hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [SYD] 港鐵投得雪梨西北鐵路經營權
開啟左側

[SYD] 港鐵投得雪梨西北鐵路經營權

kmb3asv3 發表於 2014-6-24 20:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.smh.com.au/nsw/melbou ... 20140624-zsjyr.html

http://www.mtr.com.hk/eng/corporate/file_rep/PR-14-055-E.pdf

http://nwrail.transport.nsw.gov.au

將會興建8個新站,及將現時ECRL(Epping Chatswood Rail Link) 改建為NWRL(North West Rail Link)的一部份,
及引入無人駕駛列車。

超智能巴士 Super-Intelligient Bus
Kaix 發表於 2014-6-25 18:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb3asv3 於 2014-6-24 20:16 發表
http://www.smh.com.au/nsw/melbourne-train-operator-metro-to-run-sydneys-northwest-rail-link-20140624-zsjyr.html
將會興建8個新站,及將現時ECRL(Epping Chatswood Rail Link) 改建為NWRL(North West Rail Link) ...

MTR在墨爾本Metro的表現良好(澳洲標準),自MTR接手後,
班次不斷加密,延誤事故減少,混雜大幅緩和,乘客滿意度上升,
我頭象的Connex年代混雜情況已甚少出現,
所以我對MTR投得悉尼新線營運權並不意外

s3n370 發表於 2014-6-25 18:53 | 顯示全部樓層
呢單標唔止係營運,仲要負責設計、建造同融資。詳見是日港鐵press release。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
cn2661_2d32 發表於 2014-6-26 00:38 | 顯示全部樓層

果邊authority其實有冇睇香港新聞?冇理由唔知今時港鐵唔係當年香港地鐵狀態咁勇.
比佢管理都可能尚好, 但仲比佢設計建造.....I doubt.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
s3n370 發表於 2014-6-26 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-6-26 00:38 發表
果邊authority其實有冇睇香港新聞?冇理由唔知今時港鐵唔係當年香港地鐵狀態咁勇.
比佢管理都可能尚好, 但仲比佢設計建造.....I doubt.

當地無乜可能唔知香港發生乜事,而就算知都相信唔會有乜影響。原因有四:

1. 財團成員之二的John Holland及禮頓,係大型澳資承建商;
2. 土建通常係由當地人主理;
3. 香港工程行業相當暢旺,人手短缺嚴重。相反澳洲方面,因中國對澳洲礦產需求下降,連帶工程人員需求亦放緩;
4. 港鐵多宗延誤都牽涉地底工程,亦同地質有關。非地底工程其實無乜延誤。例如近乎全架空的南港島線,如果唔駛理金鐘站,其實係無乜延誤。
據知悉尼西北鐵路主要係地面行駛,從新聞稿之造價,亦反映到呢點。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Kaix 發表於 2014-6-26 07:55 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-6-26 00:38 發表

澳洲人尤其是行內人睇完香港d新聞只會得啖笑,
佢地會覺得呢d野根本好平常

一般的澳洲鐵路乘客,即使延誤故障長達一小時,
都冇人會埋怨,部分人仲會幫政府講好說話,
「野梗係有機會壞,冇計架喎」

差劣如Connex年代,乘客滿意度都係合格
 樓主| kmb3asv3 發表於 2014-6-26 11:06 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子,

我個人認為,低處未算低,港鐵以香港/亞洲標準,的確近年管理方比以前遜色,不過來到澳洲仍然係屬於上等嘅。呢邊政府搞基建爛尾,開空投支票,家常便飯到不得了啦。

所以比MTR玩吓無妨,估唔到小弟屋企將會變成「地鐵上蓋」
cn2661_2d32 發表於 2014-6-26 18:05 | 顯示全部樓層
多謝各位師兄資料.

ps: 竟然澳洲基建攪爛尾都好平常. 我仲以為係大陸, 泰國, 台灣呢d先多爛尾.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| kmb3asv3 發表於 2014-6-26 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-6-26 20:05 發表
多謝各位師兄資料.

ps: 竟然澳洲基建攪爛尾都好平常. 我仲以為係大陸, 泰國, 台灣呢d先多爛尾.

澳洲做基建落後到不得了,話起雪梨墨爾本高鐵,講咗十幾年,連探土都未探過。香港八達通都有左差唔多廿年,
呢邊今年先搞緊張Opal卡。乜都走數最叻。
Kaix 發表於 2014-6-26 23:15 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb3asv3 於 2014-6-26 18:48 發表

澳洲做基建落後到不得了,話起雪梨墨爾本高鐵,講咗十幾年,連探土都未探過。香港八達通都有左差唔多廿年,
呢邊今年先搞緊張Opal卡。乜都走數最叻。 ...

十幾年咪短囉, 而且係800公里長的高鐵, 我根本冇預佢會起到

墨爾本的Rowville Line同Doncaster Line, 短短10公里講咗60幾年,
每到州大選又會重提又入競選承諾, 每隔幾年又花幾百萬澳紙請顧問公司重新做可行性硏究,
選民又以為佢有做野, 呢d咪叫官商勾結囉, 香港個d小兒科喇

當政府冇心去起一條爭取已久的路線,
另一個把戲就係請顧問公司將定線改到不知所謂, 大肆宣傳新定線當係新政績,
過一排就哎呀工程顧問話技術不可行, 最後不了了知,
幾年後大選又再重提, 又再請顧問公司硏究, 不斷循環

最近條Metro Tunnel, 新任政府請顧問公司改到不知所謂, 變左叫乜鬼Melbourne Rail Link,
最近突然話有雨水渠起唔到, 到下屆政府又會返回原方案又再請顧問公司硏究