hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [相]另一款買少見少0既紅綠燈
開啟左側

[相]另一款買少見少0既紅綠燈

樓主| nwfb1601 發表於 2006-6-12 20:49 | 顯示全部樓層

原帖由 182170 於 2006-6-12 00:15 發表

http://i ...

好0野......爛燈都俾你影到(仲要係睇到內部構造0個隻)
,想唔問你借相用都唔得......

係喇,呢幾盞燈裝係天水圍邊度?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
182170 發表於 2006-6-16 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-6-12 20:49 發表

好0野......爛燈都俾你影到(仲要係睇到內部構造0個隻)
,想唔問你借相用都唔得......

係喇,呢幾盞燈裝係天水圍邊度?

是位於東涌的松仁路 (好似幫劉松仁套新劇賣廣告咁…… ),這兩組交通燈是未啟用的……未用就爛!
 樓主| nwfb1601 發表於 2006-6-18 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2006-5-17 16:50 發表

物流服務署 (代表運輸署) 今期將會拍賣一批舊交通燈及組件喎.

See: http://www.gld.gov.hk/chi/download/M-10-2006_chi.doc
(in P.20-21)

有 Philips, GEC...., 唔知有沒有版友有興趣呢?

我再搵多個正0野↓

Zelisko 官方網頁

入面有勁多 Zelisko 紅綠燈0既形號同 catalog......

P.S. 我而家先知原來香港0既 Zelisko 係由深圳代理......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
KR1691@102 發表於 2006-6-18 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2006-5-7 08:40 發表
GEC 燈仲要係用黑白柱添......

不過係 83 年換燈0個陣,淨係換0左燈頭,條柱仲係用黑白柱,
呢 D 最早期0既 Philips 係用黑色腳架。直到 85 年先至被翻油做
灰柱,而後0黎 Philips 同 TeleTech 都改用銀色腳架。

而當年 GEC 換 Philips 0個陣都幾大工程0下,因為換燈係要鋸柱
(鋸走上半截燈柱,然後換上新柱方便換燈)......  

換燈應該早在1980-81年已開始,當時GEC燈已停產。

換過燈o既燈柱都分為新舊兩截,中間有個接環連住,個接環港島區同九龍/新界區又有唔同,港島區o既係細D,九
龍新界區o既係一個粗圓環,上面有幾口大螺絲。一些接環套得唔好,新柱會傾側,蒲崗村道交匯處有幾支兩截柱傾
側得特別嚴重,好似就快俾組燈頭「墜」。

85年交通燈全部改灰柱o個陣,中環仲有好多GEC舊燈未換,索性將汽車黃燈同行人紅燈o既燈罩由白色髹埋黑色,同
新款燈睇齊,相當怪相!
"I'm not a plastic guy"
 樓主| nwfb1601 發表於 2006-6-19 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2006-6-18 21:58 發表

85年交通燈全部改灰柱o個陣,中環仲有好多GEC舊燈未換,索性將汽車黃燈同行人紅燈o既燈罩由白色髹埋黑色,同新款燈睇齊,相當怪相!

無計,都唔知點解中西區咁遲先至換燈。

仲記得係九十年代中我仲係黃泥涌道同體育道交界仲有
GEC 燈頭,不過幾年之後都係換哂做 SuperemeTech 同
TeleTech 0既產品。
B12 發表於 2006-6-20 09:30 | 顯示全部樓層
GEC 燈係咩樣架?得果幾歲,完全無印象……
HKMTR_A140 發表於 2006-6-21 20:38 | 顯示全部樓層

講起交通燈用既燈柱,我見過呢幾隻款

最左就係樓上所講果隻兩條柱駁埋果款
 樓主| nwfb1601 發表於 2006-6-21 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HKMTR_A140 於 2006-6-21 20:38 發表

講起交通燈用既燈柱,我見過呢幾隻款

最左就係樓上所講果隻兩條柱駁埋果款

等我又扮0下專家先。

由左邊講起,第一條係 1981-1985 年出現(因為要換
走 GEC 燈頭)

第二、三條係 1986-1989 年出現,啟祥道同觀塘市中
心仲有好多。

第四條係肥仔柱,得長沙灣道先至有。

第五條係 1989 年打後出現,係正宗水喉通0黎。
HKMTR_A140 發表於 2006-6-21 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-6-21 20:49 發表

第四條係肥仔柱,得長沙灣道先至有。

肥仔柱只有汝洲街先有至啱
 樓主| nwfb1601 發表於 2006-6-21 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 HKMTR_A140 於 2006-6-21 20:56 發表

肥仔柱只有汝洲街先有至啱

噢......咁我應該記錯0左。

同埋我見過第一同第二條柱0既混合體。

P.S. 第 9300 篇回文!