hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我女朋友算唔算"打開口牌"?
開啟左側

我女朋友算唔算"打開口牌"?

2ac 發表於 2006-4-10 19:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

數天前和她以及朋友鵲局
然而她在打牌時講一d會「透露軍情」既說話
之後其中一個朋友輸左
而我同果個朋友同路, 一齊坐車既時候他就同我講話我同女朋友有「打龍通」之嫌
我就話我都知她唔岩, 不過我絕對無打龍通之意
我同朋友講話我會責罵她, 亦唔介意將他所輸的全數退回
結果我退回26元給該朋友

朋友對以下數句非常不滿:

「你知唔知道今晚8點會有xx節目看啊...」 (他覺得「8」字有玄機)
「xx明星宜家搞到甘, 真係唔三唔四...」 (他對於唔3唔4好不滿, 而果舖我打左隻2萬就俾她食左, 朋友話「唔三唔四, 仲唔咪叫二五萬」?)
「xx(叫我), 你係咪好怕三娘教子?」(他覺得個「3」字有玄機)

實話實說, 錢我已經退回, 雖然我真係唔知做乜事搞到個朋友咁唔高興
但係大家覺得打麻將應該要點樣至好?
而我應該點樣提醒, 甚至責罵她這次的行為, 以免瓜田李下?

謝謝回應

始終都係 978  第 1 - 50 集
CZ_6686 發表於 2006-4-10 23:04 | 顯示全部樓層
你個Friend多心姐
輸唔起唔好打牌丫
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
pac423 發表於 2006-4-10 23:09 | 顯示全部樓層
我覺得係你個朋友有問題多過你女朋友

如果呢o的閒話家常既說話, 可以睇成係出千的話, 咁不如唔好打
 樓主| 2ac 發表於 2006-4-10 23:13 | 顯示全部樓層

首先謝謝回應

果個朋友其實識左兩三個月, 出過黎數次吧
其實我或多或少都真係介意
因為如果唔咪他同我講, 我絕對唔覺得這些說話有問題
巧合也是這樣說

在他面前我當然話我會責怪女朋友
但係我真係唔知可以話乜
我唔覺得她有什麼錯處

執得嚴 vs 悠閒真係好難權衡取捨!

或者第日唔找他打牌吧, 可能他打牌要求好高
Ketsu 發表於 2006-4-10 23:26 | 顯示全部樓層
其實建議約人打牌
真係唔好同自己男/女朋友
老公/老母或者父母同
費事俾人誤會打龍通
Abusing dead rule -> Denial of reality
chrisappear 發表於 2006-4-10 23:30 | 顯示全部樓層
從雀局小事中,已暴露樓主友人是如何主觀,以及對朋友不信任.
如果佢識倒轉諗,便會發覺猜疑是多餘:一是金額,二是所謂"出術"手法.
按其思維推想:打麻將唔講得數字,東南西北自然都要禁;最好四人全程保持沉默.
只係消遣耍樂而已,何苦要咁計較?
qewsad 發表於 2006-4-11 00:39 | 顯示全部樓層

這又值得懷疑的

提提你:
採用全銃制,可降低打龍通的禍害。
 樓主| 2ac 發表於 2006-4-11 02:15 | 顯示全部樓層
謝謝各位既建議和感覺

其實我都因為呢件事有少少唔開心
有d俾人屈既感覺
CN9AMT100UP 發表於 2006-4-11 11:17 | 顯示全部樓層
你同你女朋友應該係打對家
但係打雀局,去到最後o個十幢八幢
通常都會估到邊個大約叫乜牌
o甘你女朋友說唔三唔四
你打二萬出黎,O甘你朋友懷疑係正常的

坦白講,死貓食左佢啦
下次小心O的OR打全寵
再唔係講,佢番數細,比佢食有數
HY671 發表於 2006-4-11 11:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-4-10 23:26 發表
其實建議約人打牌
真係唔好同自己男/女朋友
老公/老母或者父母同
費事俾人誤會打龍通

咁咪兩公婆加阿爸阿媽咪得囉。(不過婆媳關係不好則咪制)
永遠懷念MJ