hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 馬航又出事
開啟左側

馬航又出事

S3BL100 發表於 2014-7-20 11:06 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-7-19 23:58 發表

本人多次觀察該板友在本板的其他文章,也經常乘坐頭等客位,有理由相信該板友對飛機機械工程十分清晰.
因此,一位對飛機機械知識資深的板友,查詢"飛機會否因而退役",估計貼文前曾作出過專業的評估,希望向更資深的
航 ...

特工板友,而家係成架飛機散晒喎,點修復?整過架新既唔好?

今次接近三百人無辜喪生,被停板板友呢個時候走出來問架飛機會唔會退役,
我覺得除左無稽,更加係對死者不尊重,言論輕佻,令人不安同噁心。

事實係,凡親有人在空難發生後,在傳媒面前拎來開玩笑,結果必然遭受社會輿論讉責。
言論係咪灌水係一件事,但係我覺得板友發表既言論
至少應該合乎社會規範,而家唔係開玩笑既時候,你又何必為該板友護航?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-7-20 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 AD118 於 2014-7-20 10:20 發表
http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/international/20140719/436133/1/

唔知俄同烏答唔答個10個問題?

當然今次烏克蘭同親俄武裝份子都各有自己的 agenda

不過大家又可以諗下,既然俄方有滲入分離派武裝份子支持佢地,
佢地有本事發射導彈,有咩咁出奇?

又諗下,點解出事後,普京要即刻走出來話,如果烏克蘭當局肯以和平為重,就唔會出現今次事件?
呢d言論唔係推卸責任?到底係邊個先走去烏克蘭東部搞搞震?
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2014-7-20 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-7-20 11:11 發表

當然今次烏克蘭同親俄武裝份子都各有自己的 agenda

不過大家又可以諗下,既然俄方有滲入分離派武裝份子支持佢地,
佢地有本事發射導彈,有咩咁出奇?

又諗下,點解出事後,普京要即刻走出來話,如果烏克蘭當局肯以和平為重,就唔 ...

老實講今次美國就算咬住俄佬唔放又點,
單野唔發生都發生左, 唔通美國要生擒普京為呢單野找數,
唔好玩啦, 美國佬未一樣係自己利益而優先,
如果馬拉強小小, 美國都可能真係會出聲幫下佢,
而家件事未做下樣, 過多幾個月件事淡左就等如第二單 MH370 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2014-7-20 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2014-7-19 21:34 發表
不計出事那兩部,MH本身已經退了兩部772(9M-MRI、9M-MRK);
觀乎近年MH的widebody機隊其實不斷萎縮,本身十幾部744變了做六部388,
舊那批332/333全數退役新那批333數量實際上少了,只見買多了738。 ...

其實 MH 呢幾年國際網路都係咁縮緊,
冇辦法, MH 根本個經營情況根本就唔係好,
長途線有多個國際對手, 就算區內線仲有間 Air Asia 打到半死,
咁其實仲需唔需要咁多長途機隊呢 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
OTIS401 發表於 2014-7-20 18:02 | 顯示全部樓層
https://hk.news.yahoo.com/%E6%8E ... 5%A8-215908255.html

買左今年12月31號前出發的馬航機票
不管是甚麼票種,都可以在7月24號前全額退票
cheungtszfung 發表於 2014-7-20 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-7-20 17:49 發表

其實 MH 呢幾年國際網路都係咁縮緊,
冇辦法, MH 根本個經營情況根本就唔係好,
長途線有多個國際對手, 就算區內線仲有間 Air Asia 打到半死,
咁其實仲需唔需要咁多長途機隊呢 ? ...

有數得計
KUL-NRT-LAX線摺左NRT-LAX段,變左唔一定要用772,333都得
CDG+LHR線用388,澳洲線333/772都得(333為主、Darwin線用738)

佢都係行番regional線用738去加密班次仲好
2856 發表於 2014-7-20 21:02 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2014-7-20 18:02 發表
https://hk.news.yahoo.com/%E6%8E%A5%E9%80%A3%E5%87%BA%E4%BA%8B-%E9%A6%AC%E8%88%AA%E4%B9%98%E5%AE%A2%E5%8F%AF%E5%85%A8%E9%A1%8D%E9%80%80%E7%A5%A8-215908255.html

買左今年12月31號前出發的馬航機票
不管是 ...

有報導指馬航有可能破產。
如今乘客可以全數退票,馬航財政
狀況會雪上加霜。

不過總好過某航空,在破產前
推出大量優惠機票後走數。
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-20 21:35 | 顯示全部樓層
原帖由 2856 於 2014-7-20 21:02 發表

有報導指馬航有可能破產。
如今乘客可以全數退票,馬航財政
狀況會雪上加霜。

不過總好過某航空,在破產前
推出大量優惠機票後走數。

邊間?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| FBI2 發表於 2014-7-20 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-7-20 11:06 發表

特工板友,而家係成架飛機散晒喎,點修復?整過架新既唔好?

今次接近三百人無辜喪生,被停板板友呢個時候走出來問架飛機會唔會退役,
我覺得除左無稽,更加係對死者不尊重,言論輕佻,令人不安同噁心。

事實係,凡親有人在空難發生 ...

站在個人立場,區姓板友確實玩野灌水,暫時未見過一部散晒的民航機會被修復,停板是活該.
不過,法律,站規和潛規則,往往並非成正比. 有些情況,眾人認為是違法,但偏偏在法律上難以入罪.
就如今次馬航例子,從客觀因素看,擺明係俄軍班馬仔做,但証據呢? 佢地企圖毀屍滅跡,你聯合國奈佢咩何? 真相永遠冇人知.
美國佬夠薑就出兵打親俄武裝,一係就荷蘭佬出兵打,而家俄國擺明恰人,呢D所謂"強國"都要死忍,唔通下下要"等天收"先搞掂咩.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
admin26 發表於 2014-7-20 22:26 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-7-20 21:42 發表

站在個人立場,區姓板友確實玩野灌水,暫時未見過一部散晒的民航機會被修復,停板是活該.
不過,法律,站規和潛規則,往往並非成正比. 有些情況,眾人認為是違法,但偏偏在法律上難以入罪.
就如今次馬航例子,從客觀因素看, ...

其實你知唔知自己講緊咩, 之前講完"理由相信該板友對飛機機械工程十分清晰", 又批評我"甚至動用站規,此舉只會
讓業界人士覺得我們對飛機機械的可行性不專業"

轉頭又講"區姓板友確實玩野灌水", "停板是活該", 之後又話"站規和潛規則,往往並非成正比. 有些情況,眾人認為是違法,
但偏偏在法律上難以入罪."

明明我已用站規處理, 請問如何站規和潛規則往往並非成正比?  其實究竟你想點? 我會保留追究你對我判決無理批評的權利
版務文章