hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) (列舉)港式巴士男的特徵
開啟左側

(列舉)港式巴士男的特徵

da54 發表於 2006-4-16 23:59 | 顯示全部樓層

原帖由 marioso 於 2006-4-16 15:45 發表

er...小弟見到最典型既"巴士男"係咁
當然,呢d只係一部份人既衣著,並唔代表所有人都係咁

By the way....白色鞋牌子係咪yasaki

除左黃黃地的背心,仲有灰到霉的「絕版」波鞋,同埋經常「露出」的性感小背心~ XDDDDD
至於你們信不信?反正我信了
s3m234 發表於 2006-4-17 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2006-4-16 23:10 發表

咁唔通追逐名牌、潮流先叫正常?

我唔係呢個意思
只要冇"電車男"既味道已經ok
691 發表於 2006-4-17 00:37 | 顯示全部樓層
港式巴士男的最大特徵,
是否日日就是上網一定要睇晒各大巴士討論區,
唔會睇其他類型的呢?
DM9172 發表於 2006-4-17 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 ken603 於 2006-4-16 16:25 發表
不如講下"巴士男"的飲食習慣

通常佢地對食飯錢死慳死抵
最常見係入OK買cup noodle
或者係去吉野家(仲要係下午茶特價餐)
填飽個肚就算

唔好這樣講,吉野家下午茶都大把人光顧
唔通他們全部都是"巴士男"??
 樓主| ken603 發表於 2006-4-17 01:17 | 顯示全部樓層
原帖由 691 於 2006-4-17 00:37 發表
港式巴士男的最大特徵,
是否日日就是上網一定要睇晒各大巴士討論區,
唔會睇其他類型的呢?

仲要定期去九X服務站
同暴利巴士連瑣店 "進貢"
marioso 發表於 2006-4-17 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2006-4-16 23:10 發表

咁又唔係
不過要著到"不修篇幅"咁,難免比人"歧視" ga wor

普普通通著番套比較年輕既look都得掛(for後生d既巴迷)..
唔係人地以為你屋企窮成咁(但係又要拎住部勁抽的相機)
bombmanhk 發表於 2006-4-17 14:27 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-4-16 23:59 發表

除左黃黃地的背心,仲有灰到霉的「絕版」波鞋,同埋經常「露出」的性感小背心~ XDDDDD

有時是一些返學用的白波鞋,即是那些沒brand 同埋較多漬,露出小背心的
原因是因為跑來跑去捕車嗎?
HATE10XX@106 發表於 2006-4-17 19:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-4-14 14:30 發表
(典型)港式巴士男的特徵
1. 日日帶相機出街
2. 係街見到巴士(特見)係咁bear
3. 節衣縮食, 但部DC就好架勢
4. 逢show必到, 有早無遲, 清明去均咁多個山頭, 仲勤力過D "孝子賢孫"

小弟:
1. 必要時先帶相機(唔係為影巴士)
2a. 見到一d比較大o既特見就會望o下
2b. 行街見到靚女都可能會望兩o下
3. 節衣縮食,不過一定唔會為o左影巴士而咁做
4. 清明去o左好幾個山頭,但全為孝敬先人而去

講起清明,去拜山o個日我坐3S落地鐵站時,
o係203e總站見到個"巴士男"
周圍囉部DC係咁影,完全唔顧交通安全,唉...

2010世盃, 港隊已在07年玩完
shtsang 發表於 2006-4-17 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ken603 於 2006-4-14 14:30 發表
(典型)港式巴士男的特徵
1. 日日帶相機出街
2. 係街見到巴士(特見)係咁bear
3. 節衣縮食, 但部DC就好架勢
4. 逢show必到, 有早無遲, 清明去均咁多個山頭, 仲勤力過D "孝子賢孫"

1)我日日真係帶埋部相機出街,不過呢部係DC.
而且影人多過影巴士.不過唔可以否認既係,我
帶部相機真係要黎見到特見,情況又許可之下
影既.不過今日見到A21既特見都心機影,返工
都累到死死下啦.
2)我有時都會架,不過睇完就算.
3)我部DC個陣都幾架勢架,因為佢夠薄夠輕,但
係就絕對唔適合影巴士.因為連駁去腳架既接
駁都冇.同埋好易手震會out focus.
4)我有相機之後既春秋二祭,都係要返工.所以
根本冇時間影相.
我自己成日都話好想出街影廣告車,不過因為
我只係鐘意好天氣之下影相,同埋搵朋友出街/
返工返學既時間更多,所以呢半年以黎都冇乜
拎部菲林機出黎影相.但一諗起部叮噹冇影過,
真係有少少後悔啦.

但我自己如果同相熟既巴士迷出街既,咁少不
免有唔少時間係傾巴士既.
同埋自己會見到有其他既特徵:
1)影車既時候不顧死活,或者為求影車,不擇手
段.好似行出馬路影,叫行人/其他巴士迷'死開d'
2)鐘意攪牌,或者係坐車頭/見到有人影相仲要
做埋model'pose'
3)一知道有特見就會仆出去影.
4)搵某架車做代表車,呢個其實唔係好大問題.
不過有d人就當正架車係它婆,又或者係放d野
晌架車上面,咁就有點兒....
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
AL_29 發表於 2006-4-18 00:24 | 顯示全部樓層

out都算數啦
最起碼要著得光鮮,整齊
唔好著到好似乞兒咁
只會俾人覺得你好似冇$銀買衫

佢地咁著,人地以為佢地係自由行添呀