hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

rusf101001 發表於 2014-6-26 12:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-6-26 09:49 發表

同類線234X行咗咁多年都係咁行
少十零廿個位,又唔係少百個位
又未到87D呢類線王,頂多叫半條81C
問題唔算太大喇

其實同直梯係位上差極少
直梯53+27
短車51+26/27
先差個兩三個
宜家81C都唔係多機會頂閘
當然唔好掛ATSE

張偉沖 發表於 2014-6-26 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-6-26 11:07 發表

286X 唔經美田概念唔係錯,但係變成廿分鐘一班,已經係細節上好大問題,
概念無錯但細節奇差,咁都值得支持?唔駛理會執行之後衍生更多問題?

仲有四美被兜路、車程無縮短但被轉車,又被減班,唔通又係概念正確? ...

細節野傾咪得囉, 又唔傾, 係唔係都反左先,
先通過後檢討都唔得?
盲目反對 香港已死
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-26 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2014-6-26 11:02 發表

佢有提,投完反對票畀人插先提嘛。

三組線點選擇唔係咁表面。
冇40X,嗰些少搭開40X嘅客會上唔到43X,
咁咪適度加返一架車畀43X。

87D、89D班次係密,
但281X、89C重組完之後唔會慢過87D、89D,
如果適度加車至應付得到客量 ...
反對完先提交換條件既問題係咩呢?
個方案被反對後老九再落區講再提條件
logic 上問題不大
反而老九知道有條件但唔做既問題其實係咪仲大呢?

有冇其他內情我就唔知啦
但就咁睇似乎板友你同佢之間有血海深仇咁...

唯一好處就係門前冇咁疏
但咁樣對富安係唔係真係 benifit?
如果只係流於車輛班次加加減減既
我個人認為可以做得更多令雙方都可以得益...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-26 13:04 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2014-6-26 09:49 發表

現時想分拆的得顯田同美松兩班人, 一邊要更快車, 一邊想填滿樓下巴士站格仔, 但老實講根本唔夠客拆, 普遍人都覺得唔搞好過搞

鄧議員一日左R 右R 俾機會角恩小姐做下政績(改得一項得一項都係佢考勤表上的成績來, 九 ...
若果青沙最後都只係得286X自己一個人玩既
當然拆唔起
但講緊日後會有287X同280X落油尖旺既就唔同講法
顯徑一直都冇車出以上兩個地方
需求亦唔係細
繼續用8-10分鐘要人0 displacement既老實說都只係繼續令人卻步
Idea上不論在乘客定政治上都正確
只係老九最後拋一個咁既方案先係後話...
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-26 13:05 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-26 12:52 發表

先通過後檢討都唔得?
咁做咩唔一開始整好左個細節先出台?
好趕時間咩?
micyung 發表於 2014-6-26 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2014-6-26 10:14 發表

你唔好再獻醜得唔得?
點解冇人申請過搞村巴,係因為公共巴士服務一直都供過於求!
你仲嫌人班次少冇位畀你班居民坐,所以我叫你去申請村巴,
係想你知道你爭取加班嘅低能要求係極之不合理,
你仲厚顏到話人唔了解法團冇主席、 ...

不如我簡單問一句,您知唔知現時村巴政策,差不多已經唔會批去旺區的線,您有冇正視這個問題?

現在旅遊巴士牌,已經要成300幾萬一個,根本上連城巴都收縮緊微利嘅村巴服務,做較高利潤嘅接送服務,您又知唔知呢?

旅遊巴士牌已經俾大公司收購到七七八八,燃油費高昂,梗係做八個鐘接送袋2000元落袋。總好過收10幾元一位,還有機會賠本的邨巴服務。如果邨巴好做城巴就唔會拎條89R轉新巴682C啦!

您要反映意見,無問題,點解唔夠膽打電話去我辦事處,留資料跟進,係到漫罵,解決到問題咩?
matchnacu 發表於 2014-6-26 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-25 19:50 發表

其實獅隧沙田入口前有一大段路係夠位起轉車站

你指仁安醫院對面個樹林?
FD5410 發表於 2014-6-26 14:02 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-26 12:52 發表

先通過後檢討都唔得?

難道九巴會肯加一倍班次?

議員肯傾都要你老九肯聽肯做先得架
20 分鐘只到荔枝角站邊個接受? 青沙堆線又唔係密
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-26 14:25 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-6-26 12:43 發表

其實同直梯係坐位上差極少
直梯53+27
短車51+26/27
先差個兩三個
宜家81C都唔係多機會頂閘
當然唔好掛ATSE

某啲巴迷有短車恐懼症
見到ATS/ASV會好不安, 但換架ATE即刻爽曬
ccchhhuuunnn 發表於 2014-6-26 14:32 | 顯示全部樓層

原帖由 matchnacu 於 2014-6-26 13:50 發表

你指仁安醫院對面個樹林?

不如趁遲啲大圍-鑽石山地鐵通車
之後順便起獅隧轉車站
工程期間就會塞死獅隧, 趕絕巴士乘客

同而家西鐵/屯公擴闊模式差唔多, 仲要工程無限期delay
趕曬啲客去搭鐵