hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

alex_yu1992 發表於 2014-6-19 11:34 | 顯示全部樓層

原帖由 流星☆雨 於 2014-6-19 07:58 發表
40X同43X要有免費互轉,因為城隧上馬鞍山車係要補錢,不論你上一程係坐乜
只係限於葵涌邨同葵興呢兩個站嘅客返富安先要比多$1
其實係濱影加個BBI未得(85K/86K)
kiwai 發表於 2014-6-19 11:37 | 顯示全部樓層
老實講, 要睇埋班次先知今次修定方案好唔好

p.s.真係唔明, 獅子山隧道和青沙公路都係收8蚊
點解經青沙就要收貴D?
以前就話特快線服務範圍細D, 中途客會少D, 所以要收貴D彌補損失(當年官方答案, 回應為何68X比68貴)
但係點睇都好, 86X和286C的服務範圍咪差唔多, 究竟有甚麼理據支持佢收貴D?
limited 發表於 2014-6-19 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-19 08:46 發表

垃圾政棍成功爭取青沙轉車站繼續晒太陽,
呢D 係他們政績, 用來搵飯食, 九巴軟弱無力咪他們食住上囉.

如果審計報告主動調查的話, 九巴都會幾頭痕,
唔知道有無渠道向審計署反映一下青沙轉車站個問題? ...

青沙轉車站全日有280X, 286X, 287X坐鎮
剩係做美田往返油尖旺, 水泉澳往返尖沙咀/深水埗, 穗禾火炭往返油麻地/深水埗
(另加美田水泉澳轉280X西隧口過海), 使用率都唔算太低

反而錦泰個班真係慘, 85K已經減班, 89C cut非繁, 出油尖旺仲要捱81C, 服務只有倒退
沙火+沙中就四條全日線去觀塘
alex_yu1992 發表於 2014-6-19 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2014-6-19 11:37 發表
老實講, 要睇埋班次先知今次修定方案好唔好

p.s.真係唔明, 獅子山隧道和青沙公路都係收8蚊
點解經青沙就要收貴D?
以前就話特快線服務範圍細D, 中途客會少D, 所以要收貴D彌補損失(當年官方答案, 回應為何68X比68貴)
...

只因為時間快左起碼10mims同埋路程長左
kiwai 發表於 2014-6-19 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-19 08:46 發表

垃圾政棍成功爭取青沙轉車站繼續晒太陽,
呢D 係他們政績, 用來搵飯食, 九巴軟弱無力咪他們食住上囉.

如果審計報告主動調查的話, 九巴都會幾頭痕,
唔知道有無渠道向審計署反映一下青沙轉車站個問題? ...

審計署聯絡資料

電話: 28284210
傳真號碼: 28242087
email: enquiry@aud.gov.hk

p.s. 希望閣下真的能夠講得出, 做得到, 而不是只做鍵盤戰士
PZ8988 發表於 2014-6-19 11:49 | 顯示全部樓層
86C個度睇到人火都來埋
改曾大屋上獅隧不如唔好改
寧願要286C, 收9.5, 去埋富豪先上八幹
或者86X直接全日

87D都係, 恆耀, 馬市, 錦英, 利安多人過你富安同海皮成N培啦
阻住晒人特快出九龍
281X噤正都推翻, 無解
81C縮去石門, 加85K/86K轉乘來往大圍

83X個度, 不如去埋濱景/石門
89C繁時服務, 89C繁時服務時段, 89D應該要飛富安

最滿意的只有40X
kuro 發表於 2014-6-19 12:02 | 顯示全部樓層

alex_yu1992 發表於 2014-6-19 12:09 | 顯示全部樓層
89C唔入富安咁係錦泰轉出黎係邊度停富安個站?無辦法89C非繁客量真係好唔掂
開到15-20mins都坐唔爆窗口位

281X,281B唔夠車
唔可以開密係死証
其他線又cut唔倒車比佢
攪到87D特快唔倒
81C就繼續兜來兜去
兩敗俱傷

86C改左=無改
改86行富豪未可以送86C上公路

84M唔同82X合併咁留黎做咩?

av335 發表於 2014-6-19 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 PZ8988 於 2014-6-19 11:49 發表
86C個度睇到人火都來埋
改曾大屋上獅隧不如唔好改
寧願要286C, 收9.5, 去埋富豪先上八幹
或者86X直接全日

87D都係, 恆耀, 馬市, 錦英, 利安多人過你富安同海皮成N培啦
阻住晒人特快出九龍
281X噤正都推翻, 無解
81C ...

87D仲有濱景及石門工業區的人會坐,唔係得富安及海皮
長遠來說拆係應該,但九巴唔肯將281B全日,81C/281B/新281X得23架車點夠分?
九巴唔諗咁多縮數,應該會容易過嘅

89D繁時唔經亞公角,麻煩89C上繁加到3-4分鐘一班先
而家89C特車開6分鐘一班都96%載客率,根本而家上繁靠89D/P剩餘運力先清晒客
你下繁開89P唔經亞公角無所謂

原帖由 kuro 於 2014-6-19 12:02 發表
89C應該保留全日延長上藍田北飛濱景,不入富安巴總
89D全日飛亞公角街,廣源
83X全日同拉上濱景正路
條88X好彩未開否則沙田大災難

你上次未答我,89C唔入巴總,89D唔行亞公角,富安出九龍點上車?
hon_son_wilson 發表於 2014-6-19 12:29 | 顯示全部樓層

86C只係快到5分鐘左右(恆安至乙明快3分鐘),只可以話好過無,贊成無妨,但顯示9巴有幾多誠意/積極去提速+解決與86A死結。
但係286C上青沙去深水埗收$9.5依然不合理,遲d如果286C反應理想全日上青沙,9巴就會大條道理全日收$9.5。所以今次一定唔可以俾286C過。
86C上新田圍又同現時86重疊,其實只要9巴行多步,86A拉入沙田站+轉乘282/83K,86飛石硤尾上青沙都仲諗得過。

286X改行長沙灣道有好有唔好,班次穩定少少啦(欽州街南昌邨段依然有燈陣),長沙灣邨/幸福邨近咗,
但係元州街/李鄭屋行多5分鐘,對原86B客唔多著數,改286X慢咗,改行長沙灣道又再慢d。
可唔可以變成長沙灣道、東京街、元州街、興華街,避開到黃金塞車位,又局部保留86系(86B)原線,平衡得失可以嗎?