hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩鐵合併對巴士的影響
開啟左側

兩鐵合併對巴士的影響

fv682 發表於 2006-4-11 11:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日下晝會公布合併既詳情
不過......我地先黎一個併前分析

以屯門做例子
九地鐵合併, 將來西鐵轉地鐵再唔駛俾兩次錢
車費下調
對巴士車費上既優勢將會有大影響
961一程18.2
地鐵加西鐵要24個4
為左唔塞車一日俾多12蚊(零頭唔計喇)
條數......嘿

西鐵一向既問題係車站位置唔掂
但合併之後同地鐵組成既網絡就會大大擴張
咁巴士點對點既優勢又會削弱

駐屯門記者FV682報導
ahbong 發表於 2006-4-11 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 fv682 於 2006-4-11 11:31 發表
以屯門做例子
車費下調
961一程18.2
地鐵加西鐵要25個幾
為左唔塞車一日俾多14蚊
條數......嘿

現時西鐵轉地鐵過海係 $24.4
 樓主| fv682 發表於 2006-4-11 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-11 11:44 發表

現時西鐵轉地鐵過海係 $24.4
O....我調整番先, THX
駐屯門記者FV682報導
GK9636 發表於 2006-4-11 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 fv682 於 2006-4-11 11:31 發表

以屯門做例子
車費下調
961一程18.2
地鐵加西鐵要24個4
為左唔塞 ...

如果我是巴士公司股東, 會逐步撤離香港公交市場, 或者小本投資小巴
GK9636@ATENVIRO
914 發表於 2006-4-11 13:52 | 顯示全部樓層

以屯門做例子
車費下調
961一程18.2
地鐵加西鐵要24個4
為左唔塞 ...

不過現在都未公佈兩鐵合併後是否一定平過巴士?
就算係, 影響都唔會好大, 兩鐵合併的搭車/轉車模式基本上
係無變的, 只係收費上平左, 對於好似我呢d搭車盡量都要有
位坐的人來講, 兩鐵合唔合併都唔會有影響.

好似307咁, 一程車都貴過KCR+MTR, 但係繁時一樣咁好客,
原因都只係得一個:點到點

點到點的服務*始終都係最受人歡迎,鐵路(要轉車計)只可以用來做輔助工具

* 包括埋鐵路車程唔洗轉車

AP69意外貨櫃佬判終身監禁才合
2A_DL13 發表於 2006-4-11 14:05 | 顯示全部樓層
我唔記得睇邊度講過,有傳聞指兩鐵合併後,東鐵轉地鐵唔會有
免費轉乘,只係有轉乘優惠。

而且轉乘後的車費,只會節省小於10%。
Your global lifestyle partner..
LNChickenRice 發表於 2006-4-11 16:13 | 顯示全部樓層

香港巴士市場仲未死得住...
理由如下:
(1)有部分0既市場香港鐵路唔會到
例子:屯門去中環(不經元朗版本)
城巴0既962系雖然一程$18.20,但係唔兜元朗0既路線
仍然甚具吸引力
(不過,村巴0既出現證明0左,巴士公司晌吸引長期乘客方面
做得唔足夠:如多程乘車套票、早餐車等等...)

(2)巴士轉乘0既魅力仍然存在
無錯,兩鐵合併之後車費0黎0左個大折扣(最高1/4)
不過巴士對巴士0既轉乘,亦非鐵路公司可以招架得住
至少:九記長程線0既BBI折扣,分分鐘比鐵路+巴士0既組合為便宜
例子:天水圍去將軍澳
現時鐵路系統設計,只可以由西鐵美孚站轉乘98C...
(單程$16.5+$9.0=$25.50,日票用家首程$20+$9=$29...)
[如果轉地鐵0既話,請樓下朋友補充地鐵0既車費...]
而九記0既269c+296a呢? 單程$16.50+$4.20-$3.50=$17.20...
仲係飛龍翔道幹線0添...鐵路公司未必做到速遞級0既服務0既...

不過同鐵路重覆0既巴士路線就成為兩鐵合併之下0既大輸家
無他0既:假如鐵路公司車費同服務質素不符0既話
巴士公司大可放心:因為唔係每個香港人都坐合併後0既香港鐵路
(特別係趕時間同唔想做沙甸魚0既各位...真係睬地鐵都嫌0徙氣...)
[當年地鐵瘋狂加價,所謂何事?地鐵逼爆0左呀嘛~]
同時,巴士公司應該考慮一下對長途通勤者或者居民
提供一下折扣以外0既優惠/服務...否則一樣係等死

PS 巴士公司係時候準備一下呢場'時合作時對抗'0既市場競爭遊戲
唔好再亂打市民0既荷包0既主義為上策...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
CN9AMT100UP 發表於 2006-4-11 16:45 | 顯示全部樓層
香港巴士未死得住
最簡單的例子
6,6A同地鐵重疊左8成都未死得

再加上巴士公司近年來的STRATEGY
已經轉變為以舒適為主(成唔成功的後話,有人BUY就得)
再加上未來三數年都無新鐵路落成,對巴士界別的影響都唔會O甘大
所以,死唔死得都唔關兩鐵合併與否事。
Mel 發表於 2006-4-11 17:06 | 顯示全部樓層
講開鐵路....如果第日地鐵起埋南區線, 新城真係會慘失呢個戰略性重點lu....
GK9636 發表於 2006-4-11 17:11 | 顯示全部樓層

原帖由 LNChickenRice 於 2006-4-11 16:13 發表
香港巴士市場仲未死得住...
理由如下:
(1)有部分0既市場香港鐵路唔會到
例子:屯門去中環(不經元朗版本)
城巴0既962系雖然一程$18.20,但係唔兜元朗0既路線
仍然甚具吸引力
(不過,村巴0既出現證明0左,巴士公司 ...

死........都係遲早的事, 當然唔會因為單一合併就即死........

不知合併完成, 客量經過調整後, 各巴士公司又會少左幾多quota?, 沙中線未起, 九巴東九龍線就受衝擊

GK9636@ATENVIRO