hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [劫貧濟老]消息指退保報告擬僱員額外供款 ...
開啟左側

[劫貧濟老]消息指退保報告擬僱員額外供款

LF5502 發表於 2014-8-6 01:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

消息指退保報告擬僱員額外供款
http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=438607

政府的方案,可以話係將幾個民間方案樣樣都抽一部份出黎......

主要有下面幾點

1) 所有 65 歲或以上長者,每月都可以領取 3,000 元老年金,但正領取某金額以上長俸的公務員就不可領取
2) 政府一次過撥 500 億元作種籽基金,老年金取代生果金和長者生活津貼
3) 僱員和僱主,每月各自供款 5% 強積金之外再額外供款
4) 不建議增加利得稅
5) 到 2041 年,累計儲備仍然有盈餘

你又點睇呢 ????

我就覺得某程度上係劫貧濟老

http://www.mingpaocanada.com/Van ... 526/HK-gha1.htm?m=0
愛護狗疤力量
238X 發表於 2014-8-6 09:41 | 顯示全部樓層
老也不見得不是以貧者為主,
況且二十年過去,被劫的恐怕也變成被濟的。

當然,我是打從根本上反對退保的。
長毛他們一天到晚主張這種東西,
是我反對他們的最主要原因。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
PZ8988 發表於 2014-8-6 12:56 | 顯示全部樓層
本人極力反對退保計劃
對年輕一代完全無so,
遲早步美國後塵

成日要解決貧富懸殊, 邊有可能完全解決到
無論泛民定建制派全部人都係垃圾
 樓主| LF5502 發表於 2014-8-6 21:37 | 顯示全部樓層

唔明呢句......

原帖由 238X 於 2014-8-6 09:41 發表

所以我的標題係「劫貧濟老」
愛護狗疤力量
DIH 發表於 2014-8-6 21:46 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2014-8-6 09:41 發表

當然,我是打從根本上反對退保的。
長毛他們一天到晚主張這種東西,
是我反對他們的最主要原因。 ...

認同,打工仔本身已經要儲舊錢養老,如果真係窮都有足夠社會保障,
有時大家在街上見到推紙皮執垃圾的老人們其實分分鐘係幾層樓揸手,
只係想「保持勞動」或者「自作孽」先唔坐低享福。真人真事,我媽八返來的。

收入較低的在職人士,本來已捉襟見肘,又要抽多一舊,自己碗飯都未裝滿卻要幫其他人;
至於一般打工仔,點解退保就全民攤分,強積金又唔見打工皇帝幫補下我?

對老人來講,退保同本來就有的生果金又有何分別?除了政府卸去責任之外實在沒有任何好處。

SSBT 發表於 2014-8-6 21:46 | 顯示全部樓層
又要加供款?
點解要供養後生無儲蓄習慣既老人?
=0=
238X 發表於 2014-8-6 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 6/8/2014 21:37 發表
唔明呢句......

所以我的標題係「劫貧濟老」

貧同老係有相當重合的群組,
我覺得唔需要用咁多「成語」去概括件事。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
cn2661_2d32 發表於 2014-8-6 23:34 | 顯示全部樓層
下? 又供? 毛哥你係咪玩野?
一個月冇啦啦唔見10個%, 香港份人工已經奀.
舉例, 一個岩岩畢業大學生, 9千蚊好正常.
5% MPF, 5%退保, 得番8千銀.
搵8千果d得番7千二. 7千二係香港可以做d乜?
坐車食飯每個月淨番幾多? 想自己做下d儲蓄都唔得.
咁你話點樣儲首期, 點樣上車?

我琴日先同我老細吹開水. 好一個MPF, 扣晒d垃圾管理費, 回報好少少2%都冇.
我老細係自僱, 我公司係蚊型公司, 得幾個人家庭式.
每個月搵份糧 (我做管數, 清楚都不得了) 就係平日冇乜理d plan, 供左5年仲要比人收番d管理費. 竟然係賺左兩舊水.
反觀我個個月抽幾千銀供下盈富基金, 都叫做收下利息都有5-6%. 盈富唔係炒股, 好過做定期.
點解要逼我益基金佬洩我份糧, 唔比我自己供下d穩陣野.
都已經每個月冇左呢份5%當丟左落海, 又再搶多我5%, 唔知幾多年先有份拿番少少. 仲要交稅.
小本經營僱主, 好采就marginal賺份糧, 唔好采就要洩, 仲要每個月每個staff比多5%. 即係人工外係有10%隱形人工.
經營成本再上, 一係就令好多SME執笠, 一係就令5%人失業, 一係就減人工5%.
果頭又最低工資. 有工冇人番, 有人冇工番. 將失衡市場推到極致.
本來滿口為勞工福利著想, 點知就越幫越忙. 你想點? 又再copy多一次?
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| LF5502 發表於 2014-8-7 21:49 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

長毛一直都係托派.......

反而好些工會領导,
一邊話支持工人,
同時就越做越肥仔.......

收人錢又唔認,
唔係俾佢個人的錢,
就長期放起自己戶口.......
愛護狗疤力量
cn2661_2d32 發表於 2014-8-8 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2014-8-7 21:49 發表
長毛一直都係托派.......

反而好些工會領导,
一邊話支持工人,
同時就越做越肥仔.......

收人錢又唔認,
唔係俾佢個人的錢,
就長期放起自己戶口....... ...

包唔包括你焯人 ?
我淨係見得到, 工人就比佢越攪越鑊, 兢爭越攪越大,
碼頭比佢收左皮, 成班工人果鑊比佢玩死.
最低工資攪到本來10個人每人有半碗飯, 得番5個人有飽飯, 另外5個番鄉下食樹皮.
再攪埋最高工時, 唔知又再死幾多人喇.

滿口話係幫手爭取福利, 最後呢條粉皮越食越肥, 面色紅潤,
但幾多人冇啖好食.
又再加多個退保? 不如再加多幾個強醫金, 強車金, 強水電金, 強租金, 每樣都5個%
咁我都係不如唔做, 番屋企等出綜援雙糧, 租金寬免, 食物銀行. 多謝呢班所謂工人戰士!

PS:我自問極憎共產黨, 逢中必反, 自問我都係民主派, 但我真係極度憎呢d借民主沽名釣譽ge人渣政棍.

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.