hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

drbean7218 發表於 2014-6-19 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 nelson72A 於 2014-6-19 22:33 發表

早繁NR827怎樣由馬鞍山去昌榮路?
朝早經馬料水-> 馬場-> 大埔公路(沙田段)-> 城隧-> 和宜合道-> 昌榮路(
同珍醬油巴士站), 之後入大連排道, 最後先去荔枝角。

但我不知司機會不會執生, 用其他路線上城隧

LD9156 發表於 2014-6-19 23:37 | 顯示全部樓層

回復 156# 的帖子

怪唔知得我落左681之後,後面連續3班九巴681
坐城巴尾車,到站後私走,後車atenu,到站等開往中環,後2車avbe同後3車atenu,搞定私牌入總站,估計都系應該私走。另,前車PP194,拍左系馬市唔知做乜
ANgus31 發表於 2014-6-19 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-6-19 23:19 發表

好奇問下,有咩誘引唔係直接坐40X而係要去轉車?

曾經唔知幾時一至五既朝早坐入馬鞍山既40X
路過沙田市中心見住對面40X部部都起碼企人或者頂閘
仲要開得勁密,幾部幾部咁拖卡
其實呢d車係邊個位開始坐滿?富安花園會唔會上 ...

其實唔係誘因既問題,而係一條村真係有需要2條出荃葵既線?
站係搭客既立場,緊係一程過著數啦,
如果只係企係搭客既立場而攪個重組,真係蝕死巴士公司都未天光,
人地開個轉車站俾你,入面等車入葵涌叫幾飛,
何必執著一條40X一程過到葵涌?
更何況既係,亞公角唔係闊,
要容納十幾條巴士線已經係問題,

通常我係大水坑見D 40X唔少已經冇咩位坐,講緊閒日係朝早11點幾,
早繁更加唔會有位.....
micyung 發表於 2014-6-20 00:16 | 顯示全部樓層

原帖由 ANgus31 於 2014-6-19 23:39 發表

其實唔係誘因既問題,而係一條村真係有需要2條出荃葵既線?
站係搭客既立場,緊係一程過著數啦,
如果只係企係搭客既立場而攪個重組,真係蝕死巴士公司都未天光,
人地開個轉車站俾你,入面等車入葵涌叫幾飛,
何必執著一條 ...

好簡單的回覆,居民問我一個非常簡單的問題係:

點解濱景花園可以有40X和43X?

點解第一城可以有40X,43X和49X?

點解源禾可以有40X和48X?

各版友應該點樣答先至攞滿分?
ANgus31 發表於 2014-6-20 00:47 | 顯示全部樓層
原帖由
micyung
於 2014-6-20 00:16 發表

各版友應該點樣答先至攞滿分? ...

馬鞍山線行城隧既話濱景花園同第一城應該係必經之路,冇更直接既替代路線,
至於源禾有40X,都係因為放學時間太多學生,
講真,有86S,40X其實都可以唔洗係度,

點解要問點解人地有我地冇?
我以富安居民身份問你,
點解沙田有269D同263去大西北,我地冇?
點解沙田有170去香港仔我地冇?
點解沙田有982X西隧特快同182入中上環我地冇?
點解第一城有88R居民特快我地冇?
點解沙田有49X去青衣我地冇?
點解沙田有E線去東涌我地冇?
點解沙田有72A同73A去大埔上水我地冇?

AD118 發表於 2014-6-20 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-19 13:59 發表

事實係而迦收平左
我覺得去到$9.5都唔過份
港鐵用八達通都要$9.7

最公道就收返同87D同價,$9,改行青沙里數同87D差唔多
zheng_nian_1993 發表於 2014-6-20 00:53 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-20 00:16 發表

加下小朋友玩泥沙咩
咩都要人有我有
因為隔離個小朋友有兩杯雪糕自己得一杯都要嘈一餐

啊議員先生你可以同你D居民講,人比人,比死人
就得架啦,

唔差在加多句叫
佢地成熟D長大下啦
82M 發表於 2014-6-20 00:56 | 顯示全部樓層
83x全日搬去水泉澳冇意見
但分段係咪都要上到黃泥頭先有分段?
出隧道係咪都係先去觀塘後再去九龍灣?
如果係嘅就請撒回
既然架車係要兜上廣善街點解唔係喺廣柏樓做分段?
點解係九龍灣返工嘅人要就番去觀塘返工嘅人
究竟係邊個百痴諗依個方案?係咪低估咗好多人係九龍灣返工?
mckhgc 發表於 2014-6-20 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 happykeroro 於 2014-6-19 18:53 發表
新田圍多左條86C可以搭
不過80M減班

有辣有唔辣
但沙田d青沙線幾時有?

仲有新田圍如何享用青沙服務?

唔好開心著!佢只係話經曾大屋上落獅隧公路,冇話一定停畀你!多年前82M就係咁過站不停!你知呢條九流垃圾廢村,係衰到點不可思議都有!

繼全城隧線後,再多一個青沙系列,全沙田條條村有,係新田圍冇!望下282有轉乘,都仲有大過中六合彩既機會既!
mckhgc 發表於 2014-6-20 01:31 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-20 00:16 發表

搭單問埋:

點解條條村都有城隧線,唯獨新田圍一條都冇?

點解將來條條村都有青沙線,唯獨新田圍一條都冇?

點解條條村都有全日綠小線,唯獨新田圍一條都冇,九巴玩晒?

點解其他村路線取消,就算有代替品都要去足晒舊線每一角落(cut 88M、281M停顯徑總站;cut 87A、87B停新月樓),連稍移玉步去村內其他分站都叫「唔公平」,新田圍D人搭車就要咁樣兜上兜就好公平?

各版友應該點樣答先至攞滿分?