hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] [應該係堅料]沙田區巴士路線發展計劃修訂版

GK9636 發表於 2014-6-26 14:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2014-6-26 13:04 發表
若果青沙最後都只係得286X自己一個人玩既
當然拆唔起
但講緊日後會有287X同280X落油尖旺既就唔同講法
顯徑一直都冇車出以上兩個地方
需求亦唔係細
繼續用8-10分鐘要人0 displacement既老實說都只係繼續令人卻步
Idea ...

等佢有個網絡先諗駛唔駛執沙田走線都未遲, 大前題顯徑站個優勢起度, 出入南九龍的時間穩定性點都比起青沙轉車優勝, 尤其來回走線的時間加上相近路線87B 做到咁衰, 區內人棄巴搭鐵的趨勢只係會一路持續

同埋81S 班車行埋顯徑入隧道的客量同同時間出其他市區其他線班班頂閘比較仲有D距離, 我就唔睇好一拆二仲夠客開返同樣班次

大圍區81 的地位比較根深柢固, 除非81俾人郁走, 佐敦以北都好難會轉軚去搭貴車
GK9636@ATENVIRO
drbean7218 發表於 2014-6-26 15:34 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2014-6-26 10:14 發表

你唔好再獻醜得唔得?
點解冇人申請過搞村巴,係因為公共巴士服務一直都供過於求!
你仲嫌人班次少冇位畀你班居民坐,所以我叫你去申請村巴,
係想你知道你爭取加班嘅低能要求係極之不合理,
你仲厚顏到話人唔了解法團冇主席、 ...

講起邨巴, 我好鐘意它個近乎直通巴士的模式, 在市區上一個站打爆部車直飛入新界。

現在開條邨巴線是好難, 但這個模式如果由巴士公司搞會不會可行?  即是好像X962咁, 我不一定要出雙層巴士, 單層巴士都可以, 做到有客量先轉雙層。
alex_yu1992 發表於 2014-6-26 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2014-6-26 10:58 發表

問題唔係地理上行唔行到,而係穗禾苑總站係私家路範圍,穗禾苑管理果邊唔容許長車入

原本計劃開280X係用12m車
呢單野係對居民好迦wo
如果巴士要行穗禾苑管理會唔比?
nick0102 發表於 2014-6-26 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 micyung 於 2014-6-25 17:48 發表

其實九巴諗得好簡單,就係玩轉乘。但係沙田區幾條隧道都有佢問題,所以攪沙田區區域性重組,搞唔掂。

最多巴士行又最重疊的網絡係獅子山隧道就係無轉車站。叫佢趁隧道大維修時一次過整埋,即刻縮沙。
大老山隧道現在還是私 ...

始終起轉車站涉及唔少政府部門並唔係短時間可以起到, 同埋獅隧已經咁塞起埋轉車站情況可能會更壞
jonathanngan 發表於 2014-6-26 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-6-26 11:01 發表

佢的概念係無問題, 你要知道顯徑一有顯徑站,
連286X 都會受影響, 所以盡早比顯徑區條286X可以唔經美田係刻不容緩.

顯徑站
286X咩事
一個向東一個向西
rusf101001 發表於 2014-6-26 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 jonathanngan 於 2014-6-26 19:18 發表

顯徑站關286X咩事一個向東一個向西

就算坐倒頭去大圍轉,到九龍塘又轉,太子再轉
頭都暈286X都仲係食到客
AD118 發表於 2014-6-26 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 alex_yu1992 於 2014-6-26 10:39 發表
但穗禾係用倒12m 加bo
之前先用完3AD去試車
3AD都用倒真係無車用唔倒

用3AD行到,但唔等於試車結果pass
Snoopy@FB8617 發表於 2014-6-27 00:05 | 顯示全部樓層

回復 751# 的帖子

只可以講遲早都係會分兩邊
四美區人口仲會上升
顯徑大圍用8-10入四美只會另人卻步
正係要令區內人出入中九龍可以搵返巴士先要咁做

講緊亞皆老街以北既話81都仲係有佢既優勢
但南邊既路段287X收返正常價班次唔差的話真係轉得過...

睇返81S個資料
可推算3班車總共應該做到200人
減扣區內同回程客
3班車都做到大約140個客
雖然唔算多
但對於一條半個鐘一班
兼且有一班仲要八半先係美田開既
都唔係咁差...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
alex_yu1992 發表於 2014-6-27 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-6-26 23:00 發表

用3AD行到,但唔等於試車結果pass
用全老九轉向最差同用後軸推動嘅3AD都過倒咁都唔叫pass?
最多未落禁令只可以行12m中軸車
AVW28 發表於 2014-6-27 10:33 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-6-26 20:36 發表

就算坐倒頭去大圍轉,到九龍塘又轉,太子再轉
頭都暈286X都仲係食到客

顯徑的下一站就是鑽石山,可以轉綠色線去太子/旺角。
對286X的影響較80、85B、87B、88K和281M微。
LL3850