hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 88X走線建議 [平田-沙田站](改經碧雲道、油塘、麗港城 ...
開啟左側

88X走線建議 [平田-沙田站](改經碧雲道、油塘、麗港城)

zheng_nian_1993 發表於 2014-6-30 01:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議原因:
現九巴於沙田RDP所提出之88X予人感覺為"為o左塞住藍田把嘴",
無論從邊個角度都見唔出哩條建議線有咩機會會做得起
條建議線唔單只犯左好多之前路線重組已經犯過既錯處
今次在我看來更再創新猷更多原因令條線更難做得起

1) 班次太疏 (條線定線幾好幾特快都好,生客一見到30分班已經被嚇走)
2) 服務範圍/Target客源太細(只有平田區為獨市位,觀塘道乘客大可乘坐其他更頻密更便宜之路線)
3) 循環線(仲要平田係循環點,藍田人難以預時間乘車)
4) 雙路線分時段令人難以適從,路線難以深入民心
5) 兩個時段都只能做到單邊特快,下午時段難以吸引藍田乘客以較貴價錢乘坐

雖然大家明地暗地裡都知道哩條88X都只係老九因為277X縮線件事為
o左塞住藍田把嘴而攪出黎
但我覺得如果你老九係無誠意的話,就倒不如兩部車既燃油人工都省返
我自己覺得其實藍田山沙田特快線係絕對有得做
與其求其用2部車交差交條"行"貨出黎,倒不如用合理資源好好設計一條好定線出黎
我個建議係會沿用九巴本身沙田走線提議,但就大改東九走線

88X (平田開)

1 平田總站(跟603行法落油塘)
2 藍田(北)
3 康逸苑
4 藍田公園
5 德田邨德樂樓
6 德田邨德隆樓
7 廣田邨廣靖樓
8 廣田商場
9 高俊苑
10 高怡邨
11 鯉魚門廣場
12 油塘邨
13 聖安當女書院
14 藍田鐵路站
15 容鳳書紀念中心(鯉魚門道左轉偉發道)
16 麗港中心(跟219X走線上觀繞)
17 偉樂街
18 大老山隧道
19 田園閣
20 沙田站

88X (沙田站開)

1 沙田站
2 田園閣
3 大老山隧道
4 偉樂街(跟219X行法落橋右轉)
5 油塘道遊樂場(跟舊219P行法茶果嶺道直去)
6 聖安當女書院(油塘道上右轉鯉魚門道)
7 油塘邨(跟603行法返平田)
8 高怡邨
9 高俊苑
10 康柏苑金柏閣
11 康柏苑龍柏閣
12 康雅苑
13 德田邨德康樓
14 德田邨德敬樓
15 康逸苑
16 德田廣場
17 平真樓
18 平田總站

建議服務時間: 平田開: 06:00-22:30、沙田開: 07:00-23:30
建議班次: 繁時15、非繁20、清晨沙田開時段+深夜平田開時段30
用車: 約六正一蛇共七車
收費: 全程: $8.5
大隧往沙火: $5.3
偉業街往平田4.6
聖安當女書院往平田3.2
估計全程行車時間約45-50分鐘

建議好處:
1) 響唔會太兜路的情況下,服務最多既位置(尤其是係遠離鐵路之地區)
2) 拓展目標客源,確保開線時有足夠客量支持(碧雲道沿線、油塘、麗港城,當然哩個走線就變相係放棄平田客,但兩者平衡我認為前者個餅應該較大)
{況且即使頭站上車入沙田,相信此建議之走線所需行車時間與落觀塘轉車之時間大約差不多}
[題外話: 條線入麗港城,仲可以順路幫下手做籌碼Force through東九既重組,我估一條全日沙田特快應該可以換無償取消621下繁回程服務掛......]
3) 特快形象(宣傳上可以特別Emphasize條線一行完藍田就上公,而其他傳統觀塘開既線仲慢碌緊九灣彩虹)
4) 完全避開觀塘道容易塞車位置(觀塘道宜家下繁時不時就癱瘓,飛走觀塘道響麗港城上落公就可以盡量避免繁時斷纜)
{新建議走線盡量取道極少機會塞車之路段,以加快行車時間}
5) 雙邊總站確保較少機會因大循環而脫班

我覺得開條新特快線點樣平衡站數問題係一門好重要的藝術
停站數太多客就可能覺得條線唔夠快,但站數太少就可能客源不足
上述路線走線建議我認為對藍田+油塘<>沙田通勤/上下班客黎講應該算得上為方便快捷
對九巴黎講我亦覺得哩條比較像樣既東九沙田特快的確可以複製條798既成功算式

希望各位師兄提供意見指點一下,Thanks!!

Snowbb 發表於 2014-6-30 15:46 | 顯示全部樓層
● 要先經油塘 / 麗港城對藍田山的人不太公平

● 未能服務興田一帶

● 車從何來沒有交代
castanopsis 發表於 2014-6-30 19:41 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-6-30 15:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
● 未能服務興田一帶
● 車從何來沒有交代

我又覺得個建議唔錯
藍田山人覺得慢大可以行落藍田站搭車
好大機會仍然會快過港鐵一截

至於興田,個位好尷尬
如果油塘開興田走會趕咗成堆油塘客落鐵,啟田道一帶無車搭
如果藍田站開啟田走,會無油塘客之餘趕客落鐵
而兩個選擇都會無咗麗港城客(同少少觀塘工業區客)

車源方面,要留意究竟九巴係無車定無人
始終近來幾分RDP削走不少路線,理論上堆車會出翻來
Snowbb 發表於 2014-6-30 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-6-30 19:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我又覺得個建議唔錯

至於興田,個位好尷尬
而兩 ...

你覺得 藍田山 還是 油塘 需求較大?
rusf101001 發表於 2014-6-30 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-6-30 15:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

● 未能服務興田一帶

● 車從何來沒有交代

我自己個post建議個行車次序係咁
廣田邨,高超道,油塘,啟田道,藍田北,興田
原帖由 castanopsis 於 2014-6-30 19:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我又覺得個建議唔錯

至於興田,個位好尷尬
而兩 ...

油塘都係食高超道同油麗邨呢d遠離地鐵既客
其他個d當bouns算把la
 樓主| zheng_nian_1993 發表於 2014-6-30 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2014-6-30 22:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其他個d當bouns算把la ...

我都有留意到師兄個Post
我自己就希望條線可以盡量踩多D位
尤其是食多左碧雲道沿線(碧雲道一向算得上九巴客倉,16/215X/603等線於該段客量絕不失禮)
88X搵到方法做得到碧雲道的話絕對係有好無壞
而逆走走線則更可以順路上公路前入一入麗港城一圈而再多一批客

架車停得藍田公園我就當做埋興田客架啦
始終興田客都係咁樣搭603過海
一條線對客黎講算唔算特快都係觀感問題
藍田山人即使算頭站但一向都支持開603
我開條藍田走線跟足603,就係利用本身藍田山客對哩條走線唔會有不滿既感覺
同埋其實藍田山(講緊碧雲道)經油塘落山同興田落山所需時間係差唔多
甚至早繁時段油塘塞車機會比起興田落山細得多
尤其是而加觀塘道倒灌將軍澳道情況越益嚴重
而且興田走落山就唔可能有機會服務到麗港城

我覺得如果成條88X倒轉行並唔能夠說成為對藍田山人不公平
當初要俾88X平田係因為抽走左條277X
藍田要求既補償係一條大老山轉乘線,特快並非附屬條件
另外即使根據TD既建議88X,都只能做到上午特快入沙田

277X補償方面,我覺得現有15/38轉乘已經足夠而且夠密有餘
況且其實平田客要落藍鐵坐277X/89D入大老山亦絕不艱難
哩條建議新沙藍特快線如果只靠平田係絕對做唔起
如果條線做唔起過多幾年就只會被Cut返轉頭

至於車從何來,我建議條線又唔係獅子開大口要好多車
相信沙九2廠要夾絕對唔難
沙廠自己本身有2架車預o左俾88X啦
另外今年沙廠RDP Cut出黎既都有4-5部車啦
九廠又可以由15或16調1-2架蛇車去88X
資源絕對不成問題......

castanopsis 發表於 2014-6-30 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 rusf101001 於 2014-6-30 22:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其他個d當bouns算把la ...

世界上有兩種人
1.貪快
2.貪方便/一程過

我個理念係:
如果88X係兩個地鐵站都快過港鐵
貪快客一定會選擇巴士(路痴另計)
因為無論係山上轉落來的朋友又好,地鐵站附近的朋友都好
地鐵都唔會有速度優勢快過88X

至於第二類客人,只要88X頭站經過屋邨門口
就算稍慢
貪方便客都會落到巴士公司袋

另一個角度看藍田山:
藍田山客去沙田不外乎兩個選擇
1. 搭門口小巴/巴士線去觀塘轉巴士
2. 行落港鐵站搭地鐵
如果用樓主行法
直接藍田山搭88X一定方便過1(唔使轉車)
行落地鐵站搭88X會快過1,快過2,方便舒適過2
唔見得藍田山客會因為無門口尾站線而放棄88X
個尾站擺位專注吸納搭慣地鐵唔搭89系的新客好過啦

樓主| zheng_nian_1993 發表於 2014-6-30 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2014-6-30 21:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你覺得 藍田山 還是 油塘 需求較大?

哩個好問題
我覺得藍田山客一定要清楚界定
我自己其實會將平田同碧雲道客分開當兩批
因為平田係算地鐵範圍內,自己本身行得到落藍鐵搭鐵/89D/277X
而碧雲道+興田我會界定為另外一區遠離鐵路區

如果你問我需求
我會覺得係藍田山(碧雲道沿線)>油塘>平田
根據北區重組時TD資料,其實平田段277X客量係極低
所以我會好懷疑平田上面可唔可以支持到現建議88X
原帖由 castanopsis 於 2014-6-30 23:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

直接藍田山搭88X一定方便過1(唔使轉車)
行落地鐵站搭88X會快過1,快過2,方便舒適過2
唔見得藍田山客會因為無門口尾站線而放棄88X
個尾站擺位專注吸納搭慣地鐵唔搭89系的新客好過啦

尾句非常同意
哩個就係除左公路口外我特登選麗港城做尾站既原因
麗港城客係觀塘/藍田區少數非常遠離89系既地方
但人口上亦有一定保證有兩萬,對沙田通勤無論工作定娛樂都絕對有一定需求
而我自己相信本身麗港城客入沙田都係坐開鐵
我建議既88X就可以將哩批客從鐵轉過去九巴到

ma212223 發表於 2014-7-4 17:29 | 顯示全部樓層
其實邊個話88x唔係一定要特快?
如果唔係要特快,之前傳嘅80x過山版晨早過咗
逆走嘅感覺隨時仲差過行秀茂坪順利
一出RDP   要去鵝頸橋?