hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) (列舉)港式巴士男的特徵
開啟左側

(列舉)港式巴士男的特徵

NEO_962 發表於 2006-4-21 01:05 | 顯示全部樓層

原帖由 cu5437 於 2006-4-15 00:01 發表

呢D咪係器材先決囉,可惜我就算有收入都負擔唔起靚機靚鏡,不過我相信拎DC仔去影就俾人白眼既機會係唔大,有D影友拎DC仔去影都唔受其他用DSLR既人所影響,可能係因為佢地都抱住「人比人比死人」既心態啦。仲有 ...

算啦...而家有D幾歲既細路都拎部T9出黎係車就影啦
見過有D細路真係幾無奈下架...拎部DSLR出黎係到串我...話我部S2IS唔好
見著佢用AUTO去影相...個人黎講覺得DSLR用AUTO影真係同浪費左部機冇乜分別囉...
雖然我認我係冇$$買單反
影野係講求技術而唔係部機甚至係價錢...
冇技術既人用單反咁不如買部POWER SHOT A/S系列或者COOLPIX 8X00系列黎學下影相咪仲實際~
不過而家香港人的確多左好多向價錢同像素睇既人出黎「影相」,成日問你部機幾錢幾多萬像素呀??
我聽我學校攝影學會某人講過呢句野,真係好正
唔識影相既人用幾好既機影出黎既野99%都係垃圾
果1%係撞彩咁撞出黎

DM17 發表於 2006-4-21 01:32 | 顯示全部樓層
上巴士forum係巴士男, 著得唔夠新潮又係巴士男..
不如講下d「非港式巴士男」既特徵啦
leslie 發表於 2006-4-21 03:08 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2006-4-21 01:05 發表

算啦...而家有D幾歲既細路都拎部T9出黎係車就影啦
見過有D細路真係幾無奈下架...拎部DSLR出黎係到串我...話我部S2IS唔好
見著佢用AUTO去影相...個人黎講覺得DSLR用AUTO影真係同浪費左部機冇乜分別囉...
...

呢樣真,影巴士,如果來來去去的"標準相",一架有4x光學zoom 的機仔都夠啦,搵架DSLR來把鬼咩...殺雞用牛刀...

反而構圖可能更重要呢,我就覺得,機,夠用咪OK lor, S2IS唔差woh,12x光學zoom,又有得扭芒,最重要不用如DSLR不可即時開芒睇住主體...
UCR683 發表於 2006-4-21 16:56 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2006-4-21 03:08 發表
呢樣真,影巴士,如果來來去去的"標準相",一架有4x光學zoom 的機仔都夠啦,搵架DSLR來把鬼咩...殺雞用牛刀...

不可不知,巴士愛好者用DSLR,其實是有另一種用途: 影女像相。

由於大部分巴士愛好者為男性,他們除了喜愛拍攝巴士外,也喜歡拍攝年輕女性模特兒、女性偶像歌手等。
而他們用DSLR影女像相,除了是向其他非DSLR用家眩耀外,更重要的是,如同《電車男》的一班ACG迷,
討得女模特、女性偶像歌手的重視和歡心。
DM9172 發表於 2006-4-21 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2006-4-21 16:56 發表

不可不知,巴士愛好者用DSLR,其實是有另一種用途: 影女像相。

仲有另一個用途:影沙龍野
cu5437 發表於 2006-4-21 19:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cu5437 發表於 2006-4-21 19:49 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
DM9172 發表於 2006-4-21 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 fp8329 於 2006-4-16 01:54 發表

不過人越大(老),「迷」所花的時間及精力都
漸漸減少。

唔只,其實出去社會工作後,迷 所花的時間及精力都一樣漸漸減少
hr1918 發表於 2006-4-24 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 cu5437 於 2006-4-21 19:32 發表

以我所知,用DSLR影女像相係為左有淺景深效果,不過靚既女像相唔不定要用淺景深既。而且部分女model同女藝人俾其他人影相果陣對任何器材都會一視同仁

仲有係可以換鏡頭,而對焦速度及反應亦比一般DC高, 其實玩影相平有平玩貴有貴玩,如果你覺得用DC已經可以應付拍攝都無問題架, 根本唔需要你其他人眼光但同時我又唔覺得大部份用DSLR既巴士友/影友都只係識玩器材,器材先決囉

鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
volvo58x 發表於 2006-5-1 00:25 | 顯示全部樓層

我都係一個巴士迷..可以咁講啦..用機?!普通dc,更加唔會隋身bring..特見其實見到我都唔知..
衣著呢....同普通年青男孩分別不大..只不過更加喜歡著波衫..其實呢..唔怕得罪講,比人知道我都覺得幾embrassing...巴士男..比人感覺係傻仔..哂時間..唔鍾意做運動..除左巴士朋友之外.社交圈子不大.好多都係係學校被邊緣化既人..比人睇起黎係異族..衣著都幾極端..有d比較貼近普通青年,d就正如版友所講..不太在意自己既衣著..=,="好彩我都未係十分極端既例子~~