hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) <無奈> 全程俾分段價,反而仲俾多左 <無奈> ...
開啟左側

<無奈> 全程俾分段價,反而仲俾多左 <無奈>

dennislokawai 發表於 2006-4-12 13:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

尋晚搭車返屋企,
用左7轉95呢個轉乘,
到搭95時,
上車發現個司機無轉番全價,
果時已知有機會用唔到個轉乘,
但條件反射下未來得切反應已經拍左咭,
一望之下不出所料,
真係無左轉乘。
原本可以只俾$6.00就可以返到屋企,
但依家竟然要成$7.30呢!
真係收費係平左但俾既錢反而多左!
youtube.com/c/dennislokawai
~誰@359~ 發表於 2006-4-12 15:13 | 顯示全部樓層
如果你覺得有需要,咪同九記講叫佢回水囉
之後就會寄張值個三既支票畀你…
字大只顯得人自大
ctb969 發表於 2006-4-12 15:32 | 顯示全部樓層
比多左$1.3算濕碎喇

早幾個月用「即日來回証」搭969,點知回程上車時部八達通機按錯行車方向,
「即日來回証」失效,又扣多$20.7... 加加埋埋扣左三程錢
最後收番張城巴logo支票
let the spirit move you
kay 發表於 2006-4-12 15:32 | 顯示全部樓層

用1.30來買教訓,
我以前試過,多付了1.00
以前聽司機話遲d會自動退錢在八達通
(個時有次搭91A,寫著3.40,d阿婆俾左,而我給硬幣)
Ketsu 發表於 2006-4-12 15:39 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2006-4-12 15:32 發表
用1.30來買教訓,
我以前試過,多付了1.00
以前聽司機話遲d會自動退錢在八達通
(個時有次搭91A,寫著3.40,d阿婆俾左,而我給硬幣)

我以前夠試過響西隧口
用過海價搭905落黃金啦!

之前仲要係搭930返過黎轉既!
(原因係朋友講錯左約會地點
搞到我上錯車...)
Abusing dead rule -> Denial of reality
LS996 發表於 2006-4-12 16:15 | 顯示全部樓層
琴晚搭66同樣遭遇
老師傅全程 $3.5
我玩的應只付$3.1
比多了$0.4
無味罐頭
tse0856 發表於 2006-4-12 16:44 | 顯示全部樓層

我試過搭968全程只需$3.5
gn3509 發表於 2006-4-12 16:59 | 顯示全部樓層
上次搭29M→89去黃大仙,回程搭74A→29M,點知回程29M冇左優惠,
CHECK番原來去程同回程相隔時間唔夠,89→74A用左個優惠,
結果本來回程只需要$4.2,變左$5,蝕左$0.8
今期流行:690是原罪
 樓主| dennislokawai 發表於 2006-4-12 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-12 03:13 PM 發表
如果你覺得有需要,咪同九記講叫佢回水囉
之後就會寄張值個三既支票畀你…

算啦~呻下&#21867;~
有心追已向司機追左...
youtube.com/c/dennislokawai
LS996 發表於 2006-4-12 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-4-12 18:27 發表

算啦~呻下&#21867;~
有心追已向司機追左...

愚問..向完司機追會點
無味罐頭