hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [強烈要求]城巴重派雙層巴士/加密班次行走529! ...
開啟左側

[強烈要求]城巴重派雙層巴士/加密班次行走529!

JX9097 發表於 2006-4-9 16:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城巴529喺去年時候都仲係全線雙層11米/12米
但係自從去年年尾開始
開始派出2XX/7XX行走529
呢個時候,529開始已經有點兒負荷唔起

到近幾個月仲離譜
返學/放學時間幾乎一半車隊用15XX
(有時多於一半用15XX!!)
基本中途站乘客係上唔到車
搞到司機飢連中門(落車門)都要開埋
目的就係俾d乘客上車
結果成車人就係日日咁迫上山/落山

派車方面有問題已經悲哀
最慘就係佢個班次不停咁cut,越cut越疏...
搞到係咁迫人去搭27
上山時段就迫到部份人搭27
但放學時段基本上係迫唔到
(因為529落山主要做鰂魚涌至筲箕灣客)

新城兩巴士公司以此等卑劣手段以圖迫人搭貴車
(上山費$0.5,落山貴$0.2)
雖然數字上唔係大數目,但係小數怕長計
而且就係無理由俾新城咁屈法

另一個main pt.就係27根本係供過於求
而529就係供不應求
偏偏新城兩巴係要迫人搭27

所以,本人強烈要求新城兩巴重視其做生意手法
喺想搵錢嘅大前提下
注重番派適當嘅車,開適當嘅班次去服務市民
而唔係不停開費車,迫市民就範!!

多言了...希望新城兩巴認真重視!

LN9267 發表於 2006-4-9 16:59 | 顯示全部樓層
作為港島居民,見新城兩巴結盟後服務倒退,真悲哀!

不如27調低收費就529和搞聯合班次la。

樓主可反映給區議會,從而讓區議會施壓。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
rithzto35 發表於 2006-4-9 17:09 | 顯示全部樓層
我反認為鰂魚涌至筲箕灣客只佔山上的小部分

多數學生們都是乘地鐵到北角/天后轉車上山

亦所以529只有上學時段才有這麼可觀的客量
richardchan1988 發表於 2006-4-9 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 rithzto35 於 2006-4-9 17:09 發表

多數學生們都是乘地鐵到北角/天后轉車上山

閣下此言差矣
朝早7:00am 響筲總開出既529特車(用3XX)已經1/3滿 去到太古已經頂閘 仲要大部份係學生 如果乘地鐵到北角/天后轉車恐怕根本上唔到車
大家講道理者
ccicoltd 發表於 2006-4-9 18:00 | 顯示全部樓層
原帖由 rithzto35 於 2006-4-9 17:09 發表
……

但早上這批客已足以打爆大部分 529。我不反對 529 非繁時 (包括非上下課時段) 使用單層,
但明知放學時段 529 供不應求,仍使用單層車,合理麼?
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ronaldlau 發表於 2006-4-9 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2006-4-9 18:00 發表

但早上這批客已足以打爆大部分 529。我不反對 529 非繁時 (包括非上下課時段) 使用單層,

呢個情況同時出現在 95C,
早上 0655 的一班都尚算可以,
但到 0707 的一班就在西村 - 利東口頂閘, 上田灣又頂閘, (15XX)
搞到田灣有人上不到 95C,
幸好城巴而家會有時派部 2XX / 7XX 疏導學生

因此只要有一部 529 用2XX / 7XX 都幫不少忙 gei~

樓主| JX9097 發表於 2006-4-9 18:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldlau 於 2006-4-9 18:43 發表
呢個情況同時出現在 95C,
早上 0655 的一班都尚算可以,
但到 0707 的一班就在西村 - 利東口頂閘, 上田灣又頂閘, (15XX)
搞到田灣有人上不到 95C,
幸好城巴而家會有時派部 2XX / 7XX 疏導學生

因此只要有一部 529 用2XX / 7XX 都幫不少忙 gei~

一架2XX/7XX係冇用...
現時529班次已經拉到疏哂
變相將十數分鐘嘅乘客集中哂
你估吓一架2XX/7XX有冇可能疏導到呢?

我可以同你講
用起碼兩架90XX就差唔多

但其實除咗四點鐘左右呢段放學時間之外
五點幾嘅都係可以頂哂閘
limited 發表於 2006-4-9 18:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2006-4-9 18:00 發表

放學時段 (開晒81A 返柴灣三班車之後)
城巴都有派十二米雙層o係北角起載
不過可能 timing 唔o岩攝正架 MAN 後面
變左未能充分使用架雙層車o既使用量

其實當舊年年尾開始 27 轉用 12 米躉做主力
529 轉返單層 + 非繁時班次減至 20 分鐘一班
都已經估到新創建o既用意~
 樓主| JX9097 發表於 2006-4-9 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2006-4-9 18:57 發表
其實當舊年年尾開始 27 轉用 12 米躉做主力
529 轉返單層 + 非繁時班次減至 20 分鐘一班
都已經估到新創建o既用意~

之但係上山就話迫你d人坐27上
但係落山明明服務地區唔同,叫人點搭27?
(27:炮台山<-->北角;529:北角尾<-->筲箕灣)
唔通叫d人搭27落去炮台山/北角轉地鐵咩!!

而且呢種「優質服務」根本唔可以接受
明明d人係要落&#39938;魚涌/太古/筲箕灣
點"夾硬"坐27呢?!
limited 發表於 2006-4-9 19:14 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2006-4-9 19:03 發表

之但係上山就話迫你d人坐27上
但係落山明明服務地區唔同,叫人點搭27?
(27:炮台山<-->北角;529:北角尾<-->筲箕灣)
唔通叫d人搭27落去炮台山/北角轉地鐵咩!!

而且呢種「優質服務」根本唔可以 ...

就係當你等 529 等得唔耐煩
或者等到但頂閘飛站
跟住o黎架大大架有位坐o既 27
引誘你坐落山再轉 2A/82
賺多你一筆車費

呢o的就叫做做生意
(註: 唔代表我認同)