hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區2006-2007年度巴士路線發展計劃
開啟左側

葵青區2006-2007年度巴士路線發展計劃

32 發表於 2006-4-20 18:39 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-4-14 19:28 發表

象山直線計梗係,但計埋兜石圍角,
佢其實同 34, 38A 差唔得幾遠。

34 都四個一喇。

用 34、38A 比,的確唔爭幾多,
但如果用 43 黎比,就覺得爭好遠
238X 發表於 2006-4-21 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2006-4-20 18:39 發表

用 34、38A 比,的確唔爭幾多,
但如果用 43 黎比,就覺得爭好遠

等陣先... 43 咪又係差唔多長。
大家都係區內線... 仲想點?

你咁比, 41M 咪仲搶?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
32 發表於 2006-4-21 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-4-21 00:35 發表

第一,我無想點,只係想講同是 $3.0/3.9 路線,
長到 43 咁又係收$3.9,短到 32M 咁加冷都係要收$3.9,相差好遠咁o者,
至於你認為兩線係差唔多長,我唔多認同,當然若果計總站到總站,咁 32M 長D忝

第二,唔搵同價比,咁應該搵咩比呢?

chrisappear 發表於 2006-4-21 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-4-21 00:35 發表

以$3/$3.9收費級別來說,43行車距離已近上限值...
講到服務區域,其實我唔係幾明,點解石圍角+象山係必然組合,象山+梨木樹又唔得.
假如36M有象山特車,就算要俾$3.5,我都覺得吸引.
238X 發表於 2006-4-22 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-4-21 23:33 發表

假如36M有象山特車,就算要俾$3.5,我都覺得吸引.

象山只要有個似樣 D 既總站, 36M 同 336 係非拉不可。
238X 發表於 2006-4-22 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2006-4-21 01:27 發表

第一,我無想點,只係想講同是 $3.0/3.9 路線,
長到 43 咁又係收$3.9,短到 32M 咁加冷都係要收$3.9,相差好遠咁o者,
至於你認為兩線係差唔多長,我唔多認同,當然若果計總站到總站,咁 32M 長D忝

我睇唔出 32M 好短。至少佢去得遠過 31M/36M/235M,
因為石圍角已經係荃灣果邊。

唔好話象山咁極端,大窩口上石圍角同落番海濱差唔多。
(以車計,人行梗係石圍角近)

原帖由 32 於 2006-4-21 01:27 發表

第二,唔搵同價比,咁應該搵咩比呢?

唔係唔搵同價比 (咁講既話大家都一樣 ),
但你咁比法我覺得有少少奄尖。
32 發表於 2006-4-22 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-4-22 00:39 發表

我睇唔出 32M 好短。至少佢去得遠過 31M/36M/235M,
因為石圍角已經係荃灣果邊。

唔好話象山咁極端,大窩口上石圍角同落番海濱差唔多。
(以車計,人行梗係石圍角近)

所以收得貴過 31M、36M、235M 絕對正常,問題係使唔使貴咁多

我認同呢個講法,但石圍角上象山的路程跟葵芳往美孚的路程相比,你唔會認為是差不多吧?
32 發表於 2006-4-22 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-4-22 00:39 發表

唔係唔搵同價比 (咁講既話大家都一樣 ),
但你咁比法我覺得有少少奄尖。

或者我列出九巴網頁各路線的長度,可能會改變你的睇法

$2.7/$3.5

31 13.1KM *
32B 11.1KM *
36 5.5KM
39A 9.2KM *
43M 9KM *

$3.0/$3.9

32M 11.4KM *
38A 7.9KM
41M 5.4KM
42M 7.2KM
43 9.5KM
43B 9.4KM
44M 6.8KM

* 循環線

41M 的確係搵笨之冠
60M 發表於 2006-4-22 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2006-4-22 01:28 發表

或者我列出九巴網頁各路線的長度,可能會改變你的睇法

$2.7/$3.5

31 13.1KM *
32B 11.1KM *
36 5.5KM
39A 9.2KM *
43M 9KM *

$3.0/$3.9

32M 11.4KM *
38A 7.9KM
41M 5.4KM
42M 7.2KM
43  ...

過一過橋已經可以係唔同價理由啦

佢認為
chrisappear 發表於 2006-4-22 13:51 | 顯示全部樓層

原帖由 60M 於 2006-4-22 12:02 發表
過一過橋已經可以係唔同價理由啦

佢認為

唉,此海不同彼海,過藍巴勒海峽而已,無需要因而收貴o卦...
41M全程收$3.5,才是一視同仁.