hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 深圳有咩好玩?
開啟左側

深圳有咩好玩?

flora 發表於 2006-4-13 22:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

嘻~ 我打算下星期同d 朋友仔去深圳話下
我地想去按摩, 食野...
唔知有咩好介紹呢?
另外我想問下書城o係邊架?
謝謝
kwaishing 發表於 2006-4-13 23:20 | 顯示全部樓層
如果由羅湖去書城, 最方便就是坐地鐵(單程收費2元), 於大劇院站下車, 一出地鐵站就係.
2A_DL13 發表於 2006-4-14 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 flora 於 2006-4-13 22:42 發表
嘻~ 我打算下星期同d 朋友仔去深圳話下
我地想去按摩, 食野...
唔知有咩好介紹呢?
另外我想問下書城o係邊架?
謝謝

如果只係按摩,東門有些約50多元,不過只是有按摩2小時
其他甚麼都不包。

我知大多數香港人上深圳按摩的,比較多選擇連埋訓一晚,
消費大約每日百多元,另外有些包埋自助餐,約二百元。

不過詳細地址欠奉。

食野就睇你想食乜.....buffet?飲茶定小菜?
Your global lifestyle partner..
chickenbus 發表於 2006-4-14 00:21 | 顯示全部樓層

小弟岩岩去完中森名菜,野食算唔錯,壽司幾好,但係價錢絕對唔抵,五個人食左八百蚊…
barking 發表於 2006-4-14 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2006-4-14 00:04 發表

如果只係按摩,東門有些約50多元,不過只是有按摩2小時
其他甚麼都不包。

我知大多數香港人上深圳按摩的,比較多選擇連埋訓一晚,
消費大約每日百多元,另外有些包埋自助餐,約二百元。

不過詳細地址 ...

是否那些叫"休閑中心"的地方?
呢個 terms 真係令人摸不著頭腦
cx838 發表於 2006-4-15 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2006-4-14 19:15 發表

是否那些叫"休閑中心"的地方?
呢個 terms 真係令人摸不著頭腦

是的,便是那些休閒中心了。很多的服務也很好。

至於中森明菜,個價錢唔平,但有些平野,像粥和燒雞,
咪係便宜囉。鐵板燒青口都可以。
da54 發表於 2006-4-17 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kwaishing 於 2006-4-13 23:20 發表
如果由羅湖去書城, 最方便就是坐地鐵(單程收費2元), 於大劇院站下車, 一出地鐵站就係.

近年好多人都鍾意去深圳購書中心,地鐵科學館站落,書多環境好~

另外按摩方面,看你想 dup 咩骨啦...
有「正骨」、「邪骨」~~ (唔好問我有咩分別... 呢 d 自己思考下啦~)
邪骨我就未幫襯過喇 (亦無需要,哈哈),我只係去過一間正骨...
我諗呢 d 搵朋友帶路比較好,因為始終唔熟的話荷包可能好傷...
我早兩日同女朋友去,因為有人推介揀左 d 貴價 d 的按摩服務,埋單每人 ~170...
不過一分錢一分貨.... 總之最好就問下人啦...

食就可以諗下食小肥羊,我估計價錢係香港的 1/3...
鼎泰豐 (台灣名小籠包) 一籠八隻小籠包只需 16 蚊 (雖然無咁好食,不過台灣要 ~HK$50 一籠)
另外我上司上次帶我去羅湖商業城的丹桂軒,價錢比得上香港,不過好食,所以都好多人排隊。
平 d 亦可以諗味千拉面,比香港略平。不過 KFC 同麥當勞就唔駛考慮喇...

至於你們信不信?反正我信了
691 發表於 2006-4-17 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2006-4-17 00:17 發表
平 d 亦可以諗味千拉面,比香港略平。不過 KFC 同麥當勞就唔駛考慮喇...

如果想食平的KFC就應該考慮一下,
因為價錢比香港平得多.

不過如果食特色食物當然不用考慮
主要都係想睇想食平0野,定係好0野。
da54 發表於 2006-4-17 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 691 於 2006-4-17 00:34 發表

如果想食平的KFC就應該考慮一下,
因為價錢比香港平得多.

不過如果食特色食物當然不用考慮
主要都係想睇想食平0野,定係好0野。

KFC 一個餐都起碼 20 蚊,我琴日係香港用報紙 coupon 食餐都只係 $24...
山長水遠去慳個 4 蚊雞,不如慳返 d 車費好過啦。如果要食平野,
點都係幫襯其他本土餐廳而唔係外國快餐連鎖點掛~ 咁都無 mood 啦...
(香港食碗魚蛋粉都只係 $10,無必要去深圳食好平的野)

至於你們信不信?反正我信了
gordon 發表於 2006-4-17 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-4-17 00:17 發表
近年好多人都鍾意去深圳購書中心,地鐵科學館站落,書多環境好~

另外按摩方面,看你想 dup 咩骨啦...
有「正骨」、「邪骨」~~ (唔好問我有咩分別... 呢 d 自己思考下啦~)
邪骨我就未幫襯過喇 (亦無需要,哈哈),我只係去過一間正骨...
我諗呢 d 搵朋友帶路比較好,因為始終唔熟的話荷包可能好傷...
我早兩日同女朋友去,因為有人推介揀左 d 貴價 d 的按摩服務,埋單每人 ~170...
不過一分錢一分貨.... 總之最好就問下人啦...

食就可以諗下食小肥羊,我估計價錢係香港的 1/3...
鼎泰豐 (台灣名小籠包) 一籠八隻小籠包只需 16 蚊 (雖然無咁好食,不過台灣要 ~HK$50 一籠)
另外我上司上次帶我去羅湖商業城的丹桂軒,價錢比得上香港,不過好食,所以都好多人排隊。

深圳的按摩中心, 當然指「正骨」果種, 係唔多興講價的, 不過若您有心佢地
都可以平少少俾您, 上次小弟同女友去香格里拉附近某間, 本來九十幾蚊三粒
鐘, 修腳飛髮揼骨咩都得, 講到88蚊三個鐘, 當時用左一個鐘修腳, 兩個鐘揼骨.
(不過香格里拉一帶幾雜下, 小弟曾經在該處間大家樂附近見到有人被打荷包)

若果時間許可, 可以找間髮型屋洗個頭(剪就免啦, 果度Style好老土架), 包埋半
身按摩, 當然不及按摩中心那些啦, 小弟去開果間今天(16/4)才去過, 在東門的.

羅湖商業城的酒樓價錢可以貴過香港, 同埋點心咸了少少, 不過丹桂軒小弟未
去過.

深圳的味千拉面比香港平大約一半, 一碗麵$20已有交易.

東門步行街有D一串串的小吃, 小弟係幾鍾意食的, 夠香口又夠飽肚, 價錢只係
幾蚊, 個人推介牛丸......(雖然不知它們的衛生情況, 不過實在好吃)

小弟又覺得KFC冇問題, 不過麥記就......小弟今日(16/4)同埋前幾個月去過幫襯
今日去沙河市場果間, 前幾個月去東門果間, 兩次同樣地食到小弟痾到飛起.

至於羅湖區的小肥羊在地王大廈附近, 不過要搵, 地點大約在歲寶百貨對面, 與
東門果間一品小肥羊是兩間不同的店來的, 記得唔好去錯.

其實東門間豪客來牛排館都唔錯, 不過價錢同響香港去椰林閣差不多, 但係沙
律可以任筆一次, 像當年香港的Pizza Hut般.

如果想嘆咖啡, 小弟建議去東門的可頌坊好過去星巴克, 價錢平一截, 不過星巴
克係可以坐久一點, 上次小弟同女友去完青青世界, 黃昏時分就在金光華廣場間
星巴克內坐了兩小時, 視乎您除了蛋糕以外, 想不想吃其他西式小吃, 因為可頌
坊有法式麵包及Pizza食.

如果想渡假, 南頭的青青世界係一個上佳的選擇, 價錢唔係貴, 上次小弟同女友兩
個人夾埋, 住房(小弟果間房係價值$490的四人房), 食野(仲要叫到成枱都係野食,
燒鵝都食左半隻, 每餐都係約一百元而已), 最後一千蚊有找, 可以在東門坐西湖運
輸369線直達門口, 或者在世界之窗地鐵站坐42或者51, 青青世界下車步行15分鐘,
或者訂房時預約接送(蛇口碼頭或世界之窗地鐵站), 訂房可找中旅社或者油麻地旅遊.

要注意的是, 不要理睬在街頭拉客去修甲或者影沙龍相那些女人, 同埋要扮到好熟路
咁款, 因為熟路的人少一點機會被人打荷包或袋, 扒手的目標多是一些唔熟架步的
外地人, 同埋有得幾個人, 打的好過坐巴士.

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法