hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?
開啟左側

「奇聞」乜98S真係咁快、咁多客咩?

~誰@359~ 發表於 2006-4-13 23:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔好以為98S真係好多客,實際上係要夾到好多野先做到咁既佳積

話說我個朋友琴日坐98S去寶林(KH2922),1822九江街上車,上層坐滿窗口位
1831到聯合廣場,前面有一架98C壞車(JP5185)
根據個朋友轉述,當時只有四個客等過車,而其中只有一個上98S
果陣98C冇理由到左太子都只係得四個客,加上o係佢上98S之前既五分鐘都冇98C到達
由此推斷到呢班98C壞車已經係早兩班既事,而98S前面果架98C已經上到頂閘
1835到左旺角道排隊上客,埋站之後見到個站有37個人等車,但係得17個人上車
1844到嘉道理道,1852到富豪東方酒店,當時架扒已經頂閘
而呢位朋友講,話架扒係o係眼科醫院上到頂閘既
佢o係寶儉樓落車果陣時為1911,事後佢更加同我講:「至於架車幾點去到坑口,我就唔知啦~

又話說呢位朋友岩岩搭105返屋企,佢坐架車o係將軍澳道爬左架98C
架小巴沿途以正常既極快速度行走,但係架小巴o係翠林斜路就見返早前爬左既98C啦…

所以話,98S快唔係必然,而要企甚至頂閘就更加啦
字大只顯得人自大
jason969 發表於 2006-4-14 00:57 | 顯示全部樓層
個別例子而已,98S通常快98c 5-10分鐘,至於客量方面,如果98c同98s一齊黎,山下人當然搭98s,
但若果只見98c而未有98s的話,山下人都會搭98c ,皆因驚班98s走左有排等
所以不是因98s慢而不吸引山下人,只是班次疏,山下人唔會特登等98s(皆因到站時間因塞車而有很大偏差)

想提提~誰@359~ 版友,非繁時的98c的行車時間同繁時的98c的行車時間差別很大,照我乘兩線的經驗,通常98s的行車時間=非繁時的98c的行車時間
prmy3008 發表於 2006-4-14 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-13 11:41 PM 發表
唔好以為98S真係好多客,實際上係要夾到好多野先做到咁既佳積

話說我個朋友琴日坐98S去寶林(KH2922),1822九江街上車,上層坐滿窗口位
1831到聯合廣場,前面有一既P5185)
根據個朋友轉述,當時只有四個客 ...

唔上車既人可能去寶達上秀康盛翠林呢

相同情況都 apply 係 118P 度
除非有人要去杏花村
否則多數都係見車就上
尤其是係城巴時段三架正車一架 P 車
好多時都會比正車(or 隧道口特車)吸左上去
九巴時段都好 d,起碼預到要等幾多部

但係而家既 118P 多數都可以頂閘過海呢
HY2190
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-14 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 jason969 於 2006-4-14 00:57 發表
個別例子而已,98S通常快98c 5-10分鐘,至於客量方面,如果98c同98s一齊黎,山下人當然搭98s,
但若果只見98c而未有98s的話,山下人都會搭98c ,皆因驚班98s走左有排等
所以不是因98s慢而不吸引山下人,只是班次疏,山下人唔會特登等98s(皆因到站時間因塞車而有很大偏差)

即係話就算冇98S,佢地都會坐98C啦…

原帖由 jason969 於 2006-4-14 00:57 發表
想提提~誰@359~ 版友,非繁時的98c的行車時間同繁時的98c的行車時間差別很大,照我乘兩線的經驗,通常98s的行車時間=非繁時的98c的行車時間

我同意你呢句說話,因為旺角唔洗塞車
但係我個朋友係o係將軍澳道同翠林斜路見到同一架車,都唔關塞車事
字大只顯得人自大
 樓主| ~誰@359~ 發表於 2006-4-14 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 prmy3008 於 2006-4-14 11:19 發表

唔上車既人可能去寶達上秀康盛翠林呢

好明顯係啦,明明(d人普遍認為)98S快d,見到又岩路但係唔上都好奇怪喎
字大只顯得人自大
Dolphin 發表於 2006-4-15 19:39 | 顯示全部樓層
有時六點幾在美孚見Rt.98C好耐都無車返, 一有車返時就攪牌做Rt.98S都唔開Rt.98C...
然後Rt.98C客就要呆等, 真係幾激氣...
JT4686 發表於 2006-4-15 21:37 | 顯示全部樓層

本人是月黃昏當然坐98C。。。(架野字軌做唔中98S)
fokck 發表於 2006-4-16 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-4-15 19:39 發表
有時六點幾在美孚見Rt.98C好耐都無車返, 一有車返時就攪牌做Rt.98S都唔開Rt.98C...
然後Rt.98C客就要呆等, 真係幾激氣...

我諗係因為 98S 響張路線紙上白紙黑字寫明幾點鐘開,
所以九巴點都要盡量做到果個時間出黎,反而 98C 用
個「Range」黎 show 班次都仲可以「咋咋帝」減些少
班次

當然響車務上,或者果 d 車去美孚就係為左柯打 98S 呢
多啦A夢
Jak 發表於 2006-4-16 00:20 | 顯示全部樓層
個人覺得"山上既人"係多過"山下既人", 因為山下的人70-80%既人都坐地鐵,而98s 行隧道其實係好好定線,因為妳睇下98d 一樣好多人坐,但98s 班次太疏,而且應該行坑口先去寶琳應該順路d
fleetline 發表於 2006-4-16 08:25 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-4-13 23:41 發表

1831到聯合廣場,前面有一既P5185)
根據個朋友轉述,當時只有四個客 ...

首先, 你話去到聯合有架壞98C, 車上得4個人,
你又好肯定話有架98C接到頂閘?
你有冇諗過架車本身真係得4個人?

若然你的論點正確, 咁即係98C有15分鐘冇車,
但為何旺角道大站只得37個人等車?

另外, 時間又是一個問題, 由旺角道去嘉道理道要9分鐘?
九龍城去寶林要19分鐘, 是否慢得有點兒過份?