hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

micyung 發表於 2014-6-25 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 2014-6-25 21:14 發表

就是因為青沙出入口設計不理想,所以就全盤反對巴士改用青沙公路?
286X於繁忙時間的使用率都很高,這個取道真的那麼不受歡迎?

既然出入口不理想,就應該責成當局馬上設法改善,而非「斬腳指避沙蟲」令有關道路和設施 ...

區議員實際上是咨詢架構的職能,聽您講就係人情,唔聽您講就係道理。

青沙起好咗,再想改工程上係難搞嘅,起碼呈祥道明愛醫院對出要整番引路駁上去,克服嘅問題都幾多,而且呢條路設計是物流通道。去機場,貨櫃碼頭的地方是超方便嘅。用佢過西隧也順路,但去其他地方就唔順啦,這是呢條路嘅特性,無得改。其實286X唔係特別快,係佢比86B食多咗美田邨嘅客,結果就係多咗人搭。
BlackBird 發表於 2014-6-25 21:39 | 顯示全部樓層

就是因為青沙出入口設計不理想,所以就全盤反對巴士改用青沙公路?
286X於繁忙時間的使用率都很高,這個取道真的那麼不受歡迎?

既然出入口不理想,就應該責成當局馬上設法改善,而非「斬腳指避沙蟲」令有關道路和設施 ...

286X多左人搭根本同行青沙無關
多左既客係咩?就係美林美田
86B係唔經美林美田
P960早日摺線
Ravenclaw 發表於 2014-6-25 21:49 | 顯示全部樓層

借呢度講一講,之前成日比人鬧叫『樓霸』的蔚景圍,佢果邊個公路出入口早前已經關閉左,做緊擴闊工程,上青沙公路的行車線+1條...

咁但對塞車有沒助解決就要體過先知...
alex_yu1992 發表於 2014-6-25 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2014-6-25 21:49 發表

借呢度講一講,之前成日比人鬧叫『樓霸』的蔚景圍,佢果邊個公路出入口早前已經關閉左,做緊擴闊工程,上青沙公路的行車線+1條...

咁但對塞車有沒助解決就要體過先知... ...

點都會好啲嘅
但上城隧同上青沙都要交叉cut線
點都一定塞
alex_yu1992 發表於 2014-6-25 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2014-6-25 20:16 發表
有位但係政府唔批舊錢去做都係無用

青沙反而唔同,起隧道個陣順便起埋

不過印象中當日政府起完8幹,其實無打算比巴士行
係有議員話想試改路線行青沙先係RDP搵線改經 ...

最慘而迦岩岩相反
青沙個轉車站係廢
但獅隧就好應該有返個
屯公都比左$起
有左先例
可以爭取下獅隧都起返個
kay 發表於 2014-6-25 22:15 | 顯示全部樓層
原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-25 22:02 發表

最慘而迦岩岩相反
青沙個轉車站係廢
但獅隧就好應該有返個
屯公都比左$起
有左先例
可以爭取下獅隧都起返個
咁又老實,唔係有$就得

選址,環境方面都要考慮

到時就變成幾個部門既問題,你都知政府做野效率有幾好,成日將個波拋黎拋去

青沙最大問題係唔係去邊都快,西九、荃葵、青衣、大嶼山、港島真係捷徑

但中南九龍似乎無想象中咁好用

其實286X都已經比人話行青沙兜埋四美
到頭來往返SSP無比86B慳到時間仲要貴幾毫

去程去長沙灣、荔枝角仲要耐左,係得返回程長沙灣、荔枝角入四美大圍特快..
世界很簡單 人類很複雜
張偉沖 發表於 2014-6-25 22:47 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-6-25 21:39 發表

286X多左人搭根本同行青沙無關
多左既客係咩?就係美林美田
86B係唔經美林美田

唔好意思, 宜家286X 早繁有一班特車係唔入美田美林, 海福花園直上青沙.

仲有,
擱置左的246X 都係美田美林同顯徑區分家,
所以呢, 做人唔好咁離地, 行青沙快的印象只會愈來愈深入民心.
盲目反對 香港已死
張偉沖 發表於 2014-6-25 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 micyung 於 2014-6-25 21:33 發表

區議員實際上是咨詢架構的職能,聽您講就係人情,唔聽您講就係道理。

青沙起好咗,再想改工程上係難搞嘅,起碼呈祥道明愛醫院對出要整番引路駁上去,克服嘅問題都幾多,而且呢條路設計是物流通道。去機場,貨櫃碼頭的地方是超方 ...

美田邨班客以前咪又係行出去搭86B.
盲目反對 香港已死
HF3204@243M 發表於 2014-6-25 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-6-25 10:58 發表
但非繁忙連條線都冇埋...

非繁嚟講落觀塘,89D 88X 83X 89X 夠做
爭在 286M 同 85M 要用番 89C 放出嚟既車加班谷行佢
咁就可以做番大老山轉車
張偉沖 發表於 2014-6-25 22:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-6-25 22:15 發表
咁又老實,唔係有$就得

選址,環境方面都要考慮

到時就變成幾個部門既問題,你都知政府做野效率有幾好,成日將個波拋黎拋去

青沙最大問題係唔係去邊都快,西九、荃葵、青衣、大嶼山、港島真係捷徑

但中南九龍似乎無想象中 ...

286X 比86B 出深水埗用多左時間,
係因為86B 唔停欽洲街, 唔入美田美林總站,
唔該你攪清楚前因後果先好對286X 撥冷水.

咁宜家行獅隧出中南九龍快D咩?
盲目反對 香港已死