hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [討論]沙田至將軍澳巴士線
開啟左側

[討論]沙田至將軍澳巴士線

JX9097 發表於 2006-4-12 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-4-12 23:02 發表
行得晒就冇可能架啦...
即係好老實講...
都冇可能要架車晌康盛開兜勻成個將軍澳先走...

咁樣行45分鐘都出唔到將軍澳
KY9143 發表於 2006-4-12 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-4-12 23:09 發表

咁樣行45分鐘都出唔到將軍澳

老實講...
就算開呢兩條線,
我認為都係應該晌將軍澳作出一定取捨囉...
正如263都唔會兜到入兆康屯碼一樣...
Beautiful Fighters
orange 發表於 2006-4-12 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-4-12 23:10 發表

老實講...
就算開呢兩條線,
我認為都係應該晌將軍澳作出一定取捨囉...
正如263都唔會兜到入兆康屯碼一樣...

就算將軍澳唔行晒咁多區,沙田區都無一個類似
城隧轉車站物體將不同屋村地區既客帶去呢條
線上,結果咪又要左兜右兜,根本浪費資源
KY9143 發表於 2006-4-12 23:20 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2006-4-12 23:16 發表

就算將軍澳唔行晒咁多區,沙田區都無一個類似
城隧轉車站物體將不同屋村地區既客帶去呢條
線上,結果咪又要左兜右兜,根本浪費資源

大老山隧道轉車站...

咁大個轉車站冇人去諗辦法發展其實係一個失敗之處
orange 發表於 2006-4-12 23:28 | 顯示全部樓層
原帖由 KY9143 於 2006-4-12 23:20 發表

大老山隧道轉車站...

咁大個轉車站冇人去諗辦法發展其實係一個失敗之處

大老山未有沙田西(顯徑,大圍,新翠)既線,
咪一樣滿足唔到佢o地既要求
KY9143 發表於 2006-4-12 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-4-12 23:28 發表

大老山未有沙田西(顯徑,大圍,新翠)既線,
咪一樣滿足唔到佢o地既要求

ok~咁我黎一個假設..

假設新線以沙田市中心/沙田火車站/瀝源(經沙田市中心)做總站
咁你話轉唔轉到?
既然可以做到轉大隧線..
咁同樣可以做埋283...80K..誇D既,,
81K,88K都仲得...

即係話...
即使呢類線要開...
仍然乘客需要轉車...
不過轉車次數仍然處於不多於兩次既狀態...
KY9143 發表於 2006-4-12 23:53 | 顯示全部樓層

如果俾我諗..我會咁諗...
(雖然同359兄先前打過上黎既POST相似...
但老實講..成個PLAN係我俾佢既~
唔信可以問佢~)

新線由坑口/寶琳開..
經坑口,將南,尚德,將軍澳隧道,
觀塘繞道,大老山隧道,
沙田圍路直達沙田市中心/火車站

由大老山隧道,沙田市中心作轉乘點,
因為呢兩點可以連接往大埔,新界北區,馬鞍山,與及上文提過既沙田西,以致火炭既客源...
而晌坑口做轉乘點..亦可以用作連接康盛(雖然我唔預期有太多人會咁做~)
所以..如果話將沙線淨做呢兩區既客...
我個人絕對唔認同...
蘭州拉麵 發表於 2006-4-13 01:24 | 顯示全部樓層
wally 發表於 2006-4-13 03:01 | 顯示全部樓層
If we add a new route... I believe it need to cover only the heart of both district... And just make BBI at both end...
Like Sha Tin Town Centre <-> 80K/88K/283 (Tai Wai), 80K/81K/282/284 (Shing Mum South), 81K/88K (Fo Tan)
Cairns' Rock Tunnel <-> 74X/75X/277X (Tai Po/North District), 85C/89C/89D (Ma On Shan), 82X/84M (City One)

If this new route add the above BBI and a few more could ensure that they have a reasonable demand first... As this could be faster than 74X/75X<->98A/296A as this new route would need to take a faster way not via Kwan Tong to skip the heavy traffic jam area...
~誰@359~ 發表於 2006-4-13 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-4-12 23:53 發表
如果俾我諗..我會咁諗...
(雖然同359兄先前打過上黎既POST相似...
但老實講..成個PLAN係我俾佢既~
唔信可以問佢~)

新線由坑口/寶琳開..
經坑口,將南,尚德,將軍澳隧道,
觀塘繞道,大老山隧道,
沙田圍路直達沙田市中心/火車站

由大老山隧道,沙田市中心作轉乘點,
因為呢兩點可以連接往大埔,新界北區,馬鞍山,與及上文提過既沙田西,以致火炭既客源...
而晌坑口做轉乘點..亦可以用作連接康盛(雖然我唔預期有太多人會咁做~)
所以..如果話將沙線淨做呢兩區既客...
我個人絕對唔認同...

理念係一樣,但係做出泥個方法唔同
你初時係諗住大幅拉長296A,但係我個方法就係用新線

而且我覺得,呢條線一定唔可以畀山上人坐到
一來就算佢點轉車都好,都係畀貴左,二來你靠條296M去轉…
三來冇理由叫人o係將軍澳兜咁大個圈
所以我會建議將沙線係同將南提供轉乘服務,同埋畀坑口既人有得更快咁轉車
仲要嚴格控制行車時間,咁樣的話,新線用既資源唔會太多
原有轉乘路線既客量都唔會太受影響,可以照顧得到冇得坐呢條線既人
字大只顯得人自大