hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [新聞] Delta 擬取消 NRT-HKG
開啟左側

[新聞] Delta 擬取消 NRT-HKG

S3BL100 發表於 2014-8-1 02:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.frequentbusinesstrave ... cks-in-the-pacific/

10 月 26 日生效,同期會 cut NGO-MNL,唔少亞洲線都會大機換細機,以後大家少左個廉價選擇去東京。

因為開左 SEA-HKG,其實斬 NRT-HKG 都係遲早會發生,不過估唔到咁快。
另外因為亞洲線減磅,佢地今年年底前會退四架 747,
呢堆 747 兩年前先翻新完,換晒最新一代 AVOD + lie-flat 商務位,其實真係有少少浪費…
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2014-8-1 11:08 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-1 02:09 發表
http://www.frequentbusinesstraveler.com/2014/07/delta-announces-cutbacks-in-the-pacific/

10 月 26 日生效,同期會 cut NGO-MNL,唔少亞洲線都會大機換細機,以後大家少左個廉價選擇去東京。

因為開左 SEA-HKG,其實 ...

記得 CX 有架 744 (應該係 B-HKD) 換左上一代長途經濟位 (即 fix-shell) 冇耐,
都已經過左檔去 OX 個到 .....
LJ7006 = MF5119 = AVD1
HR586 發表於 2014-8-1 19:04 | 顯示全部樓層
上過DELTA官網睇仲有飛賣緊,不過有以下改變:

HKG - NRT
Before 24/10      : DL285 (0820-1350hrs)
25/10                : DL585 (0820-1350hrs)
Start from 26/10  : DL585 (0945-1455hrs)

NRT- HKG
Before 25/10      : DL121 (1830-2225hrs)
Start from 26/10  : DL584 (1750-2215hrs)

希望DELTA真係唔好取消HKG<->NRT, 起飛時間同埋價錢相比大柴黎講真係物超所值

樓主| S3BL100 發表於 2014-8-1 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2014-8-1 11:08 發表

記得 CX 有架 744 (應該係 B-HKD) 換左上一代長途經濟位 (即 fix-shell) 冇耐,
都已經過左檔去 OX 個到 .....

仲有隻 B-HOO,翻新完兩年就到期 D-check,結果無驗拎左去湯,但 B-HOP 同 B-HOR 都有大驗,而家仲飛緊

其實內籠設備一般壽命可達 7-10 年,用兩年就丟棄係好可惜。
Delta 堆 747 使用率唔高,本來打算玩到 2018-20,
而家得返 12 隻,唔知係咪諗住用盡 12 隻,等其中幾隻快少少去到 cycle limit 再拎另外果四隻出返來,
不過我覺得機會唔大。

原帖由 HR586 於 2014-8-1 19:04 發表
上過DELTA官網睇仲有飛賣緊,不過有以下改變:

HKG - NRT
Before 24/10      : DL285 (0820-1350hrs)
25/10                : DL585 (0820-1350hrs)
Start from 26/10  : DL585 (0945-1455hrs)

NRT- HKG
Before 25 ...

應該過幾日官網會見唔到
KG1428 發表於 2014-8-1 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-1 02:09 發表
http://www.frequentbusinesstraveler.com/2014/07/delta-announces-cutbacks-in-the-pacific/

因為開左 SEA-HKG,其實 ...
KL都係
MD11翻新後無耐退役
PoohPoohJoe 發表於 2014-8-2 12:36 | 顯示全部樓層
1.有CREW傳出消息,公司已經通知佢地會CUT線
2.我之前訂左機票,尋日同DELTA接觸,佢話呢幾日內會公佈番新既安排
同時佢已經安排緊新機位俾我
OTIS401 發表於 2014-8-2 12:43 | 顯示全部樓層

去東京既廉價選擇唔通真係得番UO?

老實講句,我覺得呢條線客量真係唔算差...
唔知delta會唔會用code share呢個方法去解決?
 樓主| S3BL100 發表於 2014-8-3 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2014-8-2 12:43 發表
去東京既廉價選擇唔通真係得番UO?

老實講句,我覺得呢條線客量真係唔算差...
唔知delta會唔會用code share呢個方法去解決?

客量唔差唔代表有錢賺,佢地而家擺明唔做香港東京客生意,想推晒美國客上去 SEA-HKG

因為呢個原因,我唔認為佢地會同人 codeshare NRT-HKG。
佢地呢幾年 NRT 都 cut 得幾勁,斬完一條又一條,先後已經無左 NRT-PEK/ICN/KIX/SFO,
我估佢地最後 intra-Asia 會得返 NRT-SIN/BKK/MNL/TPE。
Seiko 發表於 2014-8-3 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-3 01:46 發表
客量唔差唔代表有錢賺,佢地而家擺明唔做香港東京客生意,想推晒美國客上去 SEA-HKG

因為呢個原因,我唔認為佢地會同人 codeshare NRT-HKG。
佢地呢幾年 NRT 都 cut 得幾勁,斬完一條又一條,先後已經無左 NRT-PEK/ICN/KIX/SFO,
我估佢地最後 intra-Asia 會得返 NRT-SIN/BKK/MNL/TPE。

Delta是否想放棄NRT呢個亞洲樞紐?
neosan 發表於 2014-8-3 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Seiko 於 2014-8-3 22:05 發表

Delta是否想放棄NRT呢個亞洲樞紐?

之前上網睇, 話DAL想以KSEA作為來往亞洲既hub

個人應為係SEA設hub係好過係日本, 一黎NRT去亞洲城市既航權唔易攞到
只要DAL繼續擴展KSEA來往美加既航班, 唔難打造pacific既gateway