hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) (列舉)港式巴士男的特徵
開啟左側

(列舉)港式巴士男的特徵

nwfb1601 發表於 2006-4-15 10:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-4-14 14:30 發表

(典型)港式巴士男的特徵
1. 日日帶相機出街
2. 係街見到巴士(特見)係咁bear
3. 節衣縮食, 但部DC就好架勢
4. 逢show必到, 有早無遲, 清明去均咁多個山頭, 仲勤力過D "孝子賢孫"

哈哈......我淨係中0左第一個(因為我部機都算細部,收落袋都
唔係好覺眼)。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif

2. 而家開工要啤都係啤自己 D 貨啦......仲得閒睇特見咩...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/grin.gif
3. 我係慳 $$,不過我淨係得部古董 S30。 http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/tongue.gif
4. 14S?我好耐無影過囉......而且而家咁忙,點會有咁多時間同
 power 走去「登高」呀...... http://img.photobucket.com/albums/v337/1601/rolleyes.gif
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
 樓主| ken603 發表於 2006-4-15 11:10 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2006-4-15 00:30 發表
漏左啦...仲有見到女巴迷會傻哂一樣ga
都唔知佢地係咪前幾世冇見過女仔(人)咁

友版曾經試過一次呀,仲搞到幾大件事XD

個女仔係咪好似"超級富豪"咁個樣?
~誰@359~ 發表於 2006-4-15 11:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-4-15 11:10 發表

個女仔係咪好似"超級富豪"咁個樣?

好似冇人見過佢既真面目嫁
只不過係有人自稱(定話人地呢)係女巴迷,搞到某部分人既不停討論
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2006-4-15 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 dydx 於 2006-4-15 09:26 發表
唔知多唔多人好似小弟咁「扮渣車」呢?
即係平時行路當自己渣緊巴士,轉彎扭(車太),行斜路
入低波.......

PS:小弟最鍾意扮以前珍寶司機位左手邊果枝半自動波
棍~

如果細路仔咪會囉,而家十幾歲仔,都唔會咁玩啦下話

突然又諗起某個自備紙軚盤扮渣車既人…
字大只顯得人自大
CK4013 發表於 2006-4-15 13:57 | 顯示全部樓層
我全部都唔係好中,但係我係巴士迷喎!

1. 日日帶相機出街
4. 逢show必到, 有早無遲, 清明去均咁多個山頭, 仲勤力過D "孝子賢孫"

1. 我無相機
2. 就算唔係特見都會望下但唔會釘死唔放,只有AL先可以吸引我較大注意力
3. 我無諗過節衣縮食買巴士產品及相機,間中買下D平價巴士!
4. 無相機自然唔會去追,加上每年春秋二祭都要去好多地方,邊得閑啊!
Uh jjuh myun (左右為難)
chrisappear 發表於 2006-4-15 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-4-14 14:30 發表
1. 日日帶相機出街

我係巴士迷,但似乎未夠資格做巴士男...
1) 有心影車時,我才帶相機出街;要每日都帶,簡直是負累.
2) 遇到特見,我會望多兩眼,記在心中;打特見上板時,記得就打,唔記得就算,總之全部係我親眼所見.
3) 全無這種能耐:為相機大破慳囊.我對器材先決心態甚為反感,夠用便算.
4) 絕不似我,我係逢騷必缺;如果時間許可,最多只影區內拜山線.
還有,巴士模型,物品,我一件都無...獨愛影相而已.
s3m234 發表於 2006-4-15 20:44 | 顯示全部樓層

竟然冇人講衣著......
gsrc0525 發表於 2006-4-15 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-4-15 10:35 發表

哈哈......我淨係中0左第一個(因為我部機都算細部,收落袋都
唔係好覺眼)。

2. 而家開工要啤都係啤自己 D 貨啦......仲得閒睇特見咩......
3. 我係慳 $$,不過我淨係得部古董 S30。
4. 14S?我好耐無影過囉......而且而家咁忙,點會有咁多時間同
 power 走去「登高」呀......  

本人也是一個「初級巴士迷」,
但並不是一個真正的巴士迷甚至是巴士男。

本人還發現巴士迷的特點:
1) 喜歡住在景觀是巴士總站的單位;
2) 承1)。如果他的單位不是望向巴士總站,會到最近的巴士總站去,拍攝或看到滿足為止。
3) 喜歡到巴士模型店中購買巴士模型。
4) 留意巴士的動態消息(如廣告消息﹑新進/退役巴士消息等)。

1. 日日帶相機出街

1. 本人有不過不是經常帶備。
2. 本人家不能看到任何巴士(只能看到私家車或貨車),但在出外時亦不是經常留意巴士的特見。
3. 本人沒有購買任何巴士的模型。
4. 本人沒有這種特徵,因為本人在清明要拜祭祖先以及要到親戚家吃飯。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
bose_hung 發表於 2006-4-15 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 gsrc0525 於 2006-4-15 22:55 發表

本人還發現巴士迷的特點:
1) 喜歡住在景觀是巴士總站的單位;

你呢點好嚇人喎!
講到巴士迷為求睇巴士,
舉家搬屋都肯……

小弟覺得係倒番轉:
因為居住地方經常睇到巴士,
(唔一定係總站,係主要道路、多巴士行都已經 OK )
就會因為日見夜見而成為巴士迷。
marioso 發表於 2006-4-15 23:52 | 顯示全部樓層

原帖由 s3m234 於 2006-4-15 20:44 發表
竟然冇人講衣著......

衣著都講左好多次啦...
最典型:
尼龍質3/4腳骨褲,長白"物",黃黃地既T-shirt,
super-X圓桶袋/斜咩袋...