hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有咩方法叫前女朋友還錢?
返回列表 發新帖
開啟左側

有咩方法叫前女朋友還錢?

superay 發表於 2006-4-11 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 cmho1010 於 2006-4-11 12:03 AM 發表
其實我覺得樓主都係當跌左三皮算啦。
我都知係好肉痛﹐但係你自己理性咁想想﹕
追到呢筆錢的機會有幾高呢﹖
既然你舊女友可以咁賴皮﹐
話唔埋你逼得佢緊﹐佢響公司唱你﹐
影響你聲譽就唔值得啦。

我就覺得公道自在人心,當然你要向公司的人解釋。
buffon 發表於 2006-4-12 06:42 | 顯示全部樓層
不如樓主試下搵中間人出面平啦, 橫掂依家你直接向佢追討都係得個桔。
老實講, 你用法律途經去解決, 都只會勸你地庭外和解, 仲未必sure win 添。
Ketsu 發表於 2006-4-12 11:54 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-4-11 18:13 發表

d錢唔係你你梗係算得落啦~
其實數埋唔只借過二萬八,
連埋零碎借既卡數我估計總共借出近4萬
只係那時部分已還給我沒有計算入內

佢還唔還錢仲係五五波,
我唔希望用更強烈手法逼佢還,
佢宜家聲稱2006年 ...

都唔係咁講
呢d 問題好多時如果你唔用強硬既手段黎處理
你真係唔想唔算都唔得
(唔好話二萬八
二千八百萬都係咁話...)
如果佢係要玩賴皮唔還錢
你真係冇佢乎

呢d 人唔逼佢係唔得架
如果你唔想就咁算既話
你同佢反面都要架喇...
Abusing dead rule -> Denial of reality
cmt 發表於 2006-4-12 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-4-11 18:13 發表

d錢唔係你你梗係算得落啦~
其實數埋唔只借過二萬八,
連埋零碎借既卡數我估計總共借出近4萬
只係那時部分已還給我沒有計算入內

佢還唔還錢仲係五五波,
我唔希望用更強烈手法逼佢還,
佢宜家聲稱2006年 ...

我跟本就唔会借錢比女友, 一係就比, 一係就唔比
因為大家拍拖都唔知將來会發展如何, 如果覺得
呢段感情一路會行落去, 而我又負担得起, 米比佢 lor
借 $$ 還 $$ 係人都知麻煩 ga la.
 樓主| guia 發表於 2006-4-12 14:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-12 11:54 發表

都唔係咁講
呢d 問題好多時如果你唔用強硬既手段黎處理
你真係唔想唔算都唔得
(唔好話二萬八
二千八百萬都係咁話...)
如果佢係要玩賴皮唔還錢
你真係冇佢乎

呢d 人唔逼佢係唔得架
如果你唔想就咁算 ...

面就反左架啦,宜家係公司大定都係面左左咁
始終係原則問題, 有借有還, 係佢自己話借左會還
我從來冇逼過佢架
 樓主| guia 發表於 2006-4-12 14:03 | 顯示全部樓層
原帖由 cmt 於 2006-4-12 12:15 發表

我跟本就唔借錢比女友, 一係就比, 一係就唔比
因為大家拍拖都唔知將來發展如何, 如果覺得
呢段感情一路會行落去, 而我又負得起, 米比佢 lor
借 $$ 還 $$ 係人都知麻煩 ga la.

鬼唔知阿媽係女人咩
當年佢唔還D錢, 就會有收數公司上門追債架啦
當時唔幫自己女朋友, 唔通等佢送死咩,
佢亦知我當時財政狀況, 借完幾萬個戶口都冇乜剩
而且係佢自願話還, 我從來冇逼佢兵借完還架
Ketsu 發表於 2006-4-13 09:26 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-4-12 14:03 發表

鬼唔知阿媽係女人咩
當年佢唔還D錢, 就會有收數公司上門追債架啦
當時唔幫自己女朋友, 唔通等佢送死咩,
佢亦知我當時財政狀況, 借完幾萬個戶口都冇乜剩
而且係佢自願話還, 我從來冇逼佢兵借完還架

恕我直言
呢次你真係唔好彩
就咁睇佢以前個底都幾花
幾乎要出到收數公司追數既債仔
你呢d 良好市想追佢錢
你唔強硬d 追(例如用法律)
你想追到都幾乎唔使旨意...

好灰講句
遇著呢d 債仔
你借錢俾佢真係唔預跌左都唔得...
(係鬼都知阿媽係女人架喇
幾萬蚊要跌左係肉赤架喇
但...鬼叫遇人不淑咩!)
Abusing dead rule -> Denial of reality
 樓主| guia 發表於 2006-4-13 13:38 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-4-13 09:26 發表

恕我直言
呢次你真係唔好彩
就咁睇佢以前個底都幾花
幾乎要出到收數公司追數既債仔
你呢d 良好市想追佢錢
你唔強硬d 追(例如用法律)
你想追到都幾乎唔使旨意...

好灰講句
遇著呢d 債仔
你借錢俾佢 ...

佢d卡數有部份係佢以前個男朋友0既卡數黎
諗返都覺得荒唐!!
以我所知, 佢宜家仲差銀行幾萬未清還
前後估計最高峰欠債近十萬..
Ketsu 發表於 2006-4-13 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-4-13 13:38 發表

佢d卡數有部份係佢以前個男朋友0既卡數黎
諗返都覺得荒唐!!
以我所知, 佢宜家仲差銀行幾萬未清還
前後估計最高峰欠債近十萬..

所以咪話囉
佢唔再問你再借錢應急
都算你好好彩啦
仲想叫佢還錢喎...
你不如叫佢申請破產好過喇