hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) N2 / N4
開啟左側

[1990s] N2 / N4

KaKa 發表於 2006-4-16 09:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Hum 於 2006-4-16 02:08 發表
除o左無改膠牌外
想問N1-4呢四部樣板有邊幾度地方係同新車時有分別?
我見倒有車頭引擎鬼面罩(HN7067兄的link)、
上層側頭兩隻窗(見DBTSL貼的#14)、
仲有新車時原來車頭路線牌箱係分開的
真係唔睇相都唔知
...

重有N2同N4既下層車尾窗都有分別既
個分別就係N2個車尾窗係長過N4個車尾窗
GP8309,FP8329,FY8389愛車
joelty 發表於 2006-4-16 09:14 | 顯示全部樓層
原帖由 DD2113 於 2006-4-15 22:10 發表
當年見過一次 N2 行13D, 覺得佢d 窗嵌晒入去, 前門之前仲有隻窗仔, 好得意...
(加送普通 N仔一架@96R)

車頭水牌寫住Dennis Condor?
3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
fatku 發表於 2006-4-16 12:12 | 顯示全部樓層
原帖由 KaKa 於 2006-4-16 09:10 發表

重有N2同N4既下層車尾窗都有分別既
個分別就係N2個車尾窗係長過N4個車尾窗

N2的車尾窗好像是雞車的那種......
請問她在甚麼時候換上的?

我忽然想起有一個地區曾在七十年代有Jubilant當過掛牌,
隨後消失了很多年, 直至九十年代中後期才再次出現,
大家猜猜看我想說哪一區!
LA16-3ASV465-51 發表於 2006-4-16 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2006-4-16 01:53 發表

話說當年有部九巴阿特蘭大(2L71)都是用與樣版N相若的設計去重建車身延長壽命

無錯,其實當年係一套三款,2L52,2L71,仲有另一部唔記得左
分別係用Metal Section,ICL (?)同埋BACo車身
而呢三架車係rebody之後都轉左用吉偈

Wattyung 發表於 2006-4-16 12:37 | 顯示全部樓層
N2有段時間做13D字軌,N1為13A字軌。

當年車身還是紅色時,引擎聲比其他N及G還要大很多很多。但後期變色後連引擎聲都變了。

另有次坐唔知N2定N4行13B放學,我正站在近落門位,有位幾歲的小朋友在引擎旁'賴'尿。印像深刻。
GK9636 發表於 2006-4-16 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2006-4-16 12:20 發表

無錯,其實當年係一套三款,2L52,2L71,仲有另一部唔記得左
分別係用Metal Section,ICL (?)同埋BACo車身
而呢三架車係rebody之後都轉左用吉偈

ICL果部係2L67, Metsec果部睇番d相, 望落去成架短珍寶咁樣

這三部重建了車身都只係比其他2L玩多2-3年

另外4部樣版N都換了後期黑金剛的鬼面罩, 果樣與Duple N 趨向一致
GK9636@ATENVIRO
KaKa 發表於 2006-4-16 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 fatku 於 2006-4-16 12:12 發表

N2的車尾窗好像是雞車的那種......
請問她在甚麼時候換上的?

我忽然想起有一個地區曾在七十年代有Jubilant當過掛牌,
隨後消失了很多年, 直至九十年代中後期才再次出現,
大家猜猜看我想說哪一區!

咁我諗你所講既一定係東九龍區喇
唔知有冇錯呢
GP8309,FP8329,FY8389愛車
Wattyung 發表於 2006-4-16 13:28 | 顯示全部樓層
原帖由 KaKa 於 2006-4-16 13:18 發表

唔知有冇錯呢

應該唔係,因有段時間大部份(甚至係全部)都集中在K廠,到臨退先再四圍走。
當年住中秀,簡直係鴨的世界:1A,13A,13B,13D,13E都先後或同時間用鴨。
fatku 發表於 2006-4-16 20:42 | 顯示全部樓層
原帖由 KaKa 於 2006-4-16 13:18 發表

唔知有冇錯呢

好, 一個提示:

此區不是在九龍!
Crotone 發表於 2006-4-16 20:50 | 顯示全部樓層

原帖由 fatku 於 2006-4-16 20:42 發表

好, 一個提示:

此區不是在九龍!

我估葵青區..
因為自從42 係M 仔出牌後,直至90年代末先再有鴨車做掛牌
One Door Closes Another Door Opens