hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東方 獨家消息:藍田交匯處勁翳焗 市民候車焗住等 ...
開啟左側

[問題] 東方 獨家消息:藍田交匯處勁翳焗 市民候車焗住等

S315E 發表於 2014-8-28 23:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0828_00822_001.html

一個存在已久嘅問題…

P.S.近近地,台北大型巴士站都有空調候車室令乘客同巴士分隔,唔駛一邊等一邊吸廢氣,唔知政府有無諗住整呢?
edhong 發表於 2014-8-28 23:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmbodth 發表於 2014-8-28 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2014-8-28 23:36 發表
唔打算用公家錢整,但係要求巴士公司用歐四車入室內站已經足夠!
唔畀歐5入站?歐4比起歐5嘅廢氣排放溫度雖則較低,但似乎仍比歐1/2/3高。愈完全燃燒,二氧化碳在站內空氣比例甚至份量更多,更吸熱。
報導忽略了42c有空調候車室。其實是否應按路線比例計出平均溫度?
就算全面用空調候車室,又可以話靠火力發電,污染環境。
好喇真是更環保轉用埋非空調巴士,又可以話易中暑。
就同快又唔得慢又唔得一樣,不能滿足所有人,報紙點都有位入。

BlackBird 發表於 2014-8-28 23:38 | 顯示全部樓層

方向報可唔可以唔好成日報埋晒D阿媽係女人既"新聞"?
香港咁多大事唔報,阿媽係女人果D就報
P960早日摺線
3ASV3-JE1672 發表於 2014-8-28 23:39 | 顯示全部樓層
「當日天文台最高紀錄攝氏32.8度,但交匯處內溫度竟達攝氏33度」
睇到呢句,笑咗

原帖由 S315E 於 2014-8-28 23:32 發表

P.S.近近地,台北大型巴士站都有空調候車室令乘客同巴士分隔,唔駛一邊等一邊吸廢氣,唔知政府有無諗住整呢 ...

篇新聞講緊個度已經有個有冷氣嘅候車室啦
 樓主| S315E 發表於 2014-8-28 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV3-JE1672 於 2014-8-28 23:39 發表

篇新聞講緊個度已經有個有冷氣嘅候車室啦

藍田嗰個都只係42C專屬,但台北就係全個站嘅乘客一齊用

其實政府會唔會起新轉車站再考慮下整呢?(雖然機會好微)
FD5410 發表於 2014-8-29 01:54 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2014-8-28 23:38 發表
方向報可唔可以唔好成日報埋晒D阿媽係女人既"新聞"?
香港咁多大事唔報,阿媽係女人果D就報
最好笑係獨家消息呢四個字
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
mickey 發表於 2014-8-29 03:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2014-8-28 23:38 發表
唔畀歐5入站?歐4比起歐5嘅廢氣排放溫度雖則較低,但似乎仍比歐1/2/3高。愈完全燃燒,二氧化碳在站內空氣比例甚至份量更多,更吸熱。
報導忽略了42c有空調候車室。其實是否應按路線比例計出平均溫度?
就算全面用空調候車室,又 ...

按路線比例計出平均溫度?計黎做咩先?
平均溫度都無咩意義,依家人地既重點係無冷氣既地方好翳焗,
你個冷氣候車室都改變唔到其他路線既乘客既候車苦況,冷氣候車室出面咪一樣係3X度

kmbodth 發表於 2014-8-29 09:05 | 顯示全部樓層
原帖由 mickey 於 2014-8-29 03:06 發表

按路線比例計出平均溫度?計黎做咩先?
平均溫度都無咩意義,依家人地既重點係無冷氣既地方好翳焗,
你個冷氣候車室都改變唔到其他路線既乘客既候車苦況,冷氣候車室出面咪一樣係3X度 ...
如果隻字不提空調候車室,即某100%日報冇如實100%報道,該報是否‘斷章取義’,隱善揚惡,誤導讀者?部分其他室內總站嘅抽風都好差,夏天甚至更熱,又唔會搵嚟講,偏偏要報藍田?想誤導知道空調候車室但又冇咩入去嘅人,以為連空調候車站都33.5°C?

而如果對空調有基本認識嘅,都知運作涉及抽熱走。除非個空調候車室用分體式,否則就直接於總站排放熱空氣。

為公平起見,既然該處有空調候車站,最直接但不治本嘅方法就是全面於站內興建使用,但有冇提及。某報似乎想冇留意全文的讀者,誤以為該站由最大用家管理,指桑罵槐。

TankKingEH9697 發表於 2014-8-29 10:04 | 顯示全部樓層

十幾年前 百份探射燈報過好幾次
坦克王EH 9697