hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) C-train將會調往荃灣綫?
開啟左側

C-train將會調往荃灣綫?

RyanPun 發表於 2014-9-4 18:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Aeon802 於 4-9-2014 13:57 發表

我想要泡菜車多D ,夠快,夠靜,夠冷氣

十分同意,自從觀塘冇k-train之後,有時坐中c-train,感覺上殘舊之餘,還有點像一堆垃圾放埋一齊比你「食」既感覺,有時我覺得坐c-train好chok,有d位唔應該加速既路段加左速(我覺得係姐),搞到成日企唔穩,好似橫衝直撞咁。(*可能有點誇張成份)
反而k-train真正係靜好多,唔會太chok(只限市區版咋,TCL果堆真係唔好提 )
kinkisharyo 發表於 2014-9-4 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2014-9-4 18:16 發表

C-train睇落仲殘舊喎!

中國製真係冇好嘢,輕鐵又係咁,地鐵都係咁
 樓主| dongfeng 發表於 2014-9-4 22:15 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

現時K-train還有沒有回生制動失效的情況出現?
에이핑크 대박!
ctb8107 發表於 2014-9-4 22:56 | 顯示全部樓層

原帖由 RyanPun 於 2014-9-4 18:50 發表

十分同意,自從觀塘冇k-train之後,有時坐中c-train,感覺上殘舊之餘,還有點像一堆垃圾放埋一齊比你「食」既感覺,有時我覺得坐c-train好chok,有d位唔應該加速既路段加左速(我覺得係姐),搞到成日企唔穩,好似橫衝直撞咁。(*可能 ...

講到K-train, TKL果批真係幾好坐(寧靜/冷氣/穩定性),但玻璃白化不斷出現,用料明顯比m-train差。

至於TCL果批, 冷氣真係唔夠, 唔知點解
111 發表於 2014-9-4 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2014-9-4 09:04 AM 發表
作為觀塘線乘客,我唔想佢地走呀

之前講到咁多問題,而家又唔驚佢過過下海跪低喇咩?

佢地遲早要走喇
唔走邊有位試下一款翻新車呢
RyanPun 發表於 2014-9-4 23:39 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 4-9-2014 22:56 發表

講到K-train, TKL果批真係幾好坐(寧靜/冷氣/穩定性),但玻璃白化不斷出現,用料明顯比m-train差。

至於TCL果批, 冷氣真係唔夠, 唔知點解

唔知大家有冇留意k-train車門同車身隻色係唔同?一隻深色一隻淺色,其實係本身個design係咁,定還是用得耐所以甩色?? (*講到好似玩具車會甩色咁......=.=)
cn2661_2d32 發表於 2014-9-5 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 RyanPun 於 2014-9-4 23:39 發表

唔知大家有冇留意k-train車門同車身隻色係唔同?一隻深色一隻淺色,其實係本身個design係咁,定還是用得耐所以甩色?? (*講到好似玩具車會甩色咁......=.=) ...

講起車門, 我都想問好耐
唔知邊年開始K車(市區線)同M車d門膠好似關唔陷, 硬係有條罅.
反觀TCL的K仔好似冇呢個問題.

其實發生咩事?

PS: C車開車咁耐都仲係"熬色仔", 開車加速果下堅係好難企得穩

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
mak5052 發表於 2014-9-5 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 111 於 2014-9-4 23:23 發表

佢地遲早要走喇
唔走邊有位試下一款翻新車呢
唔係應該由荃灣線車翻新先呢?我記得當年觀塘線係最後有舊車行,不過過幾抽長春車俾將軍澳則支持
KR4210 發表於 2014-9-5 03:16 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2014-9-5 00:05 發表

講起車門, 我都想問好耐
唔知邊年開始K車(市區線)同M車d門膠好似關唔陷, 硬係有條罅.
反觀TCL的K仔好似冇呢個問題.

其實發生咩事?

PS: C車開車咁耐都仲係"熬色仔", 開車加速果下堅係好難企得穩 ...

TKL-K因為好耐之前行KTL咬人事件之後換曬漏風漏聲門膠,
我自己就鍾意TCL-K多好多,因為仲用緊原裝門膠,
又靜張凳又唔會好似CAF車跣來跣去離地又高
TKL-K又殘閂門/加減速車門D組件又"彭彭"聲,過彎位又嘈,
真係要C車好過TKL-K
仲記得以前K車行KTL搞到成條線班次好唔平均,
俾前車M車拋離好多,仲會有時訊號不穩,回生制動失效好chok
C車唔覺有e個問題
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
DIH 發表於 2014-9-5 22:18 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

好彩都有人同我想法差唔多,TKL-K當年返去將軍澳我真係慶幸終於可以送走瘟神。
除了行車表現同M車唔夾外,車齡都比C車大成十年,內裝已經殘晒,路氹手勢有幾好都現晒型。
尤其是由C車轉K車入將軍澳,個反差真係好明顯,燈罩黑、光管暗、冷氣弱、貼紙甩,
當年咪又係全城鬧爆,點解而家會升上神檯......