hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [老調重提] 沙田區域性巴士線重組
開啟左側

[老調重提] 沙田區域性巴士線重組

樓主| S3BL100 發表於 2014-8-24 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-24 00:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
濱景花園往返深水埗/石硤尾尚有新86,惟新86接收部分原86C客,仲應該減到20分鐘一班?
86C亞公角路後上高速繁時應該夠客,亦支持全日改經龍翔道,
但非繁86C建議,我認為過份進取,路線及班次可能只做到全日20。
原86/86C威爾斯/第一城/富豪往返深水埗/石硤尾要行去愉翠苑/畫舫搭新86?

因為已建議青沙線去長沙灣/美孚,我建議新86九龍總站進一步縮至蘇屋/東京街,沙田區內維持原86路線不變。
另建議86C改新86X第一城上獅隧,繁時15、非繁20、假日多開15,比較切合需求。

至於281M,可否改成九龍塘循環線,經龍翔道、南昌街(澤安)、歌和老街、九龍塘站、多實街、義德道,
這樣86A便毋須改經歌和老街減速。

最緊要係盤數砌唔掂,86C 而家太慢,變 86X 而非繁減到 20,我覺得唔係問題。
至於點解 86 要改路?第一係真心想做碩門同濱景,第二係唔想同新線 240X 太重疊,
富豪花園同銀城街受影響人數已經相對少,富豪花園用 240X 換走 86,
而銀城街亦有 240X,距離 86 車站步行距離亦唔係太遠,至少好過張偉沖 mode 富豪行去沙角。

86 會接收 86C 濱景花園一帶的乘客,但同時亦會有 240X 同 246X 分走長沙灣同美孚的乘客,
反正 240X/246X 去美孚同長沙灣真係快好多好多,好難要全部路段又有 86 又有 240X/246X 是但一條。
而 86 擺返長沙灣,主要係因為有新田圍,同埋想同 86A 梅花間竹開,

至於 281M,因為盤數砌唔掂,所以要拎去槍,先可以放車出來,
對沿線的補償,顯徑有一班 280B、286X 又加班;田心同新田圍有 82A,87B 亦可以加雙向分段,
新田圍後山仲多左條 81C。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2014-8-24 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2014-8-24 00:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

都係果句, 金獅花園/景田苑/隆亨邨 etc
使用紅梅谷道站搭81c嘅居民會受到衝擊.

我絕對同情新田圍, 但如果想好似86c咁樣, 將81c稍為提速,
實際操作起上黎, 阻力會比86c大.

當然沙中線通車, 大圍鐵路站有機會增加7-9卡車出尖東, 柯士甸etc
(雖然沙田市中心經大圍去紅磡可能會由12卡縮到9卡)
或者到時都未必夠客維持紅梅谷道至尖沙咀巴士路線...

不過車公廟路已經有 287X,我盡量唔想將堆線疊頭疊尾,
同埋已經將 280X 改路來回行車公廟路,擺明就係要取代 81C 在果段路落尖沙咀

你地又想要 280X,80M 遲早都要處決去俾 280X 加班,而 280P 又無左,
新田圍唔通一D補償都唔駛?

81C 改行新田圍,至少人地都有少少甜頭,而且可以用來減車俾其他青沙線

而隆亨一帶同紅梅谷道舊站行去車公廟路都係合理步行距離,點可以自己又 287X 又 81C 唔改得,
人地新田圍就抽走幾條線而唔補償咁自私?

原帖由 leolaw 於 2014-8-24 00:48 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

280x往沙田方向與81線只得兩個站相同,
頂多往九龍方向有D出佐敦嘅81乘客轉投280X,
咁樣好難 justify 減5車bor
除非去到瀝源邨/禾輋邨重建,
現有居民真係要遷往城河東/水泉澳,
否則源禾路舊屋邨都未拆就想劫走81線5架車,
很難講得通.

城河西沙田市中心嘅鐵路運力有可能縮減
(12卡變9卡), 人地加強城河西巴士服務係正常不過.

但城河東鐵路運力大增, 然後向81搶車...http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/sweat.gif

280X 改埋路之後,返沙田會有至少四個站同 81 相同,情況已經好唔同啦…

主要都係因為盤數砌唔掂,源禾路又多左條油尖線同 246X,遲早又要加班先配合到需求增加,
而水泉澳需求又會增加,287X 有必要加班,所以無其他選擇下,唯有抽條皮費相對較高的 81。

反正 81 而家其實上繁係無行足 18 架車,有D拎去攝 305/86A 的班次,
可以變成 81C 又得(81C 到時會有 11 架車行),86A 果架變自己車又得(所以我加左架車俾 86A),
我覺得中段 10 變 12、12 變 15、繁忙時間少人方向減班唔係問題,減五架車對實際班次影響未必好大。

如果話...開返條同81九龍區大致平衡嘅新路線, 經九龍塘/獅隧/新田圍果邊
落沙田市中心返源禾路, 之後先至從81抽走車輛, 咁就比較講得通.

但咁樣抽走81車輛, 就要預留一部份車輛在美林一帶加強返出西九龍甚至出旺角嘅服務.

新線點解一定要行獅隧?

其實之前個版本,我有諗過 81/286X 重組,
286X 不入美田,拆多條 282X 美田直出佐敦,油尖旺同 287X 平行,變相加密佐敦及旺角往返青沙,
81 就拉直,出九龍不經美林同減車。

不過 287X 因為要食埋水泉澳,之後應該要加班做大,而 286X 本身亦有一定數目深水步客,
加上在最新版本下,會得返 286X 做深水步長沙灣 loop,所以 286X 自己都要加班,
於是呢個版本無左 282X…

亦有諗過,282X 做大角咀旺角太子深水步 loop,某程度上都可以補 81,但係因為想開 240X/246X 全日,
沙田巿中心又無理由得 280X 一條線上青沙,結果砌唔掂盤數

而之前個版本砌得掂,除左上面原因外,亦因為果個版本的 280X 唔經源禾路同巿中心,改經大涌橋路食埋 81C。
但正如開頭所講,280X 行源禾路巿中心似成定局,我亦開始覺得 280X 做巿中心同源禾有一定戰略意義,
源禾多架全日車出尖西、油麻地佐敦返歸大幅提速亦唔係壞事,
所以 280X 行源禾路,因此就要留 81C 做乙明至富豪,咁就砌唔到多一條線做四美。
但係而家如果話源禾路無左條 280X,換 81 保留舊班次或者都係要減,佢地又制唔制先?

相比之下,286X 287X 各加兩架車,比起拆多條新線,資源上似乎更容易。
286X 加完後,非繁可望 12 分一班,已經同 81 差唔多,但對大部分四美人更就腳,
擺明係推大部分四美人上 286X 去青沙,又用 286X 做大部分深水步客
(雖然我諗住之後會將 72 變 272X 做深水步,但行法會有唔同,286X 落深水步會較快)

而我亦好認同要加強四美出西九同旺角的服務,不過以上繁計,出尖沙咀可能更佳,
所以我都拎左兩班乘載率低的 81S,變成新 280P,美松苑經美田美林青沙直出尖咀

換言之,四美減 81 之後的補償,有 286X 加班,仲有新 280P,加 246X 回程停美林;
而巿中心減 81 班之後,280X 有得加班,仲多左條 246X

HF3204@243M 發表於 2014-8-24 08:41 | 顯示全部樓層
樓主為咗保留老九方向,又要遷就區議員,搞到啲線客源重疊晒,尤其是獅隧同青沙...

有 49X 246X 但全日 240X,有 240X 246X 就留 86 喺長沙灣,為咩呢?
條 86 重要比而家兜,你覺得會有人喺一城上車?
歌和老街重要留沙田線? 其實剩番一條 2B 都唔過份喎
86A 86 兩條唔相關既線都要聯合班次?

有 287X 點解要拉 280X?
有青沙轉乘重要留 81C 做咩?
hon_son_wilson 發表於 2014-8-24 10:37 | 顯示全部樓層

如HF3204@243M所言,86唔入第一城但入碩門,結果都係要兜,
在濱景和第一城角度,樓主重組後與原來86/86C車程相若,等於無變。
但如果86C只係第一城上獅隧,86維持原線都好,起碼濱景和半個第一城會快咗。
至於86C,我會建議86C第一城上獅隧,繁時加強現86X服務。
(不過,86C跟RDP改曾大屋上獅隧的話,沙角乙明實攬實唔放,未來幾年都唔使旨意再提速)
另外天馬行空d,86A拉長少少經沙田圍路入圓州角,86行愉翠苑和小瀝源路,都近少少碩門啦。
而86A,86 兩條唔相關既線,唔明點解要聯合班次?

樓主| S3BL100 發表於 2014-8-24 11:07 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2014-8-24 08:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
樓主為咗保留老九方向,又要遷就區議員,搞到啲線客源重疊晒,尤其是獅隧同青沙...

有 49X 246X 但全日 240X,有 240X 246X 就留 86 喺長沙灣,為咩呢?
條 86 重要比而家兜,你覺得會有人喺一城上車?
歌和老街重要留沙田線? 其實剩番一條 2B 都唔過份喎
86A 86 兩條唔相關既線都要聯合班次?

有 287X 點解要拉 280X?
有青沙轉乘重要留 81C 做咩?

咁 86 似乎又有必要留,否則石硤尾無車入沙田巿中心,新田圍亦無車出深水步

86 繼續擺黃泥頭,一來係為左沙田方向繼續屈錢,二來城河西都無其他總站有位擺,
三來係要遷就 86X 亞公角上公路。

有諗過 86 擺蘇屋或東京街,但路程都爭唔到幾多,而且會令新田圍無車出深水步,
當然我其實對 86 深水步擺邊就無太大意見,新田圍亦可以 282 轉 246X,或者 82A 轉 286X

正如我所講,要殺 81C 的前提係 280X 要行城河西,但而家 280X 做源禾沙中似乎已成定局,
亦未必係壞事,所以我都係要留條 81C,但大幅減班,做自己獨巿位。
如果搞到張偉沖式富豪出尖咀轉車或者行一公里去搵車搭,就唔係幾好啦…

拉 280X 停秦石新翠,主要係為左俾 81C 曾大屋上公路,大圍去尖咀搞到要轉車,難度應該好高…
反正最多都係用多五分鐘,但可以加班,而返沙田方向如果跟建議走線,
去到鄉事會路出,屈返入巿中心總站,我覺得隨時因快得慢。

同埋 81C 九龍一邊仲有窩打老道獨巿位。

原帖由 hon_son_wilson 於 2014-8-24 10:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如HF3204@243M所言,86唔入第一城但入碩門,結果都係要兜,
在濱景和第一城角度,樓主重組後與原來86/86C車程相若,等於無變。
但如果86C只係第一城上獅隧,86維持原線都好,起碼濱景和半個第一城會快咗。
至於86C,我會建議86C第一城上獅隧,繁時加強現86X服務。
另外天馬行空d,86A拉長少少經沙田圍路入圓州角,86行愉翠苑和小瀝源路,都近少少碩門啦。
而86A,86 兩條唔相關既線,唔明點解要聯合班次?

86C 第一城上獅隧的話,由利安到上公路就要至少 25 分鐘,比起而家慢 10 分鐘,
沙田醫院尾站係平衡馬鞍山乘客需要的最佳方法,而家已經唔打算開全日青沙入馬鞍山巿中心…

畢竟馬鞍山車程長過沙田本身,俾佢地行多少少公路係應該,反正又夠客,
如果第一城先上公路,就會同而家 87D 一樣慢,而且只會比起曾大屋上公路快 10 分鐘以內。

相對來講,第一城同濱景分別有 240X 同 246X,佢地有其他更快途徑出長沙灣,反而未必咁需要有架車直入獅隧去深水步。
仲有碩門俾我抽走左條 281B,補償返少少野落去係應該…

如果好似你所講,86X 第一城上公路,然後兩繁再拆多條線快少少上公路,
首先 86X 本身用車已經多左,其次兩繁再拆特班,用的車只會更多,
而盤數已經好緊,我都係要左 cut 右 cut 先砌到出來,因此資源上唔太可行。

而 86 86A 而家都有深水步區內流水客,做聯合班次 10 分鐘一班唔係壞事。
av335 發表於 2014-8-24 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-24 00:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

87D 其實最主要係上繁 07:00 - 10:00 時段未必需要好似而家開到 12 分鐘一班,
如果一炮減到 20,每粒鐘可以私多兩部車返馬鞍山,私牌直接行公主道,唔駛經尖沙咀至太子,其實快好多

至於 89D,都係啦,上繁可以私多少少車返入 ...

富安得番89C出觀塘,無咗89D仲要-2,朝早要企車頂嗎?
減車的應該是只出九龍灣的89P吧

你講的朝早烏鐵錦英富安一線,馬市恆耀頌一線的拆法
我比較buy呢個建議
hon_son_wilson 發表於 2014-8-24 14:53 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2014-8-24 11:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

86C 第一城上獅隧的話,由利安到上公路就要至少 25 分鐘,比起而家慢 10 分鐘,
沙田醫院尾站係平衡馬鞍山乘客需要的最佳方法,而家已經唔打算開全日青沙入馬鞍山巿中心…

畢竟馬鞍山車程長過沙田本身,俾佢地行多少少公路係應該,反正又夠客,
如果第一城先上公路,就會同而家 87D 一樣慢,而且只會比起曾大屋上公路快 10 分鐘以內。

如果好似你所講,86X 第一城上公路,然後兩繁再拆多條線快少少上公路,
首先 86X 本身用車已經多左,其次兩繁再拆特班,用的車只會更多,
而盤數已經好緊,我都係要左 cut 右 cut 先砌到出來,因此資源上唔太可行。

自己作為86C非繁常客,雖然知道平日繁時同假日客量不俗,值得提速,
但目測非繁馬鞍山至第一城客量只有30%左右,仲要靠富豪至乙明"補貼"。
雖然歡迎86C全日亞公角上公路,但係我覺得你對馬鞍山至深水步客量過份樂觀。

86C 第一城上獅隧,估計比你建議的86X慢5分鐘,但係比目前86C快10分鐘左右。
現時早繁86C已經分拆86P,86X特班,我建議86C全日提速(第一城走)兼86X加班,可以用少1架車喎。
唔明白點解你話條數好緊,可唔可以講詳細d??

原帖由 S3BL100 於 2014-8-24 11:07 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

相對來講,第一城同濱景分別有 240X 同 246X,佢地有其他更快途徑出長沙灣,反而未必咁需要有架車直入獅隧去深水步。
仲有碩門俾我抽走左條 281B,補償返少少野落去係應該…

有「更快途徑出長沙灣」點樣可以推論「未必咁需要有架車直入獅隧去深水步」??
你想第一城同濱景用240X/246X去青沙轉乘286X(272X)??

而 86 86A 而家都有深水步區內流水客,做聯合班次 10 分鐘一班唔係壞事。

深水步區內流水客,即係南昌街-長沙灣客啦,
不如考慮2F改行龍翔道兼加密2B仲好啦,
沙田線做沙田客,九龍線做九龍客,各司其職。
leolaw 發表於 2014-8-24 21:32 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-24 01:22 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
主要都係因為盤數砌唔掂

如果盤數砌唔掂, 即係個諗法唔可行,
有需要重新諗計度過, 而唔係夾硬嚟提出81減5車咁瘋狂.

假如將呢個 "81減5車" 方案提議俾巴士路線營辦商或政府部門, 要求佢地實行 (上區議員諮詢),
其實同迫佢地在會議上 "送死" ("俾人插死"), 係冇乜分別 lor.

leolaw 發表於 2014-8-24 22:05 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-8-23 13:19 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

今次的建議,是基於官方方案和小弟之前的建議,再作適量修改。

1. 80M 取消

我諗對新田圍既補償,
首先係加返密那條出入九龍塘的獅隧公路快線,

如果居民唔係巴士愛好者, 我諗由中環/金鐘返新田圍,
從所需時間&減少轉線次數作平衡...始終都係地鐵轉80m.

當然閣下既新81c或者都算做到呢個功能,
但係又要營辦商賣大包了 (九龍塘沙福道往馬鞍山分段$5.6)
或者要乘客下車時第二次拍八達通了.

樓主| S3BL100 發表於 2014-8-24 22:46 | 顯示全部樓層

原帖由 av335 於 2014-8-24 13:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

富安得番89C出觀塘,無咗89D仲要-2,朝早要企車頂嗎?
減車的應該是只出九龍灣的89P吧

你講的朝早烏鐵錦英富安一線,馬市恆耀頌一線的拆法
我比較buy呢個建議 ...

咁我本來個方案係 89C 不變、89D/P -2,但又有人嘈恒耀上唔到車

我覺得最終可以視乎客量分佈決定點減,但新 89P 減班同縮入九龍灣,就算開多幾架 89D 馬巿特車,
因為行車時間縮短,又做少富安客,我覺得有 -2 的空間

原帖由 leolaw 於 2014-8-24 21:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

往沙田方向, 車公廟路大圍鐵路站返隆亨榮心樓
(已經計最近果座), google map 顯示沿紅梅谷路步行,
要650米.

至於先前引起極大迥響既富豪花園步行去沙田第一城巴士站之建議,
富豪花園碧華閣行去大涌橋路沙田第一 ...

唔係咁計喎…

第一呢條線我度到係 600 米,第二係似乎應該用原有 81C 落客站比較,會公平少少。
由大圍鐵路站行返去新翠邨對面係 400 米

遠唔遠就見仁見智,但事實係兩個站都係服務緊同一個圈,反正隆亨新翠之間都係步行為主,
日常生活亦會行去大圍站一帶,情況同富豪花園行去第一城已經唔同
(而且富豪花園比較自成一角,回程落車後要行成至少 750 米)
81C 維持原有走線會同 280X/287X 極度重疊,而且 280X 青沙直落會比起 81C 快好多。

金獅花園或者世界花園就真係要靠轉乘,但係果個站的受影響人數分分鐘仲少過新田圍,爭議似乎亦無新田圍咁大。

原帖由 leolaw 於 2014-8-24 22:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我諗對新田圍既補償,
首先係加返密那條出入九龍塘的獅隧公路快線,

如果居民唔係巴士愛好者, 我諗由中環/金鐘返新田圍,
從所需時間&減少轉線次數作平衡...始終都係地鐵轉80m.

當然閣下既新81c或者都算做到呢個功 ...

唔好唔記得呢條 80M 已經要同 280X 齊齊做 20 分鐘一班,
而且 80M 唔死,280X 好難加密,亦換唔到第二D野(例如東九線)上去穗禾苑。
如果為左遷就呢個又遷就果個,
搞到成堆線大圍重疊,又開唔密,新田圍又得唔到更理想的服務,值得咩?
80M 長遠點都係要死,而家又特登加密返佢,又有意思咩?

而且作為青沙唯一直達尖咀線,我覺得 280X 最理想要做到至少 15 分鐘一班。

而我覺得 81C 比起 80M 對新田圍更有用,至少出到油尖旺,唔使再轉車,
唔係個個都一定係過海返工架,而且除左過海返工客,仲有行街客呢?