hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

FBI2 發表於 2014-6-20 11:50 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2014-6-20 11:42 發表

87B加停新月樓, 不是為新翠人, 而是要補償88K+87A個轉乘...

其實點解唔俾個88K+287X /88K+86A轉乘代替...

88K+87A個轉乘借機會取消左算啦,根本唔多人用.
老人家本身係唔係都2蚊,以前87班客都係老人家多.
88K+87A只係俾D入馬場輸左馬想慳錢返九龍食飯既賭仔.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
alex_yu1992 發表於 2014-6-20 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-6-20 11:35 發表
因為40X/87D/89D馬鞍山服務地方比較大及遠
所以為縮短車程, 以上路線在恒耀後就應該直接上公路不停富安及亞公角
可惜富安果邊就生人霸死地
明明有43X, 唔夠, 想要多條40X叫兩飛
明明建議281X提升全日, 而且車程比81C ...

87D同281X因為唔夠車班次唔密唔過
另外281B淨係平日服務
比大圍bank左
直接影響到87D

40x原無意外都會飛起富安

89D就因為89C無全日
富豪就一定要留返89D
但因為上繁89P
所以建議89D上繁飛富安

reason 發表於 2014-6-20 12:07 | 顯示全部樓層

回復 164# 的帖子

點解?點解唔係你問呀,係我問呀。
點解人地養得起兩條線有餘都唔可以改特快?點解你地就企下都唔得,阻住成村人改快,仲大條道理?
議員先生,養唔起條線就認命啦。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 養唔起條線就認命啦。

查看全部評分

LD9156 發表於 2014-6-20 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-20 11:52 發表

87D同281X因為唔夠車班次唔密唔過
另外281B淨係平日服務
比大圍bank左
直接影響到87D

40x原無意外都會飛起富安

89D就因為89C無全日
富豪就一定要留返89D
但因為上繁89P
所以建議89D上繁飛富安 ...
其實有冇可能再拆89C呢?
因為而家好多時錦泰已經上唔到車
89C 恆安>藍田站 錦鞍苑後直往富安,不經濱景、一城 部分班次不經彩虹
89E 欣安>藍田站 經寧泰路、富安後直往大老山,部分班次不停彩虹
89D同89P飛富安
至於濱景方面,建議89X開特車,石門>觀塘站,不入威爾斯
89B 發表於 2014-6-20 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-6-20 00:50 發表

最公道就收返同87D同價,$9,改行青沙里數同87D差唔多

87D 係早期全冷線,當年全冷可減咗價

另287x 如果用272x來回旺角不去佐敦塞吓車,又或窩打老道出,
里數上搬去水泉澳咪唔駛加
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-20 12:36 | 顯示全部樓層
又係少眾地區一向痴慣大水喉
享受車又密、叫幾飛、即上公路等不乎合理期望、性價比不合理地高的服務
車密、服務好係因為人地有足夠嘅「人力資源」
少眾喺尾站靠痴, 但又要阻住「出力」嘅大眾每人幾分鐘
為咗20人, 另外100人用多每人5分鐘, 加埋浪費咗500分鐘

同團購慨念一樣, 該區人口多, 巴士服務自然會車密線多
唔好問點解人有你無
你人少係你嘅事, 唔好覺得一路靠痴係奉旨
你人多, 開條1分鐘一班, 直上公路特快線都仲得
人少又唔係無替代服務, 仲阻住人多嘅時間, 人均通勤時間自然大

靠痴人又密車多線, 尾站可以直上公路, 仲要求有位坐唔企, 做人唔好咁貪心
av335 發表於 2014-6-20 12:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-6-20 11:35 發表
因為40X/87D/89D馬鞍山服務地方比較大及遠
所以為縮短車程, 以上路線在恒耀後就應該直接上公路不停富安及亞公角
可惜富安果邊就生人霸死地
明明有43X, 唔夠, 想要多條40X叫兩飛
明明建議281X提升全日, 而且車程比81C ...

40X下繁先多富安/錦泰人用,上繁唔算特別多
或者上下繁開幾班40S,來回新都會、葵興、禾輋、瀝源、富安、錦泰、欣安、馬市及烏溪沙
錦泰、欣安有新特別線,新都會有幾班車可以來回馬鞍山,起碼可以容易點交代?

如果81C/281B/281X唔係建議得23架車,再加81C/281B居然假日停開,相信沙田各區阻力唔會咁大
不過281X一定要改經太子旺角,唔係取代唔到87D,受影響沿線居民實反對

89C上繁根本唔夠載,無89D/P幫手富安其實難上車,除非九巴肯將89C加到3分鐘一班
不過長遠來說,等到沙中線通車前後,應該取消286M,然後83X/89C/89D應該三線重組全日服務
89C沙田醫院出,然後在大隧轉82X/84M/89D路線回贈/補差價
係唔明九巴死都要89C兩味,又要83X唔拉去濱景
如果89C仲係跟RDP走法,濱景/石門全日無車出觀塘? 等BAN吧
av335 發表於 2014-6-20 12:54 | 顯示全部樓層
反而86X轉286C我想知佢點改,係跟番RDP第一城出入?
其實86X改唔行歌和老街的話已經好快,係咪一定要改286C先?
rusf101001 發表於 2014-6-20 13:12 | 顯示全部樓層

回復 187# 188# 的帖子

40X 上繁可以飛亞公角既
或者真係整條40S落埋葵芳
屈蛇飛站行法
http://goo.gl/maps/s4ihe

如果九巴唔係咁堅持留81C同得23部車分三條線
而係27部車比晒281X/281B,一早過左la

89C 非繁真係載空氣
但係繁忙時間d客又多到要89D/P幫手清
89C 飛濱景一城彩虹特車又成95%載客率

286M同84M合併去樂富
82X加車

83X全日拉埋去濱景/石門當然最好la

死都要轉做286C反而係因為想加價到$9.5
86X同286C里數都係22.X km
將86X全日再加價就變左好難睇
286C主要係skip左石硤尾同歌和老街
同荔枝角由總站變尾站,深水埗就掉轉

drbean7218 發表於 2014-6-20 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-6-20 13:12 發表
40X 上繁可以飛亞公角既
或者真係整條40S落埋葵芳
屈蛇飛站行法
http://goo.gl/maps/s4ihe

如果九巴唔係咁堅持留81C同得23部車分三條線
而係27部車比晒281X/281B,一早過左la

89C 非繁真係載空氣
但係繁忙時間 ...
40x 我另願它放工加特車,在城隧後直入馬料水調頭返馬鞍山,咁就真是特快。