hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 迷了九巴76k..........
開啟左側

迷了九巴76k..........

daiteioh 發表於 2006-4-13 18:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴76k對小弟來說,幾好玩東西,
搭76k時,它好似像風馳電掣全速去元朗,
好玩極了。
路途上,可以看到村屋小鎮及綠意盎然的樹木,
令小弟心曠神怡,
加上九巴76帶有古老歷史的色彩,
甚至小弟迷上了這老線,
日夜掛念這個老線。
各位板友,你有搭76k嗎?
希望你們會喜歡這老線吧

:P...................
imagicas_kimi 發表於 2006-4-13 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-13 18:32 發表
好玩極了。
令小弟心廣神怡,
甚至小弟迷上了這老線,
日夜 ...

可是, 此線現在已經變了全冷線....
不能如惜日般吹風了...

話說回來,
kmb_70線也不差呢!
挺令喜歡吹風遊逛的人喜歡!
LN9267 發表於 2006-4-13 21:51 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2006-4-13 18:32 發表
好玩極了。
令小弟心廣神怡,
甚至小弟迷上了這老線,
日夜掛念這個老線。
希望你們會喜歡這老線吧

心曠神怡

76K我都搭過,好好,有美好風景,令人心情輕鬆。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
chan6723 發表於 2006-4-13 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 imagicas_kimi 於 2006-4-13 21:47 發表

可是, 此線現在已經變了全冷線....
不能如惜日般吹風了...

我反而覺得,76K 沿路都有唔少大貨車行經,而大部份路段
都起在高速公路隔離,空氣根本就唔係大家所諗到咁好。
76K 全冷至少唔駛係新田一帶做吸塵機…

自己都間中搭 76K,而家批 AD 我覺得真係唔係咁好坐,
唔單止係 EU, EV 牌果批 AD 內籠殘,呢批車行青山公路仲要
好拋好「凳」,AL, AV 行米埔果段定好多。

反而以前批熱狗行車尚算穩定。
教導子女遠離益童
湯美 發表於 2006-4-13 22:11 | 顯示全部樓層
好玩極了。
令小弟心廣神怡,
甚至小弟迷上了這老線,
日夜掛念這個老線。
希望你們會喜歡這老線吧

都係鐘意 ME 時代,
全冷後原有味道失色不少 ...
chicken 發表於 2006-4-13 22:22 | 顯示全部樓層
食到飽飽搭76k.......我諗一定會凳到嘔..........以前ME明明好地地...宜家d AD行76k真係唔多掂
 樓主| daiteioh 發表於 2006-4-13 22:37 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2006-4-13 21:51 發表

心曠神怡。

76K我都搭過,好好,有美好風景,令人心情輕鬆。

sorry,
多謝你指正
:P...................
kiwai 發表於 2006-4-13 23:00 | 顯示全部樓層
我由丹拿年代開始坐76K, 直到今年年頭就冇再坐過lu.....
我最記得有一次坐到M21 (51全冷前), 可能講出黎都冇人信
但我親眼從導航位看見速度表來的指針直指八十......
DBTSL 發表於 2006-4-13 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2006-4-13 23:00 發表
我由丹拿年代開始坐76K, 直到今年年頭就冇再坐過lu.....
我最記得有一次坐到M21 (51全冷前), 可能講出黎都冇人信
但我親眼從導航位看見速度表來的指針直指八十......

M21絕對可以做到,不過車尾真係好熱~
小弟記得車廂通道近尾排座位有一塊「銻片」,部份引擎熱氣由此散出~
We create a bus style.
CK4013 發表於 2006-4-13 23:24 | 顯示全部樓層

我都幾鍾意搭76K
因為元朗去上水個分段收費真係好吸引
所以搭完70一定會去搭76K落元朗

不過我記得有一次搭雞車行76K
第一次俾人CHECK身分證
Uh jjuh myun (左右為難)