hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) LCC之旅 - MM068 & UO625 (回程已貼)
開啟左側

LCC之旅 - MM068 & UO625 (回程已貼)

OTIS401 發表於 2014-6-30 00:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早在2月已經開始plan緊今次去日本既旅程,初步決定左KIX入TYO出
睇過傳統Airline既openjaw機票真是太貴,於是轉睇有香港至日本航線的兩間LCC(Low Cost Carrier) - Peach & HKExpress
在兩邊做緊promo時買了兩張單程機票,分別是MM由香港去關西,及UO由東京羽田飛香港來自製openjaw
計埋行李同稅都只需三千有找,不過代價係時間上真是夠哂騎尼

MM068是凌晨12點半起飛,最遲11點半前就要做好登機手續
而Peach的登機手續需要在2號客運大樓辦理

香港出發的LCC都是使用傳統的登機證
據聞日本回來時,是使用自助登機及超市收據式的登機證

原定20號閘口,但到達後看見是韓亞飛往首爾的班次
附近最少有6個閘口的飛機都是飛往首爾
當中有大韓的747、韓亞的A380及A320,首爾的客量真係好得咁恐怖?

41號閘,有登機橋

LCC常用的機型 - A320
編號為JA801P,是Peach第一架接收的A320

停左半個鐘之後就入得閘,但入左閘都仲要等
個人認為應該是即使飛機未準備好登機,但都讓乘客做登機手續再進入登機橋等候
待飛機準備好後,便可以一次過讓所有人登機以節省時間

Peach的飛機總共有180個座位,為LCC常用的座位配置

座距有29吋,雖然跟Air Asia的一樣
但感覺上比Air Asia的窄

放左支水上去後感覺更窄更頂腳,最後放左係椅底

Safety Card

Peach為LCC,機上的飲食要另外付款
感覺上Menu內的食物很吸引

叫了一個咖哩牛肉包+蜜桃茶set,但收取的價錢並比餐牌上的便宜
上網查過後得知Peach在每日最後一班航班上,食物都會打折出售

飛行時空姐推銷了幾次免稅產品

機上的廁所,不用收費
我真係敢講這班機上的廁所,是我搭過咁多次飛機中最乾淨的
在機尾的廁所中,長期有個空姐坐在廁所旁的Jump Seat(唔知係咪咁叫)
每當有人前往使用時,該空姐都會幫你敲門再幫你開門
用完之後都會馬上入去清潔,相信呢個係廁所長期保持乾淨的原因

訓左一陣之後,外面已經看到日光

安全降落關西國際機場
Terminal 2暫時只有Peach在使用,沒有登機橋

進入Terminal內入境同埋認領行李
內裡真的很像是臨時建築...

但入到大堂入面又唔似係

搭免費Shuttle過去Terminal 1

然後再購買ICOCA + HARUKA套票,開始日本之旅

搭後感:
Peach作為一家日本的LCC,服務態度自然很日本化
機上服務及食物質素方面不輸過傳統的航空公司,部分細節反而比傳統的航空公司做得更好
本身上機前已經沒有期望,但機上服務的確值得我再考慮下次搭Peach去日本

不過座位的舒適度上的確不太好,搭LCC應該已經預左呢個問題
座位legroom太窄加上是凌晨機,而且飛行時燈光雖然已調暗但仍然是很亮
眼見機上有不少人都無法入睡,包括我
如果是身材太大的乘客,建議考慮加錢坐加闊legroom的座位

回程UO的報告稍後再上

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +3 收起 理由
mckhgc + 1 + 1 Happy Share,nice post
S3BL100 + 1 + 1 Nice report
s205163 + 1 Good

查看全部評分

GR614 發表於 2014-6-30 02:02 | 顯示全部樓層
我8號個晚都係搭呢班機去KIX,我諗我最多只係瞓左10分鐘....

當晚燈光已經較得特別暗,但明顯係坐位問題搞到瞓唔到....
セブンアイランド大漁
CardCaptor 發表於 2014-6-30 07:43 | 顯示全部樓層
買票時亳無猶豫加錢轉plus
反正包一件行李兼有好legroom仲要坐機頭

反而無留意這班機的膳食都有打折,可惜
六折是相當吸引的

那次在JR車站劃票都搞左成個鐘
結果都是坐haruka
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
rickywk 發表於 2014-6-30 09:33 | 顯示全部樓層

若果轉用Slimline位去獲取更多腿部空間,相信大家會開心D
s205163 發表於 2014-6-30 12:46 | 顯示全部樓層
韓亞個部係a321
 樓主| OTIS401 發表於 2014-6-30 15:29 | 顯示全部樓層
原帖由 CardCaptor 於 2014-6-30 07:43 發表
買票時亳無猶豫加錢轉plus
反正包一件行李兼有好legroom仲要坐機頭

反而無留意這班機的膳食都有打折,可惜
六折是相當吸引的

那次在JR車站劃票都搞左成個鐘
結果都是坐haruka ...

我大阪住既酒店係天王寺
本來打算搭唔到頭班Haruka既話,就搭關空快速
結果即使我是最後一批離開的乘客,去到Terminal 1都買到票,及在月台影車入站

不過機上訓唔到真係事實,成程機幾乎冇訓過咁濟
我兩點鐘酒店check in,本來打算休息一個鐘再出去行
最後「小睡」了四個小時

樓主| OTIS401 發表於 2014-6-30 17:21 | 顯示全部樓層

UO625 HND - HKG

經過十日的行程,終於要同日本say bye bye
回程乘坐的是LCC化後的HKexpress,亦是香港首間LCC
而起飛時間真係夠哂驚喜,係朝早六點半
所以早一晚已經要入定羽田機場訓...

其實聽過有唔少人混淆左HX同UO,以為兩間都是LCC
原因都是因為HX經常推出平價機票,使人誤會了推出平價機票的航空公司就是LCC

本來打算乘搭山手線轉最後一班東京單軌
但同行朋友的行李問題,加上酒店有提供機場巴士
所以選擇了最後一班機場巴士入羽田機場,全車只有我和同行的朋友

行首都高速,好有玩灣岸feel

經過一小時車程後到了羽田機場

某大日本升降機製造商也有在機場賣廣告

用剩下的日元買了宵夜
國際線大樓內的便利店有7仔同埋Lawson,但只有Lawson是24小時營業
如果要買手信,禁區內有Duty Free

江戶小路內的江戶舞台

絕大部分食肆都關門了

頂樓有觀景台

除了KE外,只有NH的飛機

UO625是國際線中,每日第一班起飛的航班

到了凌晨三點半,開放了Check in counter

這種設計實在值得一讚

全日空的登機證,可以讓乘客自我安慰

即使Check in後,禁區安檢也要在四時半左右才開放

105號閘口,需要行375M

候機室內有可自由轉台的電視機

未到5點天已亮

是日飛機在5:10分到達
編號是B-LPF,前身是HX的飛機

大約六點開始登機

UO的A320有174個座位,比其他LCC少6個
Legroom也自然比較闊,座距冇記錯有30吋

Safety Card

機上的Food Menu
感覺上除左點心外其他都不吸引,所以冇叫野食

UO的座位比Peach的較舒適,最少我上左機後已經一直訓到起飛後一小時...
不過班Crew半程機都好似失蹤左咁,唔見佢地有行過

機上仍然有HX留下來的Public TV,過左黎UO之後應該冇用過

機外

回到香港機場,泊的是Outer bay

遠處興建中的是新客運大樓?

最後搭巴士返客運大樓認領行李
部巴士真係搭到就黎焗死,唔好話冷氣,連風都冇
但架車又係密封冇開窗,好彩只係搭5分鐘

同埋有個問題,呢轉機只派了兩部巴士
每部車只能載78人,兩部車total都只載到156人
但呢部A320有174人,連埋班客既Hand Carry行李真係夠載咩?
唔少人見部車逼就唔上,有個西裝地勤話下班車都係咁多人,你唔上就冇得走
香港機場真係倒退到連派shuttle bus都唔識派?

最後用呢張相做結尾
每日應該有數以千計既人,係呢個位睇住心愛既行李被撞壞

搭後感:
在未乘搭這班機前,買機票已經是一個挑戰
訂這次機票時,我試了三次才能成功訂票
要改野加行李quote劃位,統統都要打去hotline,但條hotline等了一小時才有人聽

去除了那個糟糕到不得了的訂票系統及Hotline,HKexpress應該是坐得最舒服既LCC之一
但老實講句,真心希望佢搞好個訂票系統先大搞promo
rickywk 發表於 2014-6-30 20:17 | 顯示全部樓層
HKIA 轉用中國巴士後令到apron交通更繁忙,真係唔夠載,我都插過AA,相信要令HKIA唔再用中國巴士唯一方法就係每次投訴一次...
試過坐KA A320,中國無ATC Hold都要delay半個鐘,就係因為AA d中國巴士唔夠載,離晒譜
 樓主| OTIS401 發表於 2014-6-30 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2014-6-30 20:17 發表
HKIA 轉用中國巴士後令到apron交通更繁忙,真係唔夠載,我都插過AA,相信要令HKIA唔再用中國巴士唯一方法就係每次投訴一次...
試過坐KA A320,中國無ATC Hold都要delay半個鐘,就係因為AA d中國巴士唔夠載,離晒譜 ...

幾年前坐CA既A321番香港時都係泊outer bay
當時都要坐巴士番Terminal
印象中該款車的車頭有落車門,成程都企得好鬆動

今次搭既車真係可以用恐怖黎形容
原來係換哂堆車?
neosan 發表於 2014-6-30 20:48 | 顯示全部樓層

HKE唔肯俾錢租多班車, 唔關AA事