hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 261逢公眾假期係咪派三架金車?
開啟左側

261逢公眾假期係咪派三架金車?

HY671 發表於 2006-4-20 16:14 | 顯示全部樓層

原帖由 CK4013 於 2006-4-20 16:08 發表
261駛唔駛用咁大部車啊!
不如同258D換2部AMN好過啦!

AMN同ATR載客量差果少少,有幾大分別呀?
永遠懷念MJ
CK4013 發表於 2006-4-20 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2006-4-20 16:14 發表

AMN同ATR載客量差果少少,有幾大分別呀?

258D繁忙時間有時班班企
ATR應該可以企多十個人啦!
Uh jjuh myun (左右為難)
GD1570 發表於 2006-4-20 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 20/4/2006 03:18 發表

但奇怪在呢條線同隔離果條線一齊入報告換車...(呢條要統一車型,隔黎果條就唔記得左做乜)
反而係隔離果條成功換車...相反呢條線就淪得上文所講的情況...

咁其實依條線有咁既待遇都唔奇既...
始終原有的金車載客量高係一個事實...
亦非常適合佢用...

反而想知道點解再隔離的「孤獨路線」自01年換左全金之後就冇得再換車..
理論上那條線的「重要性」點都高過另外兩條wor...
話曬會經過人地地球,點都要威下架啦....

P.S.:JN1566今朝行返58X的MH139個字軌.(即原JN1566的字軌)

你有你可愛,我有我好笑。
FD_8592 發表於 2006-4-20 23:45 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2006-4-20 23:26 發表

咁其實依條線有咁既待遇都唔奇既...
始終原有的金車載客量高係一個事實...
亦非常適合佢用...

反而想知道點解再隔離的「孤獨路線」自01年換左全金之後就冇得再換車..
理論上那條線的「重要性」點都高 ...

但隔黎村果條已經岩岩收左2 部新野...做左屯廠第一,成個火車站又係得佢一個有...已經係算係咁啦...

而家祈望黎緊1,2年果條大線會有轉機...
GD1570 發表於 2006-4-21 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 20/4/2006 23:45 發表

但隔黎村果條已經岩岩收左2 部新野...做左屯廠第一,成個火車站又係得佢一個有...已經係算係咁啦...

而家祈望黎緊1,2年果條大線會有轉機...

隔離果條我想佢加車多過轉車
下下繁忙時間在九龍等佢,望住屯南旺火線兩三分鐘一架,空空如也,來兩班先來到一班,仲要坐到滿曬,真係佛都有火...

果條大線,唔轉都冇咩所謂,只係覺得奇怪九記唔係好鐘意SHOW野架咩,點解唔拎果條大線去SHOW呢?話曬都係第一次西隧全日獨營路線WOR....
FD_8592 發表於 2006-4-21 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-4-21 00:19 發表

隔離果條我想佢加車多過轉車
下下繁忙時間在九龍等佢,望住屯南旺火線兩三分鐘一活A來兩班先來到一班,仲要坐到滿曬,真係佛都有火...

果條大線,唔轉都冇咩所謂,只係覺得奇怪九記唔係好鐘意SHOW野架 ...

我講果條大線唔係過海果條WOW
係出九龍南果條...3 年後又有鐵路打對台...唔早D 轉型既話我驚遲早變左好似屯門邊皮屋苑果條獨家線咁...比人打殘左先轉形...
CardCaptor 發表於 2006-4-21 03:14 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2006-4-21 00:49 發表

係出九龍南果條...3 年後又有鐵路打對台...唔早D 轉型既話我驚遲早變左好似屯門邊皮屋苑果條獨家線咁...比人打殘左先轉形...

要打殘就打殘吧
你估藥行賣藥兼賣洗頭水嗎??

看眼下的87D如何守得住
可能就是它的"救命良方"...
(不過到時先算吧)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
GD1570 發表於 2006-4-21 07:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 21/4/2006 00:49 發表

唔好意思,理解錯誤。

其實都唔駛驚既...
睇返其實搭鐵路的時間應該會慢過佢(無計,因為一定要駁輕鐵)
而且鐵路我深信唔會可以收到$13.00咁平囉,
所以九龍南果條線應該冇咩野
咁當然啦,預左老運會cut車架啦...

而且,佢可以點樣轉型?唔通搵去九龍城碼頭咩....
到時又增加左車費啦WOR.....

P.S.:其實老運CUT車駛唔駛過區議會呢?
GK9636 發表於 2006-4-21 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2006-4-21 07:21 發表

唔好意思,理解錯誤。

其實都唔駛驚既...
睇返其實搭鐵路的時間應該會慢過佢(無計,因為一定要駁輕鐵)
而且鐵路我深信唔會可以收到$13.00咁平囉,
所以九龍南果條線應該冇咩野
咁當然啦,預左老運會 ...

cut車要過區會, 有數據及強硬立場, 相比cut線, cut車好難cut唔到

根據過往經驗, 各指定路線先會被限制(減少)出車數目, 之後先明正言順cut, cut唔成又唔俾出車就收車交數

沙廠多線之前積埋d收車到而家都好似仲未cut o西
GK9636@ATENVIRO
kachun28 發表於 2006-4-21 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2006-4-21 00:49 發表

屯門邊皮屋苑果條獨家線,去到尾二果個站已經落左九成客,
去到總站,好多時都唔夠十個人落車......
真係俾人打到落花流水......