hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順
開啟左側

運輸署研究將荃線不經秀茂坪及四順

transbus 發表於 2014-8-1 09:20 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2014-8-1 09:15 發表

離題喎.....報導是講大埔北區三條計劃開辦的T字頭路線

大意錯版同故意離題好難分?!
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
eric278 發表於 2014-8-1 09:21 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-1 08:48 發表

你估好多剩餘資源咩,來來去去都係796s
就算有,都應該優先考慮拆98a 798,
一陣上秀班友又話上唔到車,拆左98a冇左山下班人,一家便宜兩家著
仲有唔好再講乜野上繁隧道塞車
今日0830,有架rg2610@98a係英明苑見到7500@690
架98a去到連德道天橋等燈時,7500出收費廣場
爬山係唔能夠快過塞隧道,除非不停站

只是因為暑假交通流量相對較低,坐巴士過隧道可能較暢順
(但過去數天坐796S上班都在近隧道口有輕微塞車)
九月開學後,情況會回復嚴重,龍尾可達電話機樓
還看香港公交
GW5878 發表於 2014-8-1 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-8-1 09:21 發表

只是因為暑假交通流量相對較低,坐巴士過隧道可能較暢順
(但過去數天坐796S上班都在近隧道口有輕微塞車)
九月開學後,情況會回復嚴重,龍尾可達電話機樓 ...

咁講真開學後可能塞多啲,不過開學後98a都多左學生客同時山上上落車既時間都耐左
但計埋今日架690要兜寶林先同98a差唔多時間到隧道口,
其實有理由相信,剩塞隧道時間=翠林至連德道段行車時間
如果將荃夠料係山下儲夠客,根本唔應該上山

呢個時候一定又話乜野搭鐵論
人地線都未開就叫人唔好搭,去成全你班山上人有車搭,唔好再過分d?
LAK2 發表於 2014-8-1 12:34 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 1-8-2014 11:10 AM 發表

咁講真開學後可能塞多啲,不過開學後98a都多左學生客同時山上上落車既時間都耐左
如果將荃夠料係山下儲夠客,根 ...

只就有關隧道塞車問題發表意見

其實唔駛咁複雜, 直接比較98A正線同特車即可

星期一至五正常塞車, 龍尾電話機樓支路計:
0800特車約0830~0835之間到達觀塘站
同一時間, 正線班次則約0835~0840到達

星期六隧道唔塞, 特車到達觀塘站時間約0820~0825
 樓主| 3AV53 發表於 2014-8-1 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-1 11:10 發表

如果將荃夠料係山下儲夠客,根 ...
其實運吉既立場好簡單,就係唔希望有新線行將隧,
開條新線行山,山下儲夠客既話開特車行隧道,反而比較可行。
ma212223 發表於 2014-8-1 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-8-1 00:24 發表

你估條線慢過地鐵少少就一定冇客咩

796c慢地鐵少少,咪又係客似雲來
不過如果796c跟93k行,你懂的
796C客似雲來?你唔好農曆七月先嚟嚇我啦
93k出將軍澳平日非繁可能仲多客過796C

唔好唔記得796C非繁都係得20分鐘班

一出RDP   要去鵝頸橋?
leolaw 發表於 2014-8-1 13:30 | 顯示全部樓層

當年798開線果陣, 一去到沙田區議會,好似都有人哝哝哦哦話要入愉翠呀, (甚至第一城??)
結果係點大家都知...

其實今次將荃線, 有冇可能再好似798咁回應其他 "並非涉及將軍澳 (即西貢區)" 嘅區議會呢...
繼續行秀茂坪道...如果有人再嘈走線, 沿途甚至一個站都唔好停, 咁就夠快嘞.

CTB690 發表於 2014-8-1 13:39 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV53 於 2014-8-1 12:56 發表
點解佢地咁得意.山上線換某一條線果條就一定要行山,今次隧道線換將荃線又一定要行山.咩都佢地玩曬.同埋TD點解唔會山下試下客量先,如果夠客就直行隧道.唔夠客先行山

CTB690 發表於 2014-8-1 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2014-8-1 13:30 發表
當年798開線果陣, 一去到沙田區議會,好似都有人哝哝哦哦話要入愉翠呀, (甚至第一城??)
結果係點大家都知...

其實今次將荃線, 有冇可能再好似798咁回應其他 "並非涉及將軍澳 (即西貢區)" 嘅區議會呢...
繼續行秀茂坪 ...
你經得果度好難唔停站.再加上如果你行秀茂坪道.好大機會又比人要求番入秀明道.
GW5878 發表於 2014-8-1 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 3AV53 於 2014-8-1 12:56 發表

其實取消左692根本有條件以一換一形式開條線入隧道而冇違反運吉立場
不論係98a 798拆線定將荃

只係區議會立場唔夠強硬