hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

S3BL100 發表於 2014-6-25 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-6-24 21:49 發表
1/ 87D總站由錦英苑縮短至耀安,來回程途經頌安,欣安,錦泰苑,富安花園,亞公角街,濱景,第一城;繁忙時間班次6分鐘一班;另增設全日輔助路線87X,錦英苑<>紅火,途經利安,馬市,耀安,恆安直出九龍,回程相若,繁忙時間班次6分鐘一班; 87D和87X總車數為42部,比現時增加11部; 另外,87D,87X來回程不經漆咸道南,改經紅磡繞道
2/ 81C總站由耀安縮短至富安花園,恢復早上繁忙時間由富安開出的班次,取消281B和281X. 繁忙時間班次7/8分鐘一班; 81C總車數為16部,比現時減少11部
3/ 83X改為全日服務並改為碩門村<>油塘,經廣源,非繁時每20分鐘一班,89D全日不經黃泥頭,但要視乎81C/281B重組進度而落實.
4/ 80X改為水泉澳<>平田,來回程經乙明村街和沙角街,83A不用開辦
5/ 80M調整為30-60分鐘一班,配合280X開辦
6/ 82K改為新田圍<>愉翠苑,經圓洲角,只在星期一至五早上8時至下午5時服務,每一小時一班,假日暫停;另新增全日線82A來往美田和新田圍
7/ 新增88X,秦石<>中秀茂坪,經沙中直上大老山,彩雲,四順,每30分鐘一班

1. 87D/87X 42 部車點分?我唔認為兩條線都可以做到 6 分鐘一班,除非你話只係得兩三班車隔 6 分一班

2. 同樣地,81C 16 部車做唔到 7/8 分一班,而家 27 部車都係差唔多呢個班次。
同埋與其留 81C 280X 287X 三條,我寧願無左條 81C,280X 改行大涌橋路,到時應該可以俾 287X 同 87D 加班,
兼且砌多一條巿中心/源禾路青沙線,資源運用效率應該會更好

3. 83X 我會拉埋去火炭,甚至可以拉上穗禾苑,睇下可唔可以用 83X 換走 80M,不過換唔走都無傷大雅

4. 我本身都諗住 80X 擺水泉澳,但係無必要拉上平田,
佢地想要既係巿中心車,方便去巿中心(始終人流最多)同埋轉東鐵,
我會選擇 80X 拆多條 89E,秦石經巿中心、大隧直飛觀塘道,擺平田,89B 縮九龍灣、89X 縮沙田圍減車,
又或者如果堅持 88X 特快的話,我會來回不經觀塘道,藍田油塘逆時針 loop,
經鯉魚門道、高超道、碧雲道、連德道、德田街、啟田道、將軍澳道、觀繞走人

7. 我覺得現階段唔適宜用沙田資源做觀塘山上大隧線,而且做得觀塘山上,我想拉埋條線入翠林,
順便做埋寶達同安達臣
fb.com/scientisthk2usa/
rusf101001 發表於 2014-6-25 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-25 01:58 發表

其實最魔術嘅地方係

由濱景去富安花園巴士總站Google Map都要2.6公里和5分鐘左右。

入石門工商區,要先兜入去安景街、安心街、安耀街、安群街、安睦街及安明街先返到281B總站。Google Map要行1.2公里和4分鐘。最慘 ...

http://goo.gl/maps/SsYqD
安景街,大涌橋路,安麗街,安群街,安睦街,安明街直接d
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-25 10:58 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-6-25 07:18 發表
老九建議既 89C 係亞公角後直出,不經濱景一城
但非繁忙連條線都冇埋...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2014-6-25 11:06 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-6-24 11:25 發表

咁你又唔好咁講, 人地好慘架, 明知區議會制度扭曲, 成為山頭主義的溫床,
仲列舉過往因被區議會否決導致重組擱置或者延遲的例子, 連區議會文件都有記錄, 本版舊文都有紀錄,
可以話係鐵證如山, 所以先冒住生命危險, 敢於現時的政治氣候中講真話

山頭主義只係個別議員行徑,幾時係成個區議會都山頭主義?你呢D因為個別議員行徑就一竹篙打一船人,
等同你屋企因為個仔出面偷野就俾人指住鬧全家祖宗十八代都係賊,呢D都叫做「講真話」?
你以為你自己真係站在道德高地?

仲有就係人地見到青沙可以慳時間, 獅隧南昌街塞車, 政府推青沙轉乘站可善用青沙公路,

點不知有班牛鬼蛇神唔理石硤尾需求遠低於深長荔, 更加唔理有轉乘補償, 堅持要直線,

仲有班人不斷反青沙撐獅隧, 無視獅隧早繁日日塞車塞到新田圍, 無視青沙"零塞車"的事實.

青沙真係零塞車?咁多板友講左,大埔公路沙中出面入青沙一段朝朝塞到傻,隨時塞到馬場,你又無視?
你以為你真係講緊真話?

沙角乙明係某知名反對派人士的重地, 一定要做低80X.
況且80X 對比89/89C/89D, 客量差一截, 沙角乙明仲有89B, 無可能仲要食咁多資源.
老實講, 80X 兩味已經好比面, 唔取消已經係萬幸.

因為果個區係「反對派人士重地」,所以就要懲罰選民,要佢地受罪?咩道理?

仲有,你講野之前好心都用下大腦,80X 非繁客量唔掂,但上下繁多人的方向爆到七彩,
仲要搞到朝早開正線 6-8 分鐘一班外另加 8 分鐘一班乙明村街中途起載特車,
幾時輪到 80X 成條取消?巴士公司會因為條線蝕錢,而連上下繁最多人的賺錢時段的生意都唔做?
乘客揀 80X 唔揀 89B,點解係削 80X,而唔係 80X/89B 一併考慮去優化,例如縮短條 89B 九龍段?

如果俾你用呢套思維走去寫 RDP,我諗你下場會同九巴今次寫沙田 RDP 果位仁兄一樣,連九糧都無得食
fb.com/scientisthk2usa/
ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-25 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-6-25 10:54 發表

http://goo.gl/maps/SsYqD
安景街,大涌橋路,安麗街,安群街,安睦街,安明街直接d

里數一樣的,只係「轉左然後直去」定「直去然後先轉左」嘅分別
你咁樣行反而仲多咗大涌橋路左轉安麗街,同安麗街/安心街交界呢兩枝燈,呢兩枝燈都唔野少
(安麗街有時仲要塞出/入個露天臨時停車場)
然後先到安群街/安麗街交界支燈

入石門工商區,要先兜入去安景街、安心街、安耀街、安群街、安睦街及安明街先返到281B總站。

咁樣行反而過咗大涌橋路就一直無燈直至安群街/安麗街交界支燈

ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-25 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-25 01:58 發表

其實最魔術嘅地方係

由濱景去富安花園巴士總站Google Map都要2.6公里和5分鐘左右。

入石門工商區,要先兜入去安景街、安心街、安耀街、安群街、安睦街及安明街先返到281B總站。Google Map要行1.2公里和4分鐘。最慘 ...

違泊嚴重但石門街道本身闊,巴士通過難度不大
問題最大反而是貨車排隊入大廈倒塞返馬路,但基本上只限安平街有呢個問題

ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-25 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-6-25 09:05 發表

其實我仲未完全諗掂點搞,本來想89C入碩門加廣源,但會好兜.
80X而家非繁唔夠客,如果秦石上完水泉澳先走,班客應該會走晒去89B/馬鐵,未必可行.
我承認88X沒有開辦必要,也不支持83X行全日 ...

這樣如何:
89D 兩繁單向不經亞公角
89D 其餘時間經亞公角不經小瀝源
89C 只保留兩繁單向特班,沙田醫院上大老山,可改稱89E
89A 碩門-濱景-小瀝源路上大老山 (83X服務時間以外入小瀝源)

80X可考慮放棄秦石, 橫掂也是89B近尾站, 加密89B了事, 極其量再開村巴形式經大老山
80X可考慮改為水泉澳開,落山後經沙角街大涌橋路沙田圍路,保留全日

LAK2 發表於 2014-6-25 12:21 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 25-6-2014 10:52 AM 發表

2. 同樣地,81C 16 部車做唔到 7/8 分一班,而家 27 部車都係差唔多呢個班次。
同埋與其留 81C 280X 287X 三條,我寧願無左條 81C,280X 改行大涌橋路,到時應該可以俾 287X 同 87D 加班,

根本咁就最理想...

如果只係想繼續用$8.5打劫尖咀番沙田, 280X收$8.5或以上即可

巿中心/源禾路青沙線, 用86>286, 總站放欽州街
巿中心/源禾路<>南昌街, 如堅持要直車可拉80M, 經南山邨拉去白田

至於因為最新建議留80M, 280X車從何來會係重點:
80M 陰乾 :減3車
87D > 87X:減5車
81C > 281X:減3車
86C > 286C, 總站放欽州街, 減2車
已經足以砌條280X出黎

咩話? 減唔到車無誘因做?
都係果句:「暗渡陳倉、過橋抽板」
rusf101001 發表於 2014-6-25 13:01 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-6-25 10:52 發表

3. 83X 我會拉埋去火炭,甚至可以拉上穗禾苑,睇下可唔可以用 83X 換走 80M,不過換唔走都無傷大雅

4. 我本身都諗住 80X 擺水泉澳,但係無必要拉上平田,
佢地想要既係巿中心車,方便去巿中心(始終人流最多)同埋轉東鐵,
我會選擇 80X 拆多條 89E,秦石經巿中心、大隧直飛觀塘道,擺平田,89B 縮九龍灣、89X 縮沙田圍減車,
又或者如果堅持 88X 特快的話,我會來回不經觀塘道,藍田油塘逆時針 loop,
經鯉魚門道、高超道、碧雲道、連德道、德田街、啟田道、將軍澳道、觀繞走人

7. 我覺得現階段唔適宜用沙田資源做觀塘山上大隧線,而且做得觀塘山上,我想拉埋條線入翠林,
順便做埋寶達同安達臣

2.我建議唔要280X,好似之前有版友話將281B拉去穗禾苑
個里數同去富安差唔多,岩晒九巴昆錢
反正九巴只係想要回程想多你一蚊
更何況穗禾苑起碼真係有客會比$8.5來回程
唔似富安同281X重覆
又cover到80M九龍塘既問題
又可以食埋280P
又可以食埋80Md車,唔驚拆線冇車
簡直係屈機
3,4.83X拉去濱景,經石門,上黃泥頭好d
補返89C個空洞,可以沙田醫院入大老山
其實89C非繁載客率22%同25%唔係差太遠
只要谷到富安客,屈他坐89C
非繁忙時間89C應該比89D易上車有位坐
個載客率應該冇咁難睇,比起80X非繁得18%

matchnacu 發表於 2014-6-25 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-23 23:39 發表

其實要令居民接受,九巴要做幾樣嘢:

1. 281X,87X九龍總站均在紅磡站。
2. 281X起碼要用至少16部車先有機會應付石門返放工的人流。
3. 81C取消後要補適當的轉乘處理窩打老道介乎太子道西至油麻地鐵路站的乘客。 ...

容生,其實281X點解要堅持去紅火呢? 麼地道我覺得都可以,漆咸道成日雙線變單線,其實係咪真係有咁多客,令281X上紅火有價值呢?
16部車,我都覺得唔夠,當然原方案23部由3線分用就更加唔駛講啦!傻ge都知實會甩班,呢點我支持!
至於81C取消的話,嗰段可唔可以好似89D經廣源咁,四班有一班入,咁又得唔得呢?事關7,8,208太疏,271,270A又自身難保,況且見過有人會坐281X去何文田轉去培正道,轉三程同趕無異!

最後,我想下我坐281X諗法,通常都係7:35-40之間嗰班281X,一般而言,都有位坐,或者可能有最多十個人要企,跟住遇D上塞車位,1. 大老山頂返轉頭上塞住去威院方向 2.獅隧新田圍一帶必塞預咗啦!跟住窩打老道,何文田都塞塞下,最後8:10度到廣華落車,跟住就唔知啦! 而對面線見到81C入馬鞍山就平均5分鐘見到一架經過,客量半滿,約30-50%,班次都尚算穩定,所以車數唔可以太少,16架都應該幾難維持到。