hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

VA54-HN8897 發表於 2014-7-31 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2014-7-31 16:23 發表

你既然選擇繼續盲目擁護區議會, 我唔可以阻止你, 但我一定要問你數個問題:
1. 西貢班議員得一想二, 想留692 但又要將荃, 唔比取消客量低的692, 請問係邊個責任?
(運輸署已經清楚講明將荃係用692 取消後的資源開辦) ...

回應:你既然選擇繼續盲目話人地擁護區議會, 我唔可以阻止你
vcvc0206 發表於 2014-7-31 19:04 | 顯示全部樓層
其實我覺得而家個爭議唔太複雜:
唔入秀明道(中秀)+深入四順,呢個我相信西貢區同大多數版友們都唔會反對,
因為實在太兜路以及浪費時間,同時成條線對將軍澳居民而言係更加失去吸引力,
更何況你觀塘區沒有付出,又何德何能去瓜分屬於別區居民既資源呢?
係某d秀茂坪/四順既區議員以及住觀塘山上既居民/版友認為條線一定要去到佢屋企樓下

關鍵就係在於幾方面:
1.到底條線大機會比九記做,抑或係比新/城記做?
2.如果跟運吉最新方案,繁時九龍灣內街+偉業街出返龍翔道會塞到死,就算唔停站都係咁話
3.如果維持3C方案,只行秀茂坪+四順外圍用新清落斜龍翔道,
   除了會繼續減低將軍澳居民轉投呢條線既意欲,上面提到既區議員會繼續要求條線深入秀記+四順
4.如果寶琳路轉返落將軍澳道+觀塘道,應該係觀塘道停站與否?
5.承上,如果停站既話,客源會唔會同38/40/42C有所重疊?

利申:點都覺得應該跟798咁樣離開將軍澳,然後落返觀塘道不停站直飛

kay 發表於 2014-7-31 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-31 17:04 發表

3C 方案係因為議會反對原方案, 所以運輸署先至拋出幾個方案比議員揀,
結果揀左3C, 你要了解前因先得.
咁運輸署私自改條線入秀明道又點計?

即係好似之前明報事件咁

班記者、總編輯預備好晒內容

去印刷房準備印刷出街個陣,比高層截停部機私自更改標題,又唔通知下屬

班記者到比人改左標題,份報紙賣街先見到比人改內容,又點樣反抗?

有唔少區議員都想將荃行隧道(合唔合理就另一回事)

但運吉批A、B、C餐出黎,議員唔揀,條線可能無得開,呢個代價邊個負?

無錯,班區議員有份揀3C出黎,但佢地從來無話過比你改行秀明道

客觀結果3C合理,但程序不公義(無啦啦改行秀明道)呢樣野就點都走唔甩
世界很簡單 人類很複雜
transbus 發表於 2014-7-31 19:43 | 顯示全部樓層

又想禁止觀塘人用將荃,防止趕將軍澳客,
又想條線觀塘道擺站,因為驚做唔起,
個邏輯就係搬龍門?

一係立法禁止觀塘山用將軍澳路線囉。

如果運輸署要求觀塘要供應車源,
班議員可以唔俾?
官員冇要求,議員唔見得會自動奉獻。

我幾時都話,
如果要入秀明道利安道,
應該觀塘獨立成線同抽車,
觀塘主流意見唔希罕你將軍澳啲貴價線。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
 樓主| 3AV53 發表於 2014-7-31 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2014-7-31 17:04 發表

3C 方案係因為議會反對原方案, 所以運輸署先至拋出幾個方案比議員揀,
結果揀左3C, 你要了解前因先得.

3c方案唔包入秀明道喎施主。
SE7378 發表於 2014-7-31 20:15 | 顯示全部樓層

回復 62# 的帖子 (kuro兄之40P建議)

第一 : 唔順路,條線拉入秀茂坪要兜山上又要兜觀塘,仲要兜黃大仙、上葵涌、黎木樹同石圍角落荃灣,隨時爆里數
第二 : 拉長又要加價,觀塘區會唔會放過你
第三 : 就算拉長左,走線對秀茂坪而言唔吸引,只會哂里數

好心推出建議之前先去諗下可行性有幾高,再出聲啦

樓主| 3AV53 發表於 2014-7-31 20:27 | 顯示全部樓層

原帖由 vcvc0206 於 2014-7-31 19:04 發表
其實我覺得而家個爭議唔太複雜:
唔入秀明道(中秀)+深入四順,呢個我相信西貢區同大多數版友們都唔會反對,
因為實在太兜路以及浪費時間,同時成條線對將軍澳居民而言係更加失去吸引力,
更何況你觀塘區沒有付出,又何德何能去瓜 ...

行觀塘道既話同出觀塘轉車有咩分別?
HF3204@243M 發表於 2014-7-31 21:39 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2014-7-30 22:46 發表
照呢個建議,由秀暉樓至葵芳應該完全冇站,所以唔需要擔心會搶到客。

而家重有地區專營權?
條線入得龍翔道又唔洗經美孚落荃灣
咁有競爭力,又平過紅小 (來回拉均,估計) 點解唔可以做?
LF5502 發表於 2014-7-31 21:56 | 顯示全部樓層
再加上 9 公司自動放棄 40

呢個係一個好時機俾 38 40 40P 42C 793 一併交俾新巴好好整合

原帖由 HF3204@243M 於 2014-7-31 21:39 發表

而家重有地區專營權?
條線入得龍翔道又唔洗經美孚落荃灣
咁有競爭力,又平過紅小 (來回拉均,估計) 點解唔可以做?

愛護狗疤力量
張偉沖 發表於 2014-7-31 22:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2014-7-31 19:18 發表
咁運輸署私自改條線入秀明道又點計?

即係好似之前明報事件咁

班記者、總編輯預備好晒內容

去印刷房準備印刷出街個陣,比高層截停部機私自更改標題,又唔通知下屬

班記者到比人改左標題,份報紙賣街先見到比人改內容,又 ...

運輸署推出咁多個方案, 每個方案都係停觀塘山,
姑勿論條線入唔入秀明道, 但係將荃線都係服務緊觀塘山十多萬人口,
九巴運輸署點都有數據支持, 所以咁多個方案裡面全部都有行山的選擇.

就算條線唔入秀明道, 但它都係經左觀塘區的範圍, 運輸署要諮詢的話都要諮詢埋觀塘區議會.

你自己話運吉私自改條線入秀明道唔arm, 咁最初運吉的方案一裡,
都唔經將南架喎, 點解將南班議員可以惡到要求特登經埋將南先支持呢?
盲目反對 香港已死