hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006 年南區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006 年南區巴士路線發展計劃

nwfb1601 發表於 2005-1-15 17:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
Seiko 發表於 2005-1-15 18:05 | 顯示全部樓層
南區機場線隻字不提? 開線無期?#:`(
FAST 發表於 2005-1-15 18:08 | 顯示全部樓層
老實講...

M47 就做西營盤客O既...

而971 依家域多利道都有好多客....

好難想像到....CUT 短左之後會點囉..........

而且域多利道又唔係負荷唔到..
ronaldlau 發表於 2005-1-15 18:29 | 顯示全部樓層

鴨利洲區的建議正是我們想法... 好呀!!!
95C 同 595 分工... ok 呀~
dydx 發表於 2005-1-15 18:50 | 顯示全部樓層
78:計劃改以石排灣為總站,我諗都係因為石排
灣村重建完成後,居民以原黃竹坑村居民為主的
緣故

但係只去石排灣就一定會CUT車..以前由黃竹坑
去香港仔就話要搭車姐,石排灣去香港仔行都得
啦......得番華貴/田灣去香港仔客,又比小巴分左
一部分,減班在所難免

970X:對我呢個石排灣居民黎講絕對係好事
冇左條971,有番條970X都唔錯...(橫掂原971計劃
縮去堅城,不如果條改編號,呢條叫番971仲好)

971:既然970X改去石排灣,971縮去堅城都不失
為好事,但最好改編號(901都唔錯)

90:似乎有D多餘喎......不如直接改為海怡做總
站,其餘不變仲好啦

90B:同90一樣,改黎改去盞擾民

590A:早上繁時單向往金鐘已經足夠....因為回
程需求不大,而且有90前往海怡

94A:香港仔區內路線可以直接少少..因為由香
港仔往來利東同華富的乘客不多

91A:服務時間咁山卡啦,晨早應該CUT啦~

95:唔上石排灣,同以前95A有咩分別?

95B/97A:一早就要啦....連97A都冇乜客,繁時仲
整多條95B

170:對南區居民係天大o既喜訊....不過驚班沙
田←→銅鑼灣客反對喎

[ Last edited by dydx on 2005-1-15 at 18:53 ]
bigfish_hk2 發表於 2005-1-15 19:00 | 顯示全部樓層
[ref=60444]dydx[/ref]  在 2005-1-15 06:50 PM 發表:

95:唔上石排灣,同以前95A有咩分別?

請問點解 95 唔上石排灣呀?
如果真係唔上石排灣,建議因路程縮短後將車費下調至$2.5 (與98同價)
福建幫超市有過期30日叉燒包
a396 發表於 2005-1-15 19:02 | 顯示全部樓層

我反對城記考慮縮短 Rt.M47 到堅城同埋新記
縮短 Rt.971 到堅城, 因為如果真係縮短 Rt.M47 到
堅城o既話, 盞冇車搭, 尤其係晌域多利道一帶o既
居民, 用 $4.8 去中環我覺得係好困難, 即使有綠頂
去到中環都收得甘啦! :mad:

我同時反對新記考慮縮短 Rt.971 到堅城, 咁樣o既
話, 即使要縮都縮到 Tin Wan / Cyberport 夠喇.

另外, 我反對城記將 Rt.90 延到海怡o既同時加到
$5.8, 最好將 城新 o既海怡線劃一收 $5.
( Rt.91, 95C, 171, 671 例外)

[ Last edited by a396 on 2005-1-15 at 19:11 ]
獨派交通迷同政治學人
 樓主| nwfb1601 發表於 2005-1-15 19:06 | 顯示全部樓層
[ref=60452]a396[/ref]  在 2005-1-15 07:02 PM 發表:
我反對城記縮短 Rt.M47 到堅城同埋新記
縮短 Rt.971 到田灣, 因為如果真係縮短 Rt.M47 到
居民, 用 $4.8 去中環我覺得係好困難, 即使有綠頂
去到中環都收得甘啦!

我同時反對新記考慮縮短 Rt.971 到堅城, 咁樣o既
話, 即使要縮都縮到 Cyberport 夠喇.

而且如果 971 可以免費轉 905 o既話,盞令到原本客量
麻麻0既 904 死得仲快。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| nwfb1601 發表於 2005-1-15 19:08 | 顯示全部樓層
[ref=60452]a396[/ref]  在 2005-1-15 07:02 PM 發表:
另外, 我反對城記將 Rt.90 延到海怡o既同時加到
$5.8, 最好劃一收 $5.

無計,因為 90B 都係收 $5.80,所以 90 唯有跟佢咁收 $5.80。
ccicoltd 發表於 2005-1-15 19:12 | 顯示全部樓層

[ref=60452]a396[/ref]  在 2005-1-15 19:02 發表:
我反對城記考慮縮短 Rt.M47 到堅城同埋新記
縮短 Rt.971 到田灣, 因為如果真係縮短 Rt.M47 到
居民, 用 $4.8 去中環我覺得係好 ...

現時 M47 可轉乘 10 等線,相信將來仍保留轉乘。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2