老師發脾氣, 在全班面前質問她
後來知道, 那位老師不但沒有計較, 更在背後為自己祈禱
終於知道錯了, 自覺欠了她很多... #

我也是時常覺得無朋友, 無人理自己
可能我是那種很需要時常被關心的人吧
尤其現在過了外國讀書, 孤單感更加強烈 #

現在小弟已改善了不少, 當時是從幾件事中獲得啟發
從中亦明白有些事只要放膽去做, 就會很大機會成功r
解鈴還須繫鈴人, 能夠醫好自己的只有自己

希望AV292兄你盡快康復! # 努力共勉之
av335 發表於 2005-1-19 15:14 | 顯示全部樓層

[ref=59664]KV3410[/ref]  在 2005-1-14 00:28 發表:
通常講得出黎果d都唔夠膽去死,你唔信既試下唔好理佢丫~
真係自殺果d好多都無先兆架

"通常講得出黎果d都唔夠膽去死" <- 我同意
但這是一個警號, 這個人是很想得到他人的幫助或關心
千萬不可置之不顧, 到有什麼事發生就後悔太遲了

所以遇到這些情況, 我就會嘗試主動瞭解發生什麼事
看看有什麼可以幫手, 再轉介給社工協助

"真係自殺果d好多都無先兆架" <- 我都同意
我之前有個朋友就這樣從三十幾樓跳下來離世了
事前真的一點先兆也沒有, 那時真的很愕然... #

不少自殺事件, 都是一時衝動而導致
若果他們能夠冷靜一下, 結局就會完全改寫...
小弟也試過一時衝動, 差點做了傻事, 幸好那時能夠冷靜下來...

總之, 多點關心身邊的人, 有需要就協助他們吧 #
在此亦希望60M兄能夠早日平復